Av Adresseavisens oversikt går det frem at Stjørdal har mistet 114 arbeidsplasser innen olje- og gassindustrien siden september i fjor.

I tillegg gjorde selskapene Aibel og Odfjell Drilling betydelige nedbemanninger på vårparten i fjor, noe som ikke vises i Adresseavisens oversikt. Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) mener derfor at det reelle bildet er at Stjørdal har mistet rundt 200 arbeidsplasser innen olje- og gassnæringen siden inngangen av 2014.

- Dette er veldig dramatisk for en kommune som de siste ti årene har hatt en betydelig vekst i arbeidsplasser. Det sier seg selv at 200 tapte arbeidsplasser er mye i en kommune med 23 000 innbyggere, sier Vigdenes.

Mindre skatteinntekter

Senterpartiordføreren forteller at kommunen har merket en svikt i skatteinngangen som kommer på toppen av den generelle svikten som rammer store deler av kommune-Norge.

- Tapet av arbeidsplasser er selvsagt også noe som påvirker oss som lokalsamfunn. Flere som jobber i Stjørdal pendler også fra andre kommuner, slik at også nabokommuner blir rammet av dette, sier Vigdenes.

I tillegg til arbeidsplassene som allerede har forsvunnet, har Statoil varslet kutt på opptil 1500 ansatte. Vigdenes opplyser at det er signalisert at rundt 50 av kuttene kan komme ved kontoret i Stjørdal i første omgang. I tillegg har Statoil besluttet at kontoret i Stjørdal og Harstad skal slås sammen, og ledelsen flyttes til Harstad. Vigdenes kaller trekket politisk motivert, og mener det vil virke forsterkende på nedgangen kommunen opplever.

- Nå er vi i samtaler med bedrifter som kunne tenke seg å flytte hit. Vi har en del ledige lokaler som kan benyttes. Vi mener Stjørdal har en unik plassering, nær flyplass, toglinjer og vei, sier Vigdenes.

Se kartet som viser hvordan de største bedriftene i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag er rammet nederst i artikkelen.

KOMMENTAR: Mot oljestrømmen

500 færre ansatte

Adresseavisen har ved hjelp av konsulentselskapet GKHygen Energi hentet inn tall fra rundt 200 bedrifter i olje- og gassnæringen i Trøndelag. Disse viser at det nå er rundt 500 færre jobber i denne næringen i Trøndelag enn i september i fjor. Tallene er noe annerledes enn dem Adresseavisen presenterte mandag 29. juni. Dette er fordi nedbemanningene ved Aibel og Cavotec Micro-control på Stjørdal har vært større enn beregnet, mens Fosdalen i Verran har kommet med oppdaterte nedbemanningstall.

Den største nedbemanningen ser ut til å ha skjedd i Verran kommune i Nord-Trøndelag. Hovedgrunnen til dette er at bemanningsselskapet Fosdalen har kvittet seg med 266 ansatte siden september i fjor. Likevel er ikke kommunen direkte rammet av nedbemanningene, siden arbeiderne jobber og skatter til andre kommuner i Norge.

- Akkurat nå er vi midt mellom prosjekter. Våre hovedkunder er Kværner og Aker Solutions. Vi kommer inn når de har toppene i arbeidsmengde. Selv om 2015 er et litt roligere år, regner vi med at aktiviteten tar seg opp når Kværner Stord og Kværner Verdal skal begynne arbeidene på plattformene som skal plasseres på Johan Sverdrup-feltet, sier daglig leder Bjørn Rygg i Fosdalen.

I all hovedsak er arbeiderne i Fosdalen polske. Flere har ifølge Rygg dratt tilbake til Polen siden i fjor høst. Flere har også funnet seg jobb andre steder i Norge og Europa, eller meldt seg arbeidsledige i Norge. Ifølge Rygg kommer imidlertid flere tilbake når oppdragene kommer tilbake. Ordfører i Verran kommune, Bjørn Skjelstad, forteller at kommunen generelt ikke er så hardt rammet ennå, men at det merkes når Kværner Verdal nå er inne i en roligere periode.

- Vi har bedrifter som leverer til Kværner Verdal som kan få en liten periode med mindre å gjøre. Men generelt har vi hatt en stor økning i aktiviteten de siste årene, og vi er i en situasjon der vi må stille flere tomter til disposisjon for næringslivet. Men det vil nok komme oppturer og nedturer også i Verran, sier Skjelstad.

Opp og ned i Verdal

Kværner Verdal er naturligvis enda viktigere for Verdal kommune. Kommunen har fra september i fjor til juni i år hatt en nedgang på 37 arbeidsplasser. Selv om verftet på Verdal begynte byggingen av understellet til den ene Sverdrup-plattformen 30. juni i år, vil det ikke være full aktivitet før til neste år. I mellomtiden har Kværner Verdal varslet at 60 arbeidere skal permitteres, mens ytterligere 30 kan bli permittert i datterselskapet Kværner Piping Technology.

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) er imidlertid ikke bekymret.

- Fremtiden er veldig lys. Kværner har innhentet det største understellet i historien for Johan Sverdrup-feltet. Men det som ikke merkes i tallene, er at vi har hatt 6-700 utenlandske arbeidere her de siste årene. Dette er arbeidskraft som har vært her lenge, og som bidrar til økonomien i kommunen. Når en så stor gruppe også blir uten arbeid, merker vi det også mot Nav-kontoret. Det har vært litt vanskligere i en periode, men det som skjer i Kværner og flere bransjer, vil gi oss veldig mye energi og inntekter i de kommende årene, sier Iversen.

Mot strømmen

I Orkdal kommune har pilene pekt i motsatt retning av hva de har gjort i de fleste andre kommuner som har bedrifter innen olje- og gassnæringen i Trøndelag. Antallet ansatte innen næringen har økt med 62 personer i kommunen siden september i fjor.

Hovedgrunnen er at oljerørselskapet Bredero Shaw Norway har oppbemannet med 84 ansatte. Hovedtillitsvalgt Arild Singstad sier at arbeidskraften er hentet inn lokalt, og at bedriften nærmest har slitt med å få inn nok folk med riktig kompetanse.

LES HVORFOR SELSKAPET HAR KLAR SEG SÅ BRA HER.