- Bedriften trenger kapital for å vokse, men også erfarne næringslivsfolk med kunnskap og ekspertise. Jeg trenger med andre ord engasjerte investorer, sier Vigdis Marthinsen.

Penger i fønet hår

Hun er eneeier og eneste ansatte i bedriften Dual Air AS i Malvik, som har utviklet en type hårføner som gir frisører en sunnere arbeidsstilling. Frem til 25. mai pågår en aksjetegning via investeringsplattformen Folkeinvest, der hvem som helst kan kjøpe seg inn i Dual Air. Onsdag ettermiddag var det tegnet aksjer for drøyt 850 000 kroner. Målet er å hente inn mellom to og fire millioner kroner i kapital.

Har høye ambisjoner

- Aksjekapitalen skal brukes til å finansiere lager og markedsmateriell og produksjon av fønere. Her i landet har vi solgt i underkant av ett tusen hårfønere på mindre enn to år. Det tilsvarer sju prosent av markedet. Frisører forteller at de er blitt kvitt hodepine som kommer fra vonde skuldre og nakke. Nå ser de for seg en mye lengre karriere i frisørfaget. Det er morsomt å høre. Siden det er minst like stort behov for denne hårføneren i andre land, kan omsetningen bli betydelig, sier Marthinsen.

Dual Air: Denne hårføneren kan være en av de viktigste innovasjonene i frisørbransjen på mange år.

Gründeren legger ikke skjul på at hun har veldig høye ambisjoner. Når – ikke hvis – Dual Air også tar sju prosent av det europeiske markedet for profesjonelle hårfønere, vil det, ifølge Marthinsen, gi Malvik-bedriften 137 millioner kroner i omsetning.

- Dual Air kan gi besparelser for frisørbransjen i Europa på mellom en og to milliarder kroner i sykefravær, sier Marthinsen.

LES OGSÅ: Leif Anders fra Trondheim (22) tok to gull i Frisør-NM

Legges merke til

Vigdis Marthinsen forteller videre at arbeidsgiver- og arbeidstagerorganisasjoner i Europa samarbeider for å få produsenter til å levere ergonomiske løsninger på verktøy og møbler i frisørsalonger.

- For to uker siden var Statens arbeidsmiljøinstitutt i Paris der de presenterte forskningsfunn om Dual Air kontra tradisjonelle fønere. Det er blitt lagt merke til at det fins en føner fra Norge som kan hjelpe frisører til en lengre yrkeskarriere, sier Marthinsen.

LES OGSÅ: Ideen om Folkeinvest ble skapt på hyttetur

I hjertet og lommeboka

Før hun ble gründer, jobbet Vigdis Marthinsen i 30 år som frisør i Trondheim, blant annet som eier og driver av frisørsalonger. Gründeren og frisøren sier at bransjen har høyt sykefravær og at mange gir seg i ung alder.

Hår-tokt: Med frisk aksjekapital, vil denne hårføneren fra Trøndelag være klar til å erobre frisør-markedet i resten av Europa.

- Gjennomsnittsalderen for en frisør er 31 år. Belastningsplager i skuldre og nakke er den viktigste årsaken til at frisører gir seg i yrket. Behovet for å gjøre endringer har jeg kjent både i hjertet og i lommeboka. Da en av mine unge og aller beste frisører kom gråtende og sa at hun ikke orket mer, da bestemte jeg meg for å finne ut hvorfor det er så mange belastningsskader i frisøryrket, sier Marthinsen.

Føneren er skurken

- Dette var i 2009. Internasjonal forskning og undersøkelser blant mine egne frisører viste at den viktigste grunnen til belastningsskadene var hårføneren. Det tradisjonelle pistolgrepet på fønere er aldri blitt endret. Frisører står og holder en halv kilo tung hårføner mange timer hver dag. Det høres kanskje ikke mye ut, men prøv å holde en full halvliters flaske i time etter time, så skal jeg love at du kjenner det. Når vekten kombineres med høye skuldre og feil grep, gir det over tid plager i nakke, skuldre og armer. Tradisjonelle fønere gir feil arbeidsstilling, med belastningsskader som resultat, sier Marthinsen.

- Fikk til det umulige

I sju år arbeidet hun med å utvikle en ny type føner som er ergonomisk bedre og bråker mindre.

- Først jobbet jeg med utviklingen via et sveitsisk firma. Når de ikke greide det, ble prosjektet flyttet hjem til Trondheim. Her har fire bedrifter vært koblet sammen i team, der elektronikk, mekanikk, produkt- og luftdesign ble løst. Ingeniørene sier at vi fikk til det umulige, sier Marthinsen.

Produseres i Trøndelag

Hårføneren er ikke bare utviklet i Trøndelag. Den blir også produsert i regionen. Plastgodset blir støpt av bedriften IV Moulding i Leksvik, mens kretskort blir produsert og komponentene satt sammen til en fiks, ferdig hårføner av Noca i Stiklestadveien i Trondheim.

Frisøren og gründeren håper at det også i fremtiden kan være en trøndersk produksjonslinje av Dual Air, men hun mener at en europeisk satsing gir behov for produksjon også andre steder, kanskje i Italia.

Har kostet ni mill.

Utviklingen av Dual Air har ifølge Marthinsen kostet ni millioner kroner, pluss verdien av hennes egen arbeidsinnsats. Noe av kapitalen har hun investert selv, mens resten blant annet kommer fra Innovasjon Norge og skatteordningen Skattefunn.

Alle prototyper av Dual Air er blitt testet i frisørsalonger, og tilbakemeldinger fra frisører er tatt med i den videre utviklingen.

Søker erfaren investor

LES OGSÅ: Espen Gresseth er blitt Trondheims nyskapingssjef

Vigdis Marthinsen legger ikke skjul på at hennes egen standhaftighet og arbeidsinnsats har vært avgjørende for at hun nå eier patentrettighetene til et lukrativt produkt. Hun er likevel sikker på at hun ikke kan fortsette alene.

- Dual Air står foran et enormt marked, men jeg trenger industribyggere ved min side for å kunne erobre det europeiske frisørmarkedet, og kanskje enda mer enn det. Jeg greier ikke dette alene. Derfor ønsker jeg flinke og erfarne folk inn i styret. Jeg er en håndverker som har sett et problem. Da ingen andre løste problemet, gjorde jeg det selv, men nå kan jeg ikke lenger bære dette alene. Jeg er overmoden for å jobbe sammen med andre, sier Vigdis Marthinsen.

Med lave skuldre

I frisørsalongen På Håret hos Silje Jonassen på Solsiden brukes hårfønere hele tiden.

- Jeg er veldig fornøyd med hårføneren fra Vigdis og Dual Air. Når vi bruker denne føneren, får vi armen tett inntil kroppen og kan jobbe med lave skuldre. Den er dessuten behagelig stillegående, sier Silje Jonassen, daglig leder og eier av På Håret-salongen.