Ni av ti praktikanter ved sommerens praktikantprogram i det internasjonale selskapet TechnipFMCs avdeling i Kongsberg er studenter ved NTNU til daglig.

I ti uker jobber studentene med å utvikle en autonom tank som skal frakte komprimert CO₂ til havbunnen, og bruke energien av komprimert CO₂ til å ta med naturgass opp til land igjen.

- Dette vil bidra til å gjøre infrastrukturen for transport og injeksjon av gass mer bærekraftig, energieffektiv og billigere, sier Fedessa Daniel Baissa, som til daglig studerer prosjektledelse ved NTNU.

Nå får han testet teorien i praksis, i rollen som prosjektleder for de andre NTNU-studentene.

Utvikler ny teknologi

Prosjektet er et selvstyrt studentprosjekt. Studentene er selv ansvarlige for å lede ingeniørarbeidet, men kan drøfte utfordringer med mentorer hvis de ønsker det.

- Hver enkelt student har en spesifikk rolle. Vi har mariningeniører, materialingeniører og kjemiingeniører, sier Simen Ludvigsen, som arbeider med kommunikasjon, og skriver rapport om prosjektet.

Han tar en mastergrad i medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi, og er den eneste representanten fra NTNU Dragvoll i prosjektet.

Det er første gang TechnipFMCs praktikantprogram har fokus på problemstillingen om hvordan man kan lagre karbon i havbunnen og ta opp naturgass på energieffektiv måte, ved hjelp av tank.

- Det er utrolig spennende og utfordrende. Ingen har jobbet med dette før, og vi styrer alt selv, sier Baissa.

- Hørtes skumlere ut før vi startet

Studentene har nå fått smaken på arbeidslivet.

- Her er ingen dager like, og det er veldig annerledes enn hverdagen på Gløshaugen. Her må vi levere hver dag, mens på NTNU leser vi stort sett til eksamen, sier Ludvigsen.

Baissa forteller at prosjektet er et førprosjekt, og at de ikke rekker å ferdigstille teknologien i løpet av sommeren. Dette er et prosjekt som det kan bygges videre på i neste års praktikantprogram.

- Det er et stort prosjekt, og det hørtes skumlere ut før vi startet. Det har gått veldig greit, og vi har fokusert på å jobbe bra sammen i team. Når vi står fast kan vi spørre mentorene, sier Baissa.