Det ble ikke spart på kruttet da Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag arrangerte fanemarkering ved Norske Skog på Fiborgtangen fredag formiddag.

Det er ved elektro- og automasjonsavdelingen hos papirprodusenten at misnøyen er så stor, at nå der det fullt klinsj mellom ledelsen og de ansatte.

I invitasjonen til markeringen var det til dels tøffe og harde beskyldinger mot arbeidsgiver.

Dette går på trusler om oppsigelse hvis man ikke jobber overtid, ledelsen ringer fastlegen til en sykemeldt ansatt, trakassering via telefon og skriftlige advarsler hvis man ikke godtar beordringer, for å nevne noen.

Bred støtte

Da leder for Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, Eystein Garberg, ønsket velkommen et kvarter forsinket, så var det et hundretalls oppmøtte utenfor administrasjonsbygget til Norske Skog.

Innherreds utsendte sjekket flere ganger om det var noen skuelystne i etasjene over, men det var ingen ansikter å se i vinduene.

Blant de frammøtte var også organisasjonskamerater fra nærmest hele landet. I snøfonna mot husveggen var det oppstilt et tallrikt antall faner, som viste at folk hadde tatt turen fra Nordland i nord til Agder i sør.

Rundt ett hundre personer hadde møtt opp på fanemarkeringen. Foto: Leif Arne Holme

Helt bakerst sto et knippe av de totalt 25 ansatte fra elektro og automasjonsavdelingen ved fabrikken og fulgte med.

Kødder ikke

– Du kødder ikke med trønderske elektroarbeidere, da blir det bråk, innledet Garberg.

Fagforeningslederen understreket at 20 fagarbeidere og fem lærlinger ved Norske Skog Skogn hele tiden gjør sitt ytterste for at produksjonen skal gå som normalt. Dette på tross av at det er en maskinpark som er så utgått på dato at det mangler reservedeler.

Garberg understreket at hvis bedriften skal ha en framtid, så må fabrikksjefen legge om kursen.

Han illustrerte dette med at gjennom det siste året så har mer enn 30 prosent av fagarbeiderne ved avdelingen sluttet.

Bare festtaler

Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundets ansatte ved fabrikken.

Vi startet med å spørre om hva han synes om fabrikkdirektørens tilbakemelding på klubbens harde påstander.

– Det er som forventet. Vi har det siste halvåret blitt møtt med festtaler uten konkrete løsninger. Nå har vi sagt at nok er nok. Derfor bli jeg ikke overrasket når Ugedal legger seg på samme linje overfor pressen som det han har gjort til oss. Bare tomme ord.

Han forteller at konflikten går lenger tilbake enn bare det siste halve året, men at den i løpet av de siste månedene har eskalert - og konkretiserer:

Har ikke tillit

– Nå har vi kommet dit at vi lenger ikke har tillit til én person i ledergruppen til fabrikksjefen.

Johansen sier støtten fra kolleger landet over varmer. Medlemmene opplever trakassering fra vedkommende leder som så belastende slik at denne type oppførsel ikke kan tolereres.

– Ny koster må inn, og det mener vi er fabrikksjefens ansvar å rydde opp i.

Det er altså Bjørn Einar Ugedal som er fabrikksjef ved Norske Skog på Skogn, og Johansen sier at de opplever den øverste sjefen som nærmest usynlig i arbeidet med å løse konfliktene.

Feig og svak

«Feigt og svakt» er beskrivelser som klubblederen bruker om Ugedals manglende handlekraft.

Fabrikksjefen ved Norske Skog sto ikke høyt i kurs blant de frammøtte. Foto: Erlend Aune

Dårlig lønn er heller ikke med å bidra til attraktiviteten til Norske Skog. Johansen sier at lønnsbetingelsene som tilbys ikke er konkurransedyktig, og det bidrar også til at bedriften nesten ikke får søkere til ledige stillinger.

Når vi ser på alle påstander dere kommer med – det er kraftig kost i norsk arbeidsliv?

– Ja, det er det, men hvor lenge skal vi orke å stå i en slik situasjon. Vi har gjentatte ganger forsøkt internt uten å lykkes. Det er blant annet derfor vi har denne markeringen, for å sette et større søkelys på konflikten.

Og klubblederen advarer om at konflikten kan få alvorlige konsekvenser for produksjonen.

– Vi balanserer på kanten. Ett av fem skift går uten fast elektriker. Det er ikke forsvarlig. I tillegg er vi så tynt bemannet på dagtid at det kan gi lange produksjonsstopp ved maskinstans, og det koster penger.

Gufs fra fortiden

Ståle Johansen var også på plass på vegne av verkstedklubben ved Aker Verdal, for å støtte sine kolleger ved fabrikken på Skogn - på vegne av sine 430 medlemmer.

Ståle Johansen representerte de fagorganiserte ved Aker Verdal, og ga sin støtte til kollegene ved Norske Skog. Foto: Leif Arne Holme

– Vi beklager den behandling våre kolleger her ved Skogn har blitt utsatt for. Dette minner om fagforeningsknusing, og en skulle nesten tro at vi hadde skrudd klokken over hundre år tilbake i tid. Dette hører ikke hjemme i dagens arbeidsliv i Norge.

Kjenner seg ikke igjen

Innherred forsøkte å komme i kontakt med fabrikkdirektør Bjørn Einar Ugedal da vi var på Fiborgtangen, men fikk til svar at det var en travel dag.

Fabrikksjefen har derfor sendt følgende tilbakemelding via epost:

«Vi på Norske Skog Skogn kjenner oss ikke igjen i fremstillingene som El og IT-forbundet kommuniserer i forbindelse med sin markering.

Fabrikkdirektør Bjørn Einar Ugedal avviser de ansattes påstander. Foto: Erlend Aune

Vi er opptatt av å etterleve våre plikter som arbeidsgiver i forhold til tariffavtaler, som er inngått både sentralt og lokalt. Slik har Norske Skog Skogn operert i snart 60 år, som en stor og seriøs arbeidsgiver på Skogn».

Så korrekt som mulig

«Som IA-bedrift påligger det oss et ekstra ansvar som arbeidsgiver i forhold til oppfølging av våre ansatte ved sykefravær, og vi har som vanlig prosedyre å følge opp våre sykemeldte på en god og ansvarsfull måte.

Når vi som arbeidsgiver trenger å konsultere eksperter, så gjør vi det enten det dreier seg om spørsmål rundt koronaregler eller andre forhold. Dette for å til enhver tid kunne ta de beste avgjørelsene, fordi vi er opptatt av at alt vi foretar oss som arbeidsgiver skal være etterprøvbart og så korrekt som mulig.

Tillit og dialog mellom bedrift og ansatte er fundamentet i partsamarbeidet som den norske modellen bygger på. Dette er også prinsipper vi jobber etter på hos oss ved Norske Skog Skogn. Sakene som løftes frem av El og IT-forbundet kan bare løses gjennom et samarbeid basert på disse prinsippene».