– Nå kan jeg kan bare lene meg tilbake og glise, sier Odd Reitan, som tirsdag denne uken gjennomførte sitt siste møte som styreleder i Reitan Retail.

Reitan Retail omfatter både Rema 1000, kiosk- og servicehandelvirksomheten og drivstoffselskapet Uno-X, og utgjør sammen med Reitan Eiendom og Reitan Kapital de tre selskapsområdene under morselskapet Reitan AS.

Den nye styrelederen i Reitan Retail, Rune Bjerke, er den andre profilerte bankmannen som går til Reitan på kort tid, etter at Trond F. Mellingsæter nylig varslet overgang fra Danske Bank til Reitan Eiendom.

Odd Reitan er også på vei ut av styret i selskapet Mellingsæter skal lede, men går ikke med på at han tar ett steg tilbake i forbindelse med rokeringen.

– Nei, jeg ser på det som et steg frem, for nå kan jeg konsentrere meg mer om morselskapet, sier Reitan, som også henter inn Kahoot-sjefen Eilert Hanoa til Reitan Retail-styret.

Odd Reitan går ut av styret både i handelsselskapet Reitan Retail og i Reitan Eiendom. Foto: Morten Antonsen

To år med pandemi

Adresseavisen møtte Reitan og finansdirektør Kristin Genton i Reitan AS på Lade Gaard denne uken, der de la frem fjorårstallene for den samlede virksomheten til morselskapet.

Reitan AS omfatter nå virksomheter i syv land i Norden og Baltikum, med drøyt 3800 utsalgssteder og rundt 43 000 ansatte.

Den samlede butikkomsetningen endte i fjor på 104 milliarder kroner, noe som inkluderer tallene fra kjøpmannseide butikker.

Omsetningen er dermed på samme nivå som i 2020, men nesten ni milliarder høyere enn i 2019, viser regnskapet.

– Vi er veldig fornøyd med at vi opprettholdt nivået fra 2020. Det var et år som inneholdt minst to års vekst, sier Genton om det første pandemiåret, der det norske dagligvaremarkedet vokste kraftig.

Årsregnskap
Reitan AS
Millioner kroner20212020Endr. i %
Butikkomsetning104 406104 1590,2
Driftsresultat54975963-8
Resultat før skatt5583488814

Løft for dagligvarer

Odd sønner Ole Robert og Magnus står for den daglige ledelsen av henholdsvis Reitan Retail og forvaltningsselskapet Reitan Kapital, mens Mellingsæter skal ta over det tredje selskapsområdet, Reitan Eiendom.

Rema 1000-tallene løftes fortsatt av mindre grensehandel og mer matlaging hjemme, mens det særlig er kiosker i sentrumsgater, på jernbanestasjoner og på flyplasser som har slitt.

LES OGSÅ: Odd Reitan om koronakrisen: – Det er andre det er mer synd på enn oss

Genton sier at de i fjor støttet kjøpmennene i Reitan Convenience med 153 millioner kroner, noe som var 33 millioner mer enn i 2020.

– I 2020 begynte det ikke før i mars, men i 2021 har det preget oss gjennom hele året, så effekten ble større da. Det er ikke før nå på våren i 2022 at det begynner å stabilisere seg igjen, sier hun.

Kristin Genton sier at virksomhetene har vist stor evne til å tilpasse seg skiftende omgivelser og markedsforhold. Foto: Morten Antonsen

Lavere marginer

Resultatet før skatt endte i fjor på 5,6 milliarder kroner, en økning fra 4,9 milliarder i 2020. Det er det beste resultatet noensinne, hvis man gjør et unntak for året de solgte seg ut av den svenske dagligvaregiganten Axfood.

Det samlede driftsresultatet for endte på 5,5 milliarder kroner, noe som derimot var en nedgang fra snaut seks milliarder kroner i 2020.

Genton påpeker at det fortsatt er en milliard mer enn i 2019, men sier at konkurransesituasjonen i den norske dagligvarebransjen har gått utover marginene.

Rema 1000 er fortsatt Norges største dagligvarekjeden, men tapte markedsandeler til konkurrentene i fjor.

Konkurransetilsynet har også avdekket at Rema og Coop må betale over 15 prosent mer enn Kiwi-eier Norgesgruppen hos enkelte vareleverandører, og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er blant dem som er bekymret for konkurransebildet.

– Dette blir et hardkjør

Genton trekker samtidig frem at de i fjor vant fem av fem pristester hos VG, og kaller de lavere marginene en investering i pris og i langsiktige kunderelasjoner.

– Det er et ganske skarpt konkurransebilde i Norge. Svært skarpt, sier Genton om situasjonen.

– Og det kommer ikke til å bli noe annerledes. De som skal drive med dagligvare i Norge må holde oversikten, for dette blir et hardkjør, skyter Reitan inn.

– Men vi føler at vi har bra kontroll, sier han.

I Danmark er situasjonen en annen, og der har Rema 1000 bygd seg opp til å bli den neste største dagligvareaktøren bak danskenes egen Netto-kjede.

– Der konkurrer vi godt, og vi er i ferd med å seile opp som den største i konkurranse med blant andre Lidl, Aldi og Fakta. Det er jeg stolt av, og det kan jeg ikke repetere nok, sier Reitan.

Reitan RetailReitan EiendomReitan Kapital
Millioner kroner2021Millioner kroner2021Millioner kroner2021
Butikkomsetning104 406Driftsinntekter1303Forvaltningskapital10 083
Driftsresultat3840Driftsresultat3018Porteføljeresultat671
Resultat før skatt3296Resultat før skatt2851Resultat før skatt644

Ti milliarder i eget «oljefond»

Adresseavisen skrev i april i år om regnskapet til Reitan Eiendom, som på egen hånd fikk et resultat før skatt på 2,85 milliarder kroner.

I tillegg bidrar Reitan Kapital inn i totalen med et resultat før skatt på 644 millioner kroner.

Selskapet passer på overskuddet fra dagligvare- og eiendomsvirksomheten, og hadde ved utgangen av fjoråret en forvaltningskapital på 10,1 milliarder kroner.

Pengene er hovedsakelig plassert i aksjer og rentepapirer, og har tidligere blitt omtalt som Reitans eget lille oljefond.

– Vi har en sterk og god forvaltning, der det er etablert veldig gode rutiner for å følge indeksene, sier Genton.

Pianostemmer Ståle Wikdahl var på Lade Gaard for å stemme flygelet, da Adresseavisen møtte Kristin Genton og Odd Reitan. Foto: Morten Antonsen

– Mer robust

Egenkapitalen i Reitan AS var ved utgangen av 2021 på 38,4 milliarder kroner, en økning fra 35 milliarder kroner året før, noe som utgjorde 41 prosent av de totale verdiene selskapet sitter på.

Genton sier at det gjør dem stadig mer robust, og at det gir muligheter for store satsinger fremover.

– Dette er bokført egenkapital, så vi kan anta at de reelle verdiene er noe høyere, sier Genton nøkternt.

Tidsskriftet Kapital anslo også familieformuen til 51 milliarder kroner i deres siste rangering av Norges rikeste.

Odd Reitan og sønnene eier en tredel hver av Reitan AS, og det er vedtatt et utbytte på 500 millioner kroner for 2021.

– Det går med til å betale skatt, sier Reitan om utbyttet.

Totalt forventer de å betale 1,3 milliarder kroner i skatt for 2021, der 700 millioner kroner er fra selskapet og 600 millioner fra eierne privat.