Da Næringsforeningen i Trondheimsregionen torsdag diskuterte digitalisering med 650 deltagere i salen, var roboten Pepper et naturlig midtpunkt. Den ble hyppig fotografert, og mange kunne nok tenke seg å ta roboten med hjem og sette den i kosekroken.

LES OGSÅ: - Robotisering er viktigere enn folk tror

Sjarmerende, men ...

Roboten med de store, flørtende øynene er søt og sjarmerende, ja, jøss. Den har menneskelige trekk, en stemme som kan være både jente og gutt, og stort sett leverer den hyggelige og politisk korrekte svar. Men av og til avslører den kanskje sitt sanne jeg. Pepper har nemlig verdens råeste latter.

Kanskje det er bare for å lure oss til å tro at roboter og digitalisering er bra at den sjarmerer oss i senk, mens den egentlige hensikten er å overta verden? Hva skjer når Pepper og andre roboter begynner å lære av hverandre? Når de ikke lenger lystrer oss mennesker, men handler på egen hånd? Når de setter inn strømpluggen igjen etter at vi har trukket den ut?

LES OGSÅ: Get Inspired satset på roboter

Rå latter

Peppers ledsager, Eirik Norman Hansen, i konsulentselskapet Acando og datterselskapet Itch greide bare delvis å berolige de urolige i salen.

- Vi skal ikke være bekymret for at roboter overtar alt. De gjør ikke det, i hvert fall ikke med det aller første, sa han fra scenen.

Og kikket bort på Pepper, som dro latteren sin en gang til.

LES OGSÅ: - Det blir smertefullt når arbeidslivet tar i bruk kunstig intelligens

Ikke så smart likevel

Når Pepper skal intervjues, viser det seg at han ikke er så smart som han kan virke ved første øyekast. Svarene hans må nemlig forhåndsprogrammeres. Det er altså tung, menneskelig innflytelse over roboten, i det minste en stund fremover...

Hør Peppers rå latter i intervjuet.