Det kom frem torsdag, da første skiftesamling ble holdt i Sør-Trøndelag tingrett etter at byggefirmaet ble slått konkurs for én måned siden.

Det største kravet på kreditorlista er fra ni tidligere ansatte fra Latvia, som til sammen krever 2,3 millioner kroner. Det var begjæringen fra de ni som førte til at Selvbyggern ble slått konkurs. De mener å ha krav på blant annet lønn og feriepenger. De fikk i april medhold i tingretten om at det tas arrest i Selvbyggerns bankkontoer, for å sikre kravene.

Mannen som har representert Selvbyggern i retten, har erkjent at selskapet skylder de ni til sammen 180 000 kroner i lønn og feriepenger, men har bestridt resten av kravet. Tingretten skal behandle kravet fra de ni latvierne i november.

Vil anke konkurs

Mannen som har representert Selvbyggern har på vegne av selskapets styre varslet om at kjennelsen om konkursåpning vil bli anket. Selskapet mener kravene fra kreditorene er altfor store. Ankefristen er lørdag.

På grunn av den varslede anken har ikke bostyrer, som er advokat John Aksel Stav i Bjerkan Stav Advokatfirma, begynt å selge Selvbyggerns eiendeler.

- Jeg realiserer ikke eiendeler og gjør minst mulig som ikke kan omgjøres, i tilfelle anken vinner frem, sier Stav.

En anke over konkursåpningen skal behandles av lagmannsretten.

Betalte ikke advokaten

Det var registrert fem ansatte i selskapet ved konkursåpningen, men kun tre av disse har arbeidet for selskapet i år. Bostyrer har sagt dem opp. Foreløpig er det kommet lønnskrav fra ti av 15 tidligere ansatte.

Kravene fra kreditorene som har levert varer og tjenester til Selvbyggern er på til sammen 2,6 millioner kroner. Blant disse har Trondheims-firmaet Glassmakeren det høyeste kravet, som er på 247 000 kroner.

På kreditorlista står også advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig Trondheim med et krav på 145 000 kroner. Firmaet har representert Selvbyggern i forbindelse med konkursbegjæringen. Advokat Terje Aas svarer ikke på spørsmålet om de har sluttet å ta oppdrag fra Selvbyggern.

- Vi har ikke prosessoppdrag knyttet til anken, sier Aas.

I tillegg har Skatt Midt-Norge et krav for ubetalt moms i år på 242 000 kroner, og Kemneren i Trondheimsregionen har til sammen krav på 160 000 kroner, det meste er skatt.

79 krav

Ifølge fordringslista er det til sammen 79 krav fra rundt 60 kreditorer på vel 6,6 millioner. Men Stav påpeker at det samlede kravet vil bli mindre, fordi 1,67 millioner er betingede krav. Det ene er en garanti Sparebank 1 SMN har stilt for byggearbeid gjort av Selvbyggern. De to andre kravene er leasingkontrakter inngått i år på to Mercedes-er, som er på til sammen 1,39 millioner.

Selvbyggern har spesialisert seg på renovering av bygg for det offentlige. Firmaet har hatt oppdrag for Jernbaneverket, Kystverket, Kirkelig Fellesråd og Frøya kommune. Da konkursen ble åpnet, holdt Selvbyggern på med tre prosjekter for Kystverket. Boet trådte ikke inn i kontraktene, og Kystverket valgte å gjøre ferdig arbeidet på fyrene selv.

Siktet av politiet

Selvbyggern og mannen som representerer firmaet er siktet for økonomisk kriminalitet. Politiet vil ikke opplyse hvilke paragrafer de er siktet etter, men de etterforskes for økonomisk kriminalitet og brudd på arbeidsmiljøloven.

Mannen har tidligere vært involvert i fire konkurser, og har vært ilagt konkurskarantene to ganger. Han var medeier i Selvbyggern frem til juli i fjor, men sier han er leid inn som prosjektleder etter dette. Han har også prokura i firmaet, det vil si myndighet til å opptre på vegne av foretaket i alt som berører driften.

- Viser stor interesse

Dersom konkursåpningen i Selvbyggern blir rettskraftig, ønsker bostyrer at det oppnevnes borevisor og kreditorutvalg.

- Det er naturlig at borevisor oppnevnes hvis anken ikke vinner frem. Det er mange kreditorer og krav som ligger godt tilbake i tid, regnskapsførerne har trukket seg og konkurshistorien gjør det greit å se på insolvenstidspunktet. En av hovedgrunnene er at politiet, A-krim, skatteetaten og kemneren viser stor interesse for saken. Da er det ryddig å få en borevisor som er bedre enn meg, til å gå gjennom regnskapene og det underliggende materialet, sier Stav.

Bostyrer sier det er for tidlig å ta stilling til om kreditorene vil få noe, og om det er skjedd omstøtelige transaksjoner og straffbare og karantenebetingede forhold.