– Dette er første gang jeg gjør noe sånt. Nå vet jeg hva som er gjort feil og hva som bør unngås i framtiden, sier styreleder Øystein Skinstad etter mandagens konkurs i Nordic Herb Zone AS.

Selskapets registrerte formål var «internetthandel med helsekost». Ifølge Skinstad var målet å hjelpe norske pasienter med å få tak i lovlig, medisinsk cannabis.

Vanligere

Slike medikamenter er tilgjengelige i Norge. Leger kan, etter en helhetsvurdering, søke om å få foreskrive dem. Samtidig som Skinstad var med på å starte opp Nordic Herb Zone, begynte han også å selge rullepapir.

– Det er en grei måte å skape en merkevare på, sier han.

Tall fra reseptregisteret viser at det årlig er omtrent 500 pasienter som får den cannabisbaserte munnsprayen Sativex på resept.

Det skriver Norsk Helseinformatikk (NHI).

I 2018 fikk totalt 45 personer cannabisplante, altså ulike produkter fra det nederlandske firmaet Bedrocan, utlevert fra norske apotek. I 2019 var det langt flere – da fikk 216 personer cannabisplante fra norske apotek. NHI meldte også om økt bruk i 2020.

Både Helsedirektoratet og Legemiddelverket er enige om at det finnes en liten gruppe pasienter som kan ha nytte av lindrende behandling med medisinsk cannabis. En munnspray basert på cannabisplante har markedsføringstillatelse og kan foreskrives av leger, skriver NHI.

Trekker sørover: Skinstad har adresse i Norge, men foretrekker å oppholde seg i Spania. Foto: Privat

Ville produsere selv

Nordic Herb Zones facebookside deler bilder av rullepapir, medisinske pass og medikamenter.

Skinstads folkeregistrerte adresse er fortsatt i Norge, men oppgir å bruke den spanske byen Fuengirola som base. Spansk lovgivning rundt cannabis er mer liberal enn den norske.

– Var planen å produsere cannabis selv?

– Langt fram i tid, ja. Cannabisindustrien er en lang vei med mange steder man kan tråkke.

Betalingsanmerkninger

Konkursen forklarer han med tap av interesse.

– Jeg hadde ideen og langtidsplanen, men vi som var involvert mistet interessen, sier Skinstad.

Kravet fra Skatteetaten var på 182 431 kroner. Kravet har bakgrunn i skyldig merverdiavgift, tvangsmulkt, gebyrer og skattekrav.

I tillegg hadde selskapet flere mindre betalingsanmerkninger fra private leverandører. På konkurstidspunkt var det ikke aktivitet i selskapet. Det var heller ingen ansatte.

Selskapet var ifølge Skinstad registrert i Trondheim fordi «teamet» jobbet derfra. Selv er han folkeregistrert i Innlandet.

Klager ikke

I en eldre pressemelding signert merkevaren Twin Leaf Group, hevder Skinstad at bruk av medisinsk cannabis er assosiert med stigma; at brukere møtes med mangel på kunnskap, og at hans firma gjennom kurs og konferanser ønsker å øke helsepersonells kunnskap om cannabis.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg vil fortsatt hjelpe medisinske pasienter gjennom et annet selskap. Planen er å få opp et nytt selskap innen et år. Ellers er jeg innholdsprodusent for et eiendomsselskap her nede. Jeg klager ikke. Her kan jeg røyke god cannabis lovlig og gjøre det jeg liker, svarer Skinstad.