Eierne av de 74 leilighetene i sameiet krevde erstatning etter vanninntrengning i bygningsmassen på tre blokker, som ble innflyttet i 2006. Beboerne i Selsbakklia 15, 17 og 19 i Trondheim krevde 12,3 millioner i erstatning, men er altså tilkjent 3,3 millioner, altså ni millioner mindre i Sør-Trøndelag tingrett.

Advokat og daglig leder Hans Petter Wisth i Virtus Advokat forteller at Maja Eiendom Holding vil anke dommen.

- Vi har ikke gått gjennom dommen i detalj ennå, men den kommer til å bli anket, sier Wisth.

Tidligere styreleder og beboer i Sameiet Moksneslia Terrasse, Bjørn Kvam, sier de ikke vil uttale seg om saken ennå, fordi de ikke har drøftet den med advokaten sin.

Bakgrunnen for søksmålet er vanninntrengning via balkonger og terrasser og på grunn av mangler ved pussfasadene. På balkongene skyldes vanninntrengningen utilfredsstillende innfestning og tetning av beslag mellom balkongdekke og veggliv, ifølge dommen.

- Ikke festet riktig

På befaring er det konstatert at beslagene ikke er uført i henhold til arkitektens detalj. Beslagene var ikke slisset ned i betongdekket, men festet med stift eller skrue eller limt på betongdekket.

- Over tid har beslagene eller tetningen løsnet. Vann har drevet inn under beslagene og ned i konstruksjonen, skriver tingrettsdommer Kristin Rognan.

Enkelte av balkongene er flislagt av seksjonseierne, og det har fremskyndet prosessen med vanninntrengning fordi overflatevann har blitt stående mellom flis og beslag. Ifølge dommen må utbygger ta høyde for flislegging.

Det er ikke konstatert slike skader på blokk nummer 17, men ifølge dommen er utførelsen så svak at det medfører en klar risiko for vanninntrengning.

Byggavfall ødela membran

I nummer 15 kommer det vanninntrengning fra to av takterrassene. Bygningsavfall, spiker, skruer og lignende er etterlatt mellom glidesjiktet og membranduken, som var ment å holde terrassene tette. Over tid har duken blitt perforert, og overflatevann er trengt inn i konstruksjonen, ifølge dommen.

Etter at kjøperne hadde overtatt leilighetene i 2006 ble Sintef Byggforsk engasjert på grunn av pusskader på fasadene, og de kom med en anbefaling om utbedring. Maja Eiendom Holding har anført at utbedringen ble gjort som anbefalt, men retten er ikke enig.

På fasaden på de tre blokkene er det lagt på det som kalles puss-på-isolasjon. Det er puss som legges på i flere sjikt på isolasjonen, som igjen er forankret til en bakvegg.

Fuktskade på fasade

Ifølge dommen har avvik fra Sintef Byggforsks anbefaling om hvordan overgangsbeslagene skal monteres, ført til fuktskader på nedre del av fasader.

- Utbedring i form av utskifting av eksisterende overgangsløsning mellom puss-på-isolasjonssystemet og beslag er nødvendig å gjennomføre på nytt, ifølge dommen.

Leilighetseierne har anført at det er en mangel på hele puss-på-isolasjonssystemet, og at alle fasadene må skiftes ut. Retten er uenig, og påpeker at det ikke er noen mangel ved selve puss-på-isolasjonssystemet.

Fikk 9 mill. mindre

Saksøkerne krevde 12,3 millioner i erstatning pluss saksomkostningene dekket, men er altså tilkjent ni millioner mindre i erstatning.

- Det er meget stort avvik mellom det beløp saksøkerne tilkjennes, og beløpet i påstanden. Saksøkerne kan derfor etter rettens syn ikke anses å ha fått medhold fullt ut eller i det vesentlige, skriver dommeren.

De ble derfor ikke tilkjent saksomkostninger. Utgiftene til de fagkyndige dommerne ble også delt mellom sameiet og Maja Eiendom Holding.

Utbyggeren av Moksneslia Terrasse var Maja Eiendom, som senere er fusjonert inn i Maja Eiendom Holding. Selskapet eies av Blåin, som eies av eiendomsutvikler Karl Johan Kopreitan fra Trondheim og kompanjongen Per Eivind Skeid fra Bærum.