- Det arbeides under betydelig press, men vi kan ikke gi noen definitiv deadline foreløpig, skriver styreleder Christen Sveaas i Norske Skog i en e-post til Adresseavisen.

Gjeldskrise

Bare noen dager i forveien hadde styret i Norske Skog varslet at de hadde støtte fra en «klar majoritet» fra kreditorer både med og uten pantsikkerhet for lånene sine, som i månedsvis har forhandlet om en løsning for det gjeldstyngede papirkonsernet.

Samtidig kom det frem at de ikke hadde støtte fra hovedeieren av en såkalt kredittfasilitet på 100 millioner euro (rundt 950 millioner kroner med dagens valutakurs), som Norske Skog inngikk med de to Blackstone-kontrollerte selskapene GSO Capital Partners og Cyrus Capital Partners i mars 2016.

Ifølge Dagens Næringsliv eier GSO rundt 75 prosent av denne kredittfasiliteten, og de er dermed store nok til å blokkere redningsplanen. Norske Skog trenger også støtte fra eierne av et såkalt evigvarende obligasjonslån med forfall i 2115.

Styret i Norske Skog jobber dermed med å ferdigstille et nytt og oppdatert forslag til redningsplan, men Sveaas vil ikke si noe om hvilke endringer som kan bli gjort.

Gjeld til aksjer

Norske Skog har en bruttogjeld på rundt ni milliarder kroner, og løsningsforslagene innebærer at rundt seks milliarder av dette gjøres om til aksjer i selskapet. I den foreløpig siste redningsplanen fikk pantsikrede långivere en eierandel på 90,75 prosent i Norske Skog etter en slik omgjøring, mens usikre de kreditorer og dagens eiere fikk henholdsvis 6,75 og 2,5 prosent av aksjene.

På spørsmål om det nå kan bli gjort endringer i denne fordelingen, svarer Sveaas at han ikke kan gå inn på enkeltheter i forhandlingene. På spørsmål om styret er bekymret for at den tidligere enigheten mellom sikrede og usikrede kreditorer kan sprekke opp, svarer han:

- Det er dessverre umulig å uttale seg om. Men alle vil ha en løsning og vår tålmodighet er for lengst slutt, skriver Sveaas i e-posten.

På spørsmål om det er Blackstone og datterselskapet GSO som står i veien for en løsning, svarer han:

- Det kan jeg selvfølgelig ikke kommentere.

Blackstone har tidligere ikke ønsket å kommentere forhandlingene i Norske Skog overfor Adresseavisen.

- Utålmodighet

Svein Erik Veie er ansattrepresentant i styret og hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet ved Norske Skogs fabrikk på Skogn. Veie sier at de ansatte ved Skogn fortsatt tar situasjonen med stor ro, men at de samtidig ønsker seg en avklaring.

- Det er klart at det kommer flere og flere spørsmål, og jeg opplever at det er utålmodighet. Det er ikke noen uro, men det er noen som føler at dette begynner å trekke i langdrag, sier Veie.

Drift: Norske Skogs fabrikk på Skogn går med overskudd, og styret i morkonsernet har forsikret om at driften vil fortsette selv om de går konkurs. Foto: Jens Petter Søraa

Styret i Norske Skog har flere ganger forsikret om at driften ved konsernets syv papirfabrikker vil gå videre, uansett utfall av rekapitaliseringen. Hvis partene ikke finner en løsning, kan det bli aktuelt at de pantsikrede kreditorene tar over fabrikkene, mens morselskapet slås konkurs.

Veie sier at han selv har vært svært opptatt av å formidle at driften vil gå videre, og han sier også at han er svært fornøyd med jobben Sveaas har gjort etter at han ble valgt til styreleder i slutten av august i år.

- Jeg bruker å si at det er noen skilsmisser og arveoppgjør som har tatt år å avklare også. Det er bare noen måneder siden Sveaas kom inn i styret, og han har fått til veldig mye på kort tid, sier Veie.