Leder i gjeldsnemnda, advokat Joar Grimsbu, sier at Reinertsen har vært involvert i rundt 2000 ulike saker der garantiperioden ikke er utløpt, og hvor det kan bli fremmet reklamasjonskrav mot selskapet.

Sakene stammer fra den landbaserte entreprenørvirksomheten som selskapet solgte til Veidekke, men hvor garantiforpliktelsene ble igjen i Reinertsen AS.

Selskapet har de siste årene gjennomført mange større byggeprosjekter, blant annet Thora Storm videregående skole i Trondheim og flere boligprosjekter.

De mulige kravene skal være en viktig årsak til at ingen aktører ville kjøpe hele Reinertsen AS, og at gjeldsnemnda dermed endte opp med å selge «innmaten» i selskapet til Aker Solutions.

- En kjøper ville vært nødt til å ta risikoen for alle mulige krav som måtte komme, og det ville medført en stor rabatt på prisen kjøperen var villig til å gi, sier Grimsbu til Adresseavisen.

Krevende: Advokat Joar Grimsbu hos Arntzen de Besche sier at de potensielle kravene ville medført en stor risiko for en kjøper av Reinertsen AS. Foto: Christine Schefte

Hadde plan A

Torsdag morgen ble det kjent at konkurrenten Aker Solutions overtar olje- og gassvirksomheten og de rundt 700 ansatte i Reinertsen AS, gitt at Konkurransetilsynet godtar overdragelsen.

Samtidig ble det kjent at gjelden i selskapet er på over 1,6 milliarder kroner, som er over 600 millioner mer enn selskapet oppga da de ba om offentlige gjeldsforhandlinger før jul i fjor.

Ifølge Grimsbu var den opprinnelige planen at Aker Solutions skulle gå inn som 100 prosent eier av selskapet, og at de eksisterende aksjonærene skulle nulles ut.

Pengene som Aker Solutions skulle gå inn med, ville i utgangspunktet vært nok til å få til en løsning med kreditorene. Grimsbu sier også at driften gikk omtrent i null under gjeldsforhandlingene, tross store ekstrakostnader:

- Det viser at selskapets olje- og gassvirksomhet var liv laga, sier Grimsbu.

Han sier at det var de potensielle fremtidige kravene, i tillegg til manglende kapital til driften, som gjorde at de likevel måtte finne andre løsninger. Løsningen man kom frem til innebærer at gjelden på 1,6 milliarder blir igjen i Reinertsen AS, i tillegg til midlene gjeldsnemnda har fått inn.

Ifølge Grimsbu vil det trolig bli igjen under 200 millioner kroner til kreditorene, og det kan fortsatt ende med at selskapet slås konkurs.

Adresseavisen skrev fredag at gjeldsnemnda også avdekket ukjent gjeld på 300–400 millioner kroner, noe som også stammet fra den landbaserte entreprenørvirksomheten.

Grimsbu sier at dette er knyttet til faktiske reklamasjoner på feil og mangler, men sier at han ikke har grunnlag for å uttale seg om dette er forpliktelser som burde vært ført i regnskapene.

Store reklamasjonskrav

Reinertsen AS har de siste årene vært entreprenør på flere utbygginger for boligbyggeselskapet Obos, blant annet prosjektet Ladebyhagen i Trondheim.

Juridisk direktør Terje Sjøvold i Obos er medlem av gjeldsnemnda, og bekrefter på vegne av Obos at selskapet fremmet et krav som opprinnelig var på 150 millioner kroner.

Sjøvold sier at samarbeidet med Reinertsen gikk bra i starten, men at det etter hvert ble «tuklete».

- Vi endte opp med betydelige reklamasjonskrav knyttet til prosjektene i Kværnerbyen og på Fornebu, og litt knyttet til Ladebyhagen, sier han.

Sjøvold sier at reklamasjonene blant annet er knyttet til prosjektering og materialbruk.

- Det finnes ikke feilfrie byggeprosjekter, men når det gjelder Reinertsen har det vært mange saker, sier han.

- Flere enn for andre selskaper?

- Ja, det har vært betydelig mer enn vi er vant til, sier han.

Mangler: Ifølge Obos har de også fremmet reklamasjonskrav knyttet til Ladebyhagen-prosjektet. Foto: Christine Schefte

Leverandører kan få krav

Sjøvold sier at kravet mot Reinertsen har blitt nedjustert i løpet av gjeldsforhandlingsperioden. Han sier at de har strukket seg langt for å finne en løsning, men ønsker ikke å si hvor mye de håper å få tilbake.

Han sier samtidig at de ser bort fra mulighetene for å komme med fremtidige reklamasjonskrav mot Reinertsen, men at det kan bli aktuelt å rette krav mot underleverandører eller garantister.

Kreditor: Juridisk direktør Terje Sjøvold i Obos sier at de har fremmet betydelige reklamasjonskrav mot Reinertsen AS. Foto: Ilja C. Hendel/Obos

Sør-Trøndelag fylkeskommune har meldt inn et krav til gjeldsnemnda på mellom én og to millioner kroner, som gjelder reklamasjoner i etterkant av at Reinertsen bygget Thora Storm videregående i Trondheim.

- Vi lider ingen fare for tap i denne saken, siden vi har våre krav sikret gjennom en garantistillelse i et kredittselskap, sier Rune Venås, bygge- og eiendomssjef i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Han sier det ikke har vært flere reklamasjoner knyttet til bygget enn det han betegner som normalt i slike byggesaker.

Tidligere styreleder Erik R. Reinertsen i Reinertsen AS sier at han ikke har noen kommentar til saken.

Husleiekrav på 140 mill.

Hvis Konkurransetilsynet godkjenner at Aker Solutions tar over Reinertsens olje- og gassvirksomhet, vil de ansatte i Trondheim og Bergen bli flyttet Aker Solutions lokaler.

I Trondheim holder Reinertsen til i det 12 000 kvadratmeter store Leiv Eirikssons Senter på Piren, som eies av Reitan-eide E. C. Dahls Eiendom.

Husleiekontrakten ble fornyet i 2014, og løper til 10. juli 2024. Leien er på 18,5 millioner kroner i året, og administrerende direktør Svein Erik Nordbotten i E. C. Dahls Eiendom sier de vil kreve hele kontraktsperioden dekket.

Siden Reinertsen har mulighet til å redusere arealet litt, anslår Nordbotten at de vil kreve mellom 16 og 17 millioner i årlig leie, slik at kravet kan bli minst 115 millioner kroner.

Han sier at E.C. Dahls Eiendom har allerede et krav på ubetalt husleie for mellom én og to måneder mot Reinertsen.

I Bergen løper dagens husleieavtale med Sandslimarka 35 frem til 31. juli 2020. Her leier Reinertsen 5500 kvadratmeter for vel 8,4 millioner årlig.

Daglig leder og eier Hans Helge Krossøy i Sandslimarka 35 AS sier de også i utgangspunktet vil kreve leie for tre neste årene. Det utgjør rundt 25 millioner.