- Både arbeidsledige ingeniører og selskap som trenger å ansette, må tørre å satse på noe nytt og ikke være redde for å ta tenke på tvers av næringer.

Det sier sivilingeniør Henrik Tvervåg ved Sweco i Trondheim. Han har selv tatt overgangen fra oljeservicenæringen til bygg og anlegg da det begynte å spøke for oljejobben. Altfor få gjør det.

- Ledigheten blant ingeniører i Sør-Trøndelag har stående på om lag 400. Det er et relativt høyt tall og i hovedsak er det snakk om oljeingeniører. I bygg- og anleggsnæringen, derimot, er det god etterspørsel etter ingeniører og flere ledige stillinger, sier seniorrådgiver Geir Arntzen ved Nav Sør-Trøndelag.

Les også: Nedgang i ledigheten i september

På jakt etter flere

I Sweco har avdeling for bygg og anlegg i Trondheim alene ansatt over 60 nye medarbeidere de to siste årene, ifølge avdelingsleder Bjørn Endre Dyrseth. Men flere trengs.

- Vi har egentlig i to og et halvt år jobbet intenst med å få tak i nok kvalifiserte ingeniører. Særlig folk med erfaring, helst senioringeniører, er vanskelig å få fatt i, og vi har fortsatt behov for 10–15 flere ingeniører, sier Dyrseth.

Les også: SSB mener arbeidsledigheten har nådd toppen

Regjeringsstyrt utvikling

For mens ledigheten blant ingeniører fra olje- og oljeservicenæringen øker, har regjeringens stimuleringspakke for å motvirke økende arbeidsledighet vært rettet mot bygg og anlegg.

En rekke store, offentlige utbyggingsprosjekter betyr flere oppdrag i privat sektor og behov for flere hoder. Både for offentlige bygg, vei, samferdsel og i tillegg allerede vedtatte storprosjekter som Ørland hovedflystasjon og det vindkraftutbyggingen på Fosen er prosjekter som genererer jobber.

Men en ingeniør er ikke en ingeniør. Spesialiseringer innenfor fagfeltet gjør at det ikke bare er enkelt å hoppe fra en næring til en annen. For noen kan det være nok med kurs for å omskolere seg. Andre kan trenge en del mer videreutdanning for å skifte fagfelt.

Les også: Dette får Trøndelag penger til neste år

Må være endringsvillig

- Det er en utfordring at ikke alle har den riktige kompetansen eller erfaringen som skal til for å jobbe hos et rådgivende ingeniørfirma. Men for dem som er villige til å ta kurs eller ta opp enkeltstående fag, er det gode muligheter for en ny karrierevei, sier regionsjef Rune Levang i bemanningsbyrået Experis som hjelper blant andre Sweco på ingeniørjakten.

- Jeg vil anbefale ledige ingeniører innenfor offshore til å gjøre seg selv mer attraktiv på arbeidsmarkedet, og tørre å gå utenfor komfortsonen, sier han.

I bemanningsbyrået Adecco er beskjeden omtrent den samme fra regiondirektør Bjørn Wiik.

- Vi skal ennå leve lenge av olje og gass i Norge, men det er i bygg og anlegg aktiviteten kommer til å øke. I lang, lang tid fremover er det i denne næringen veksten kommer, og ikke i oljenæringen, sier Wiik.

- Dermed må de som nedbemannes fra olje eller oljeservice nok være villige til å se på sin egen kompetanse og være villig til å gjøre endringer, sier han.

Gikk fra utrygt til trygt

Sililingeniør Henrik Tvervåg er blant dem som har gjort overgangen fra olje til bygg/anlegg. Etter å ha vært ansatt i et oljeserviceselskap i Trondheim i rundt fire år, ble nedbemanningsspøkelset vel nærgående.

- Da vi begynte å få gjentatte permitteringsvarsler, følte jeg at jobben min var såpass utrygg at jeg begynte å lete etter noe annet. Jeg er utdannet sivilingeniør i bygg og konstruksjonsteknikk, så jeg hadde riktig utdannelse også til å jobbe i bygg- og anleggsnæringen og fikk jobb i Sweco i fjor og er veldig fornøyd med det, sier han.

Selv om arbeidsmetodikk kan være annerledes, mener Tvervåg at gode personlige egenskaper og kvalifikasjoner fungerer på tvers av næringer.

- Er du en god prosjektleder i oljenæringen, vil du nok være en god prosjektleder også i bygg og anlegg. Verdiene i å lede eller levere et prosjekt er de samme over alt, sier han.

- For arbeidsledige ingeniører fra oljenæringen, kan det handle mye om å tørre å tenke utenfor boksen. Og være forberedt på spørsmål om hvordan man ser for seg at overgangen blir, for det spørsmålet kommer, sier Tvervåg.

På ingeniørjakt: Rune Levang i bemanningsbyrået Experis hjelper avdelingsleder Bjørn Endre Dyrseth med å få tak i ingeniører til Sweco. Foto: Morten Antonsen
Ny vekst: Veksten vil komme i bygg og anlegg, påpeker regionsjef Bjørn Wiiki Adecco sommener det kan være lurt av tidligere oljeingeniører å skifte beite. Foto: Jens Søraa