- Jeg tror det er vanskelig å unngå en finansskatt, og det hadde kanskje vært greit om den for eksempel hadde fått på overskuddet vårt og vært uavhengig av antallet ansatte, sier Jon Håvard Solum, administrerende banksjef i Grong Sparebank.

- Men finansbransjen betaler jo ikke mindre skatt enn resten, så vi har ikke noe behov for økt skattlegging.

Nedbemanning

For Grong Sparebank sin del kan skatten bety færre ansatte i filialene. Det til tross for at de nettopp har tatt over to filialer med tilhørende kunder og ansatte fra Danske Bank.

- Vi har regnet oss frem til at dette vil gi en effekt på rundt fire millioner i året, og halvparten av dette er konkurransevridende. Det må vi ta inn enten ved å bli mer effektive eller ved å nedbemanne. Jeg tror det er utilsiktet, men over tid vil dette bety ganske mye.

Bakgrunnen er skatteforliket som kom i mai. Det sier at det fra 2017 skal innføres en skatt på merverdien i finansiell tjenesteyting ettersom sektoren er unntatt merverdiavgiften. Totalt 3,5 milliard skal hentes fra finansnæringen.

- Snart er det sånn at arbeidskraften i banken vår koster 20 prosent mer enn arbeidskraften på andre siden av gaten, sier Solum.

Konkurransevridning

Det er foreløpig usikkert hvordan denne skatten skal implementeres, men ifølge kilder Dagens Næringsliv har snakket med utreder Finansdepartementet en modell danskene har hvor skatten kommer som en ekstraskatt på lønn, noe som i praksis betyr en økt arbeidsgiveravgift.

- Vi er vel en av dem som kommer virkelig dårlig ut av dette, fortsetter Solum.

Ifølge Finans Norge vil Grong Sparebank til neste år få en arbeidsgiveravgift på 23,7 prosent om den danske modellen blir innført. Dette kommer på toppen av at de ikke lengre har lov til å ha differensiert arbeidsgiveravgift, noe som førte til en økning i avgiften fra 5,1 prosent til 14,1 prosent i 2016.

- Dette kommer til å føre til en konkurransevridning ettersom banker med mange filialer og rådgivere vil bli tyngre beskattet enn banker som kun bruker nettbaserte plattformer. Det er banker med filialer rundt omkring som opprettholder finanskompetansen i distriktene.

Outsourcing

- Det kan også komme til å føre til at flere flytter arbeidskraft ut av landet. Mange norske og nordiske banker som opererer i Norge har for eksempel kundeservice andre steder, og de har også en mulighet til å flytte personalkostnader ut av landet, sier Tom Stavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

De er hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge og representerer rundt 240 bedrifter med om lag 50 000 ansatte.

- Det er klart at dette er en skatt som vil ramme de bankene som er mest arbeidsintensive, altså de som har flest årsverk bak hver forvaltede krone. Det er veldig ofte de små sparebankene, og det er helt opplagt at disse relativt sett vil bli rammet mye hardere av denne skatten. Men det er et poeng at ingen helt vet hvordan skatten kommer til å bli utformet.

Finansdepartementet selv mener det er for tidlig i å si noe om hvilke virkninger en skatten skal ha. I epost til Adresseavisen skriver statssekretær Jørgen Næsje at det ikke foreligger noe konkret forslag til utforming av, eller regelverk rundt, den nye skatten.

- Det er derfor for tidlig å si noe om hvilke konkrete virkninger en finansskatt vil ha, skriver Næsje.