Lade Teknopark i Stiklestadveien 1 og Ladebekken 6 er nær et endelig salg, etter at budet fra en gruppe bestående av Obos Nye Hjem, Utstillingsplassen Eiendom og Abra Norge er akseptert av eierne. Nå pågår en gjennomgang av selskapet, due diligence, før kjøpekontrakten kan signeres. Prisen er vel 400 millioner kroner.

- Vi har investert i både eiendom og er aktivt inne i såkorn- og vekstselskaper. Vi har en stor portefølje, og skal nå satse mer mot å investere i teknologiselskaper. Da trenger vi pengene fra et eventuelt salg, sier Per Arne Eide.

I fjor ble det solgt næringseiendom for 4,5 milliarder.

Kjøpt for 24,5 millioner

Brødrene Eide brenner for utviklingen av nye teknologiselskaper, og har skapt et cluster for dette i Stiklestadveien. Her holder 24 selskaper til, som driver innen oljeservice, elektronikk, it, kjemi, mekanikk og oppdrettsnæringen. Blant disse er Chiron, FEI, EMGS, Noca, Norbit, Prores, Seismic Searcher, Sircon, Switch, Wartsila, Water Link Switch og Weatherford Laboratories.

Brødrene Eide kjøpte den 33 mål store eiendommen i Stiklestadveien av Vinmonopolet i 1999 for 24,5 millioner kroner. De har senere bygd ut, slik at det i dag er 30 300 kvadratmeter som leies ut i fire bygg. Siste tilvekst er Leos Lekeland som flyttet inn i vår, i et bygg som er restaurert.

Da Brødrene Eide kjøpte eiendommen, var planen å bruke det tidligere brennevinstapperiets laboratorium til forskning og utvikling i deres egen bedrift, Scanbio. Selskapet produserer fôringredienser fra fiskerier og fiskeoppdrett, som igjen brukes i fiske- og dyrefôr. Brødrene Eide solgte Scanbio i 2011 til det amerikanske investeringsfondet Paine & Partners.

460 arbeidsplasser

Scanbio fikk aldri plass i Lade teknopark. Den ble i stedet fylt opp av andre selskaper.

- Tanken var å produsere finkjemikalier her og vi ville bygge opp en teknologipark. Vi mener Trondheim bør ha mange slike teknologiparker, for å prøve å få noe ut av NTNU. Her har det gått fra å være tapperi med 50 ansatte til 460 ansatte i dag, sier Rolf Eide.

Han forteller at det nå også bygges opp et nytt cluster i Stiklestadveien, hvor bedrifter som produserer til havbruksnæringen samler seg.

Brødrene Eide er selv eier i en av bedriftene i teknoparken, Norbit, med en eierandel på 21 prosent. Selskapet utvikler blant annet teknologien i Autopass-brikker. I tillegg har de investert i investeringsfondene Proventure Seed, som investerer i teknologiselskaper i oppstartsfasen.

Østlandet

Eide-brødrene har også investert i to oppstartsselskaper på Østlandet, som de har stor tro på. Det ene er Less, som produserer svært lette bårer i isopor til ambulansehelikopter og annet redningsutstyr. Det andre er Arwi, hvor brødrene Eide er største eier.

Arwi forkrommer plastdeler uten å bruke giftstoffer i prosessen, og den er dermed mer miljøvennlig enn tradisjonell forkromming. Eierne i Arwi ser derfor for seg et stort marked i fremtiden, fordi det er ventet at tradisjonell forkromming blir totalforbudt av EU, når gode alternativer er på markedet.

Tok tid å selge

Lade Teknopark ble lagt ut for salg for rundt ett og et halvt år siden. Sønn av Rolf Eide, Carl Fredrik Eide, forteller at det ikke hastet å selge.

- Vi var ikke i desperasjon, men ut for å lukte på markedet. Blir det solgt, så ser vi positivt på det, sier Carl Fredrik Eide, som også jobber i Lade Teknopark.

Lade Teknopark har fortsatt et utbyggingspotensial på 10 000 kvadratmeter med lokaler.

Budrunde

Daglig leder Knut Efskin i Norion Næringsmegling har oppdraget med å selge Lade Teknopark. Han forteller at det ikke har manglet på interesse for eiendommen.

- Selger var tydelig på pris, og har ikke hoppet på bud som har vært lavere. De har hatt is i magen. Vi måtte finne en kjøper som tenkte stort nok, sier Efskin.

Det var budrunde.

- Det var tre budgivere i budrunden. Litt av årsaken til at den ikke ble solgt før, er at det tidligere kun har vært enkeltinteressenter og -bud, sier Efskin.

To av kjøperne, Abra Norge og Utstillingsplassen Eiendom, eier fra før halvparten hver av naboeiendommene Stiklestadveien 3 og Jarleveien 8. Dersom kjøpet av Lade Teknopark blir gjennomført, skal Obos Nye Hjem også kjøpe seg inn i Stiklestadveien 3 og Jarleveien 8. Da dannes et eiendomsselskap for alle eiendommene, hvor de tre eierne eier én tredel hver.

- Kan bli boligområde

Prosjektsjef Torry Eilertsen i Obos Nye Hjem i Midt-Norge forteller at kjøpet er langsiktig.

- I et tiårsperspektiv er det lite sannsynlig at det vil skje endringer. Vi ser på det som et framtidig byutviklingsområde. Når vi ser det som planlegges på Nyhavna og det som skjer på Lilleby, er det naturlig også å se på dette området i den sammenhengen. Det betyr byutvikling, til boliger, kontor og annen næring, sier Eilertsen.

Heimdal Bolig skal også bygge rundt 500 nye boliger på en av naboeiendommene til Lade Teknopark.

Abra Norge eier blant annet også Abra Kulelagersenteret og treningssenterkjeden Impulse. De største eierne i Utstillingsplassen Eiendom på Hamar er den utflyttede trønderen Terje Haugan og Obos. Selskapet er utbygger av kontoreiendommer, leiligheter, hoteller og kjøpesentre over hele landet.

I teknoparken i Stiklestadveien holder 24 selskaper med 460 arbeidsplasser til. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Kjøperne av Lade Teknopark, Utstillingsplassen Eiendom og Abra Norge, eier fra før nabobygget Stiklestadveien 3. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Daglig leder Knut Efskin i Norion Næringsmegling forteller at det var tre budgivere i budrunden om Lade Teknopark. Foto: TERJE SVAAN