Da utenriksministeren oppsummerte 2014 for Adresseavisen for ett år siden, beskrev han året som «et forferdelig år».

Stort bedre gikk det ikke i 2015.

- Nei, det skal være sikkert. De siste årene kan det virke som vi har gått fra en snillere verden til en verden som er tøffere og preget av større uforutsigbarhet. Det kan dessverre se ut som vi rett og slett må belage oss på at slik vil det vil det være en god periode fremover. Mer uro, hardere belastning. Vi må trene oss opp til å tåle denne uforutsigbarheten gjennom å utruste oss med både en utenrikspolitikk og en tilnærming som gjør oss mer forberedt på det uforutsigbare. Da må vi definere tydelig hva som er i norsk interesse – og hva som ikke er like viktig, sier Brende.

Vi har bedt utenriksministeren si noe om året som kommer. Les Brende om fire utfordringer, ett lyspunkt og to ikke-temaer.

Dystert bilde

Denne uken kommer Børge Brende til Trøndelagsmøtet 2016 og møter hundrevis av gründere, næringslivstopper og beslutningstagere fra det offentlige i Midt-Norge.

Til tross for store militære fremskritt i krigen mot ISIL inne i Syria og Irak de siste ukene, tyder tirsdagens selvmordsangrep mot vestlige turister i Istanbul på at alle må forberede seg på at terroren fortsetter i 2016. Tyrkiske myndigheter har pekt på ISIL etter angrepet.

- Når stater bryter sammen slik vi har sett i Syria så generer dette uro og usikkerhet langt utover nærområdet. Migrasjonsbølgen, som delvis er en følge av krigen i Syria, er svært dramatisk. Men krigen i Syria har også resultert i at terroren har flyttet inn i Europa. Paris, Charlie Hebdo og skytingen ved synagogen i København. Vi har også sett grenser flyttet med militærmakt for første gang reelt sett siden andre verdenskrig, sier Brende.

Verdier under press

Etter skytingen ved synagogen i København sto Brende i blomsterhavet utenfor og hørte på rabbinerens Melchiors sønn fortelle om angrepet.

- Jeg tenkte på at det ble folk skutt fordi de gikk i en synagoge og er jøder i det 21. århundre. Det er et alvorlig varsko. Det var rett og slett en sjokkartet opplevelse. Det minner om så mye av det vi alle trodde vi var kvitt i Europa for alltid. Det minnet oss om at de verdiene vi kanskje tar for gitt også er under press.

Tidligere politisk redaktør i Adreseavisen Siri Wahl-Olsen skriver om terroren i København i denne artikkelen.

Også de syriske barna i Libanon får Brende til å tenke på verdier.

- Det er sterkt å sitte oppe i Bekadalen i Libanon sammen med barn som har flyktet fra Syria og forlatt alt i Aleppo. Det er altså 300 000 syriske flyktningbarn i Libanon som ikke går på skole. De har flyktet fra alt. Så greier ikke det internasjonale samfunnet en gang å mobilisere nok til at vi kan gi de utdanning. Og hvis de ikke får utdanning, så mister de ethvert håp for fremtiden. Det er helt forferdelig at vi ikke har greid å stille opp og svart på de appellene som FN har hatt for nærområdene. Dette er generasjoner som Syria trenger når landet skal bygges opp igjen når vi forhåpentligvis får til fred. Dette er en av grunnen til at Norge sammen med Tyskland, Storbritannia og Kuwait avholder en internasjonal giverkonferanse for Syria i London i februar.

Adressa-journalist Åge Winge levde tre dager sammen med syriske flyktninger. Her er historien om flukten - og ei jente i gul genser. (Abm)