Inne på Stora Coop på Storlien flyr de trønderske frasene, og det er tydelig at mange har krysset grensa for å handle i vinterferien.

Venninnene Ruth Sandvik og Jeanett Rishaug har tatt med seg døtrene Rikke og Sofie til Sverige for å handle. Det har de savnet å gjøre under koronapandemien.

– Før var vi her en gang i måneden kanskje. Vi er hyppige brukere av Pepsi Max, og det er mye billigere her, sier Sandvik og ler.

Ruth Sandvik og Jeanett Rishaug med døtrene Rikke og Sofie tar svenskehandelen som en tur. Foto: Morten Antonsen

– Samtidig bruker vi å ta det som en tur. Ungene liker det, og noen ganger tar de med seg ei venninne, fortsetter hun.

– Penger å spare

De bor i Klæbu og på Flatåsen, og anslår at de selv med kjøretiden sparer en del penger på å reise hit for å handle. De har bitt seg merke i at bleier og potetgull er noe dyrere over grensa, men tror det er mye penger å hente på andre varer.

Trondheimsgjengen mener det er mye penger å spare på blant annet Pepsi Max og bacon. Foto: Morten Antonsen

– Det er mye billigere med Pepsi Max, smågodt, bacon, svinekjøtt og kylling for eksempel.

Oddrunn og Terje Johannessen har også tatt turen fra Trondheim for å handle dagligvarer på Storlien. Dette er deres andre tur over grensa etter koronapandemien.

– Noen varer er selvfølgelig billigere i Norge, men det er penger å spare på for eksempel bacon, Pepsi Max og svinefilet, forklarer paret.

Terje og Oddrunn Johannessen sier at det har blitt flere sverigeturer etter at de fikk seg elbil. Foto: Morten Antonsen

Etter at de fikk seg elbil har de tatt turen til Storlien hyppigere enn tidligere.

– Det er mer lønnsomt med elbil. Den tar en halvliter på mila hvis vi skal sammenligne med bensin, og det er ikke stort i bom heller, forklarer Johannessen, som tror de sparer en god del penger på å legge handleturen hit.

Omsetningen falt

Forrige uke ble dagligvarerapporten fra analyseselskapet NielsenIQ lagt fram. Den viser at omsetningen i dagligvarebutikkene falt med 743 millioner kroner i fjor, etter en kraftig vekst året før.

Omsetningen i dagligvarebutikkene i Norge falt i 2021. Foto: Morten Antonsen

2020 var et rekordår for norsk dagligvare, fordi stengte grenser førte til mindre handel i Sverige, og hjemmekontor og stengte restauranter gjorde at flere måltider ble inntatt i hjemmet.

Sammenlignet med normalåret 2019, var veksten i fjor på 29,8 millioner kroner, eller 16,7 prosent. Dagligvarerapporten viser også at flere handler mat på nett og at netthandelsaktørene hadde vekst i fjor.

Pristest

Mandag denne uka gjennomførte Adresseavisen/MN24 en pristest på Coop Obs Lade og Stora Coop på Storlien. Hensikten med testen var å vise eventuelle prisforskjeller på ulike varer. Der det ikke var mulig å finne samme produkt i de to butikkene, er det funnet tilsvarende.

Coop Obs Lade og Stora Coop Storlien selger mange av de samme produktene, og er derfor valgt ut i pristesten.

Bordet til venstre viser hva som ble handlet på Coop Obs Lade, mens bordet til venstre inneholder varer fra Stora Coop Storlien. Foto: Morten Antonsen

Tabellen nedenfor viser hva som ble puttet i handlevogna i Norge og hva som ble puttet i den i Sverige.

Torsdag viser Sparebank1 sin valutakalkulator at 100 svenske kroner er 93,82 kroner. Da havner kvitteringen fra Stora Coop Storlien på 1029,94 norske kroner.

Det tas forbehold om at det ikke er kjøpt identiske varer hos Coop Obs Lade og Stora Coop Storlien i pristesten. Foto: Morten Antonsen

Et søk på Vinmonopolets og Systembolagets nettsider viser at en 0,33-liters flaske 1664 Blanc koster 40,90 kroner i Norge, mens den i Sverige koster 17,80 kroner. Litersprisen i Norge er 123,94 kroner og 53,94 i Sverige.

En 0,750- liters flaske Marqués de Cáceres koster 95 kroner på Systembolaget og har en literspris på 126,67 kroner. På Vinmonopolet finnes rødvinen kun på 0,370-flaske. Den koster 86,90 kroner, mens litersprisen er på 231,73 kroner.

Økte drivstoffpriser

Pristesten ble gjennomført mandag morgen og formiddag. Mandag formiddag var diesel- og bensinprisene henholdsvis 16,19 og 17,49 kroner hos Circle K Stjørdal. På Storlien var prisene 21,80 og 19,47 for det samme.

Fra Trondheim Torg til Stora Coop Storlien er det 10,5 mil. Hvis du tar utgangspunkt i at du kjører en bensinbil som bruker en liter på mila, og at du har fylt bensin på Circle K Stjørdal, vil turen koste 367 kroner tur/retur.

Ifølge Google Maps er det 10,5 mil fra Trondheim Torg til Stora Coop Storlien. Drivstoffpris må du også regne med hvis du skal ta turen til nabolandet. Foto: Morten Antonsen

Har du en bil som bruker halvparten av drivstoffet, vil turen koste cirka 183 kroner. Ifølge Autopass-utsteder Fremtind Service må du også betale 70,40 kroner i bompenger mellom Trondheim Torg og Meråker mandag formiddag. Samme sum må også beregnes på vei tilbake. Med elbil blir drivstoffet billigere.

Hvis du regner sammen summen på selve handlevogna, bensinprisen nevnt ovenfor og bompenger, havner prislappen på harryturen på 1537,74 kroner. Kvitteringen fra Coop Obs Lade viste 1633,78 kroner. Dersom du også handler polvarer, viser pristesten at det er penger å spare på å ta turen over grensa.

Kilosprisen på Grandiosa er dyrere på Stora Coop Storlien enn hos Coop Obs Storlien. Foto: Morten Antonsen

Aller mest penger å spare er det på blant annet smågodt, kylling, bacon og Pepsi Max. Grandiosa er den eneste varen som er med i pristesten som høyere kilospris i nabolandet enn her hjemme i Norge.

Advarte mot prishopp

I begynnelsen av februar advarte økonomiprofessor Øystein Foros mot prishopp på flere produkter i dagligvarekjedene.

– Det er ikke lurt å fylle opp skapene nå. Vent noen uker, sa Foros til Nettavisen, og uttalte samtidig at han trodde prisnivået ville normalisere seg i mars.

Viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo, sier at de ikke har merket de store forskjellene i handelen etter at Sverige fjernet alle koronarestriksjoner 9. februar, og Norge fulgte etter noen dager senere.

Viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo. Foto: Rune Petter Ness

– Vi har ikke merket noen særlige endringer i våre butikker. Enkelte prisforskjeller er det nok, men vi vet at også svenske dagligvarepriser har økt betydelig den siste tiden, sier Vik-Mo, som også sitter i styret for dagligvarehandelen i Virke.

– Da grensehandelen stoppet opp under pandemien, ble det skapt 8200 nye arbeidsplasser i Norge og mer enn 3,7 milliarder kroner i økte inntekter for staten og kommunene. Mange av disse jobbene kom i Trøndelag, fortsetter han.

– Annet avgiftsnivå

Om pristesten peker Vik-Mo på at det kan være kvalitetsforskjeller på noen av varene som er kjøpt.

– Gilde Stjernebacon og grillpølser er produkter av norske råvarer med høy kvalitet, som ikke uten videre kan sammenlignes med de svenske variantene, forklarer han, og legger til:

– På alkohol og tobakk har vi et annet avgiftsnivå i Norge enn i Sverige. I tillegg er det en særnorsk grunnavgift på emballasje for drikke, som gjør øl og mineralvann dyrere hos oss. Vi håper at dette er noe myndighetene vil se nærmere på.

Vik-Mo peker på at det kan være kvalitetsforskjeller på produkter kjøpt i pristesten. Foto: Morten Antonsen

Når det kommer til smågodt og sjokolade, beskriver Vik-Mo dette som typiske «lokkevarer» i Sverige.

– Obs skal alltid være konkurransedyktig på pris i det norske markedet. Vi er også billigere enn svenskene på enkelte ting, men det er også produkter som er billigere på den andre siden av grensen.