Det er ikke bare Staupslia Hagesenter som har utfordringer med vegarbeider i nærheten av butikkdriften.

Litt lenger ute på Nesset, rett utenfor Kalkovnene, ligger Wikdahl Gartneri.

Familiebedriften ble startet av Asbjørg og Torbjørn Wikdahl for snart 60 år siden, og nå har datteren Randi vært ansvarlig siden 2005.

Men forrige gartnersesong var av den utfordrende sorten, og det samme kommer nok den kommende til å bli - frykter innehaveren av gartneriet.

Bakgrunnen er de omfattende vegarbeidene som har pågått i Nordsivegen - helt fra nedre del av Kjønstadmarka og mot Staupshaugen.

Fant ikke fram

I fjor var anleggsarbeiderne i full sving nærmest rett utenfor innkjørselen til gartneriet, men det hjelper ikke så mye på omsetningen at vegarbeidet har flyttet seg.

foto
Hengende tomater. Du trenger ikke store plassen for å dyrke egne tomater. Selv på balkongen i leilighet er dette fullt mulig, forteller gartneren. Foto: Erlend Aune

Randi Wikdahl er ikke den som klager, men innrømmer at fjoråret ikke var som bra som det kunne ha vært.

Omsetningssvikten skyldes at kundene rett og slett ikke visste hvor de skulle ta veien, når de kom kjørende Nordsivegen og oppdaget at den var stengt.

Randi forteller at fortvilte kunder ringte og lurte på hvordan de skulle finne fram.

Andre, som hadde gjort et omkjøringsforsøk, hadde kjørt seg fast i Kjønstadmarka og måtte ta beina fatt den siste stubben - etter at de hadde havnet inn i en blindveg.

Ble ikke hørt

Ja, gartnerisjefen måtte til og med berge en stakkars trailersjåfør med lasten full av blomster, som hadde kjørt seg fast nederst i Kjønstadmarka.

Nå er Randi redd for at årets handelssesong heller ikke blir så mye å skryte av.

Derfor håper hun at arbeidet i Staupslia, som nå er utsatt til juni, kunne blitt utsatt enda i to måneder.

– Ja, det tror jeg ville vært et godt bidrag for oss.  Hvis kundene må kjøre helt om Gråmyra så tror jeg ikke det er så mange som finner fram ut til oss her på Langnesset. I tillegg er gartnerisesongen kort. De beste salgsmånedene er mai, juni og juli, så hvis stengingen av Staupslia hadde blitt utsatt til august så hadde jeg blitt glad.

foto
Svarte blomster har blitt «in». Her viser Randi fram Surfinia, som hun regner med det vil gå mange av denne sesongen. Foto: Erlend Aune

Men når Innherred tar kontakt med kommunen så blir nok ikke gartnerieieren på Nesset hørt.

Prosjektleder Christer Wilhelmsen sier at nå er arbeidene i Staupslia utsatt en gang etter påtrykk fra Staup Hagesenter, og videre utsettelser blir nok ikke aktuelt.

– Ja, vi kan ikke utsette mer nå. Trøsten får være at vi skal være ferdig i løpet av en uke, sier Wilhelmsen.

Norske planter

I hallene ved sjøen er det norske sommerblomster i alle regnbuens farger.

– Kortreist og rotekte norsk alt du ser, smiler gartneren og peker utover et bugnende blomsterhav.

Innen i en av drivhusene står de velkjente blomstertårnene som har preget bybildet i mange år.

Randi forteller at de vil være klar til utplassering om en måneds tid, og da vil de sammen med utallige blomsterbøtter være med å pryde øyet fra Magneten til Trønderhallen.

foto
Randi Wikdahl blant de etter hvert flotte og populære blomstertårnene, som skal prege bybildet dette sommerhalvåret også. Foto: Erlend Aune

– Det er vel og bra at både det offentlige og andre næringsdrivende velger å bruke lokale leverandører, men det er uansett private kunder som legger igjen mest klingende mynt i kassa, sier 56-åringen.

150 på en dag

Og da blir det ekstra leit både for eieren av gartneriet og kundene når sistnevnte ikke finner fram.

For de blomsterhungrige kommer ikke bare fra Nesset. Nei, Randi forteller om kunder fra Trondheim, Leksvik og Verdal for å nevne noen, og når de ikke er lokalkjent så er det lett å skrinlegge hele gartneribesøket på Nesset og heller kjøre et annet sted.

– Vi har faktisk telt så mange som 150 biler innom i løpet av en rekorddag. Det tviler jeg på vi opplever i år.

Hun har snakket med anleggsmannskapet som holder på i Nordsivegen, og ifølge dem vil vegen bli stengt permanent fram til fellesferien i hvert fall.

Bistår med skilt

Og skulle det bli så ille, så håper familiebedriften på bistand fra kommunen til skilting slik at kundene kan få hjelp til å finne fram.

Og det kan Jonas Høglund i kommunen bekrefte. Han forteller at de har forståelse for at vegarbeidet kan skape utfordringer for næringsdrivende i området, men så er det nå slik at det ikke er mange andre måter å gjøre det på.

foto
Jonas Høglund ved teknisk enhet i Levanger kommune. Foto: Steinar Eggen

– Vi har hatt dialog med Randi Wikdahl, og de får låne skiltmateriell fra kommunen. Vi får håpe at det hjelper slik at flest mulig finner fram selv om det er omkjøring.

Åpent hver dag

Men på tross av utfordringene som bedriften nå står oppe i, vil Wikdahl Gartneri ha åpent alle dager gjennom sommeren.

foto
Dette skiltet er satt opp på Gjembleskorsen, slik at trafikanter som kommer fra Gråmyra lettere kan finne fram. Foto: Steinar Eggen

– Ja, vi må bare kjøre på. Her blir det åpent fra klokka 9 til 19 på hverdager, 10 til 16 på lørdager og 12 til 16 på søndager, reklamerer Randi Wikdahl.

Levanger kommune opplyser at oppgraderingen av Nordsivegen etter planen skal være ferdig våren 2023.