Nær 15 tillitsvalgte fra 12 lokale fagforeninger landet torsdag morgen på Københavns lufthavn Kastrup. I Kongens By skal delegasjonen vise sin støtte til E. C. Dahls og de ansatte ved bryggeriet på Lade. Bryggeriet eies av Ringnes, som igjen er en del av Carlsberg.

I København holder Carlsberg-konsernet styremøte klokken 13, med påfølgende generalforsamlingen klokken 16.30.

385 millioner kroner

- Hele toppledelsen i Carlsberg er på plass, og derfor er det viktig å være her, sier Arne Byrkjeflot, som leder LO i Trondheim.

Før jul ble det klart at brusproduksjonen ved E. C. Dahls skal flyttes til Gjelleråsen utenfor Oslo. Bakgrunnen er en overgang til engangsemballasje for alle vann- og brusprodukter.

Beslutningen ble tatt av Ringnes og har en prislapp på 385 millioner kroner.

- Danskene synes vi er snåle. I resten av Carlsberg-systemet er de misunnelige på at så mye blir investert i Norge, medgir hovedtillitsvalgt Jan Lillebo ved E. C. Dahls.

Vil styrke Dahls

Men investeringen kommer med store omstillinger. Nasjonalt skal 250 årsverk bort innen 2015, og nær 120 av dem fra E. C. Dahls. Men Lillebo frykter det blir verre.

- Vi har fått indikasjoner på at distribusjonen skal bestå. Der jobber det rundt 30 personer. Dahls-ølet skal det også satses på, og 10-15 stykker jobber her. Hva med alt det andre, spør han.

Ringens-ledelsen står uansett fast på at beslutningen om å flytte brusproduksjonen ikke kan endres. Kommunikasjonssjef Nicolai Bruusgaard uttalte tirsdag at de også jobber for å rendyrke E. C. Dahls som et solid bryggeri i Midt-Norge.

- Det blir fremstilt som om E. C. Dahls skal styrkes, men mye forsvinner. Vi produserer 30 millioner liter brus og 30 millioner liter øl i året, der 10 millioner liter er Dahls-øl, innvender Lillebo.

foto
12 fagforeninger er representert i København torsdag. Planen er å heve fanene utenfor Carlsbergs hovedkvarter i Valby. Foto: RUNE PETTER NESS
foto
Hovedtillitsvalgt Jan Lillebo (til høyre) håper representanter fra styret eller konsernledelsen vil lytte til budskapet fra Trondheim. Foto: RUNE PETTER NESS
foto
LO-leder Arne Byrkjeflot mener det er viktig å være til stede når toppene i Carlsberg samles til styremøte. Foto: RUNE PETTER NESS