2013 og 2014 ble blodrøde år for Norsk Kylling på Støren med et underskudd før skatt på til sammen en kvart milliard kroner. Og det til tross for at Norsk Kylling selger nesten en tredel av alt hvitt kjøtt i Norge.

Nå ser Rema 1000s ryddesjau ved fabrikken ut til å gi avkastning for første gang siden Reitan kjøpte selskapet i 2012.

Les også: Nedgangen i kyllingsalget har stoppet

Snuoperasjon

– Vi er kjempefornøyd. Vi har hatt en del vi måtte rydde opp i, koste hva det koste ville. Nå er vi tilbake på et nivå som er forsvarlig, og vi vil få et resultat godt over null i år; et sted mellom null og 30 millioner i pluss, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 og siden slutten av 2014 også styreleder i Norsk Kylling AS.

Snuoperasjonen har vært så godt som altomfattende, ifølge Reitan: Driftsmessig, dyrehold, arbeidsvilkår, miljø med mer. I mars bekreftet også Mattilsynet til Adresseavisen at de hadde merket en klar forbedring ved kyllingforedlingsfabrikken i Støren sentrum som i en årrekke hadde brutt myndighetskrav og i korte perioder også krevd stengt. Det var før Rema tok over som eneeier.

- Det er gjort mange utbedringer og forbedringer ved Norsk Kylling. Et fungerende kvalitetssystem er kommer på plass etter at Rema kom inn. Hovedinntrykket er at det meste er på stell, sa seksjonssjef Jan Kåre Bjørkås i Mattilsynet avdeling Gauldal til Adresseavisen i mars.

Les også: Rema har inngått forlik med Staur

Pluss første halvår

Første halvår noteres endelig positivt driftsresultat for Norsk Kylling, ifølge kommunikasjonssjef Marianne Moen i Rema 1000. Hun sier resultatet ligger an til å ende på ti millioner kroner før finans og skatt i 2015, til tross for negativ vekst på fem prosent. For selv om kyllingsalget er stigende, er det ikke ennå helt normalisert etter medieoppslag om resistente bakterier i kyllingkjøttet, selv om helsemyndigheter tidlig gikk god for kyllingen. Men med produktutvikling som blant annet sørger for at mer av fuglen tas i bruk, har salgsvolumet økt for Norsk Kylling.

- Vi hadde vi en periode med veldig mye større volum inn enn ut, men nå vi balanse med om lag 50.000 fugler inn om morgenen og like mange ut på ettermiddagen. Da funker det, sier Reitan.

Les også: Anbefaler tre typer kosthold for god helse

- Skal ikke produsere et kjøttberg

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, har Norsk Kylling betalt noen av sine 125 kyllingprodusenter i Midt-Norge for å ikke produsere som følge av nedgangen i salget. Jevnt over har kyllingbøndene måttet redusere produksjonen for at det ikke skulle bli for mye usolgt kjøtt.

- Vi begynner å øke og har økt volumet igjen fra produsentene i et kontrollert tempo. Dette var det viktig å få kontroll på så vi ikke produserte et kjøttberg. Nå har vi et volum og en varestrøm som er veldig forutsigbar og god i takt med økende salg, sier Reitan.

Ny sjef

I april kom ny administrerende direktør på plass på Støren etter at Frode Marthinsen avsluttet sitt opprydnings-engasjement. Kjell Åge Stokbakken (47) kom fra jobben som fabrikksjef i Marine Harvest på Herøy og leder nå bedriften med 320 fast ansatte og gleder seg over bedre tider for.

– Det går bare fint. Ting ser bra ut. Det har vært tøffe år for Norsk Kylling, men nå er det jobbet godt i årene før jeg kom, også gjennom perioden med svikt i markedet. Om dette nå blir en stigende kurve, er vanskelig å spå. Men vi har i alle fall fått viktig kontroll på kostnadsnivå og underliggende drift, sier han.

Styreleder Ole Robert Reitan i Norsk Kylling kan trolig notere sitt første overskudd for selskapet etter at Rema 1000 tok over i 2012. Foto: Morten Antonsen