De to profilerte energitoppene ble presentert som «energiske alfahanner» under Orkangerkonferansen på Bårdshaug Herregård torsdag, der topper fra både midtnorsk og nasjonal olje- og gassindustri møttes.

Natten før hadde prisen på et fat nordsjøolje steget over 50 dollar for første gang siden november, og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) erklærte på Facebook at det «er i ferd med å snu». Men like etterpå varslet Statistisk sentralbyrå at de norske oljeinvesteringene anslås å falle nesten 20 prosent neste år, og økonomiprofessor Ragnar Torvik ved NTNU argumenterte under konferansen for at oljeprisen vil være lav lenge.

Olje mot fornybart

Haugane har grunnlagt oljeselskapene Det norske og Okea, og er nå toppsjef for det siste. Trønderenergi-sjef Gjersvold har også bakgrunn fra oljeindustrien, men leder i dag et selskap som produserer vann- og vindkraft. De to har diskutert heftig både i media og på Facebook tidligere, og sparte heller ikke på kruttet under duellen i festsalen på Bårdshaug.

Gjersvold tror nye fornybare energikilder vil utkonkurrere olje og gass raskere enn de fleste aner, og bekymrer seg også for sin egen bransje. Han har tidligere sagt at folk snart vil kunne produsere sin egen strøm, blant annet med solceller på taket.

Haugane satser derimot pengene på at petroleumsnæringen vil leve godt i mange år til. Han minner om at den gamle kullindustrien ikke forsvant selv om oljen tok over, og sa at det blir «noe religiøst» over dem som forskutterer oljenæringens død innen kort tid.

- Det er litt som sektene som setter seg ned ute i ørkenen og tror at de skal dø. Men oi, så skjedde det ikke likevel. Men de innrømmer ikke at de tok feil, de bare setter en ny dato, sa Haugane, og fikk svar fra Gjersvold:

- Det Erik tror på her er en lineær utvikling. Det er som å si at jorda er flat.

- Nei, må du slutte å vase, svarte Haugane.

- Må melke norsk sokkel

Gjersvold trakk frem erfaringene fra USA der utvinningen av såkalt skifergass og skiferolje har snudd opp ned på energisituasjonen, og bidro til oljeprisens kraftige fall.

Gjersvold mener Statoil bør trekke seg ut av internasjonal oljeutvinning, og heller konsentrere ressursene om norsk sokkel før det er for sent. Han pekte på at selv Saudi-Arabia investerer stort i solkraft, og mener fornybare energikilder er en trussel som vil «treffe Norge fort og hardt».

- Vi må melke norsk sokkel hurtigst mulig, før vi gambler bort oljeformuen på noe som er veldig usikkert 20–30 år frem i tid, sa Gjersvold, til hoderysting fra Statoil-topper i salen.

Haugane advarer mot å «blande inn moral», og mener markedet må få avgjøre hvilke energiformer som vil overleve. For øvrig investerer Saudi-Arabia «i masse de ikke tror på», ifølge Haugane.

Han mener derfor at industrien bør fortsatte med å produsere energi til lavest mulig priser, og at ungdom må oppmuntres til å satse på en karriere innen oljen.

- Vil ta lang tid

Haugane sier at elektriske bilmotorer er mer effektive enn bensinmotorer, og tror at oljeforbruket kan bli halvert i transportsektoren. Likevel vil oljen ha så mange andre bruksområder, at det vil ta lang tid før den utkonkurreres, ifølge Okea-sjefen. Han tror det kan ta 60 til 100 år før det skjer et alvorlig skifte i energibruken, og at man ikke må slutte med olje og gass før skiftet faktisk kommer.

- Bilen tok etter hvert over for hestetransport, men bilindustrien hadde ikke utviklet seg raskere om vi hadde skutt alle hestene på 1700-tallet, sa Haugane.

Gjersvold pekte derimot på én faktor som han mener kan være avgjørende for denne utviklingen. EU har et kvotesystem for CO₂-utslipp, men utslippsprisen har lenge vært lav. Gjersvold mener dette skyldes at EU-landene har ønsket å beskytte egen kulldrevet industri.

- Den dagen Europa bestemmer seg for å bruke CO₂ som et klimavirkemiddel, så vil denne utviklingen skyte fart. Det vil skje uansett hva man mener, ifølge Gjersvold.

Subsidiert vind

Ordstyrer Torgeir Anda påpekte at vindkraftutbyggingen på Fosen, der Trønderenergi er medeier, får store subsidier, og spurte Gjersvold om de ikke nettopp var avhengig av oljeinntektene for å komme opp og stå.

- Det er det største vrøvlet som er sagt her i dag, kontret Gjersvold, og fremholdt at det nettopp var myndighetenes milliardstøtte til fornybar energi som hadde ført til lave priser og dårlig inntjening.

- Vi burde aldri hatt subsidiert vindkraft i Norge. Hvis energi hadde blitt behandlet som en vare på lik linje med olje, så ville vi hatt høyere priser og tjent mye mer på det. Fornybardirektivet har vært et ran av kraftselskapenes eiere, sa Gjersvold.

Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) representerte Olje- og energidepartementet under Orkangerkonferansen, og hun støtter ikke Gjersvolds syn på energifremtiden.

- Det er vanskelig å spå om fremtiden, men jeg har ingen tro på at fornybare kilder på kort sikt vil overta for olje- og gassvirksomheten, sier hun.

Uenig: Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) i Olje- og energidepartementet støtter ikke Ståle Gjersvold syn på fremtiden til olje og gass. Foto: jens petter søraa