Roan-bedriften Trøndelag Sjømat er på vei inn i Tillers største kjøpesenter. Dermed får Trondheim kommune sin andre spesialiserte fiskehandler.

Etter at Ravnkloa la ned, har Fiskehandler’n på Heimdal vært alene.

– Vi åpner en spesialbutikk for alle typer fisk og fiskemat, sier eier Jon Forfod, og lokker med varianter av blant annet uer, sei, lysing, breiflabb og kveite.

Lang kamp

Fisken tas imot og foredles ved Krifo Fisk på Roan i Åfjord.

– Nord på Fosen er det gunstig å ha mottak av fisk. Vi kjøper all fisk ifra den lokale kystnære fiskeflåte. De nærmeste båtene ser vi fra kontoret, forteller Forfod.

Krifo Fisk selger allerede til forskjellige grossister.

Fra før av er det kjent at Elon og Vic åpner i tredje etasje. Trøndelag Sjømat blir dermed den tredje butikken på vei inn i City Syd.

– Vi har kjempet en lang kamp for å få våre produkter inn i hyllene. Noen lokale butikker har tatt oss inn, men der det er lite folk, er det lite salg. Å få plass hos de store kjedene er nær kjempevanskelig. Småskalaprodusentene drukner i et sånt system, mener Forfod.

Fiskegründer: Jon Forfod driver hjørnesteinsbedriften Krifo Fisk ved Roan Havn i Åfjord. Foto: Dani Emil Edvartsen, Fosna-Folket

Mer lokalt

Lokale matprodusenter er ikke uten mulighet til å promotere seg. Fredag 20. og lørdag 21. mai inviterer Obs City Syd til lokalmatfestival.

– En rekke trønderske produsenter av lokalmat stiller opp med smaksprøver for å vise frem noe av det ypperste som det trønderske matfatet kan by på, forteller butikksjef Eilif Gullvåg.

Røroskjøtt, Mikkelhaug, Hitra Gårdsmat og Røra Bakeri er blant produsentene som viser seg fram. Coop Midt-Norge har avtale med 170 produsenter som til sammen leverer 700 forskjellige produkter.

Omsetningen ventes å passere 200 millioner kroner i år, sier Bjørn Vik-Mo, viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge.

I fjor omsatte Coop Midt-Norge for 8,7 milliarder kroner.

Skandalemat

Trøndelag Sjømat skal samarbeide med flere lokale aktører. Forfod sier butikken tar inn kjøtt fra Åfjord. Spesialiteten forblir fersk fisk.

– Øker trøndernes respekt for egen mat?

– Jeg skulle ønske det. Vi lager så mye godt i Trøndelag og burde levert til oss selv, men priskrigen er utfordrende. Fiskekaker selges for 35 kroner kiloen. Det er helt latterlig, en skandale. Når man tenker at fiskeinnholdet bør være 50 – 60 prosent, kan man lure på hvilken fisk som er i kakene. Folk blir lurt, mener Forfod.

– Hva håper du folk tenker når de hører en fiskebutikk skal åpne på City Syd?

– Jeg håper de blir nysgjerrige og vil prøve oss. Det hjelper ikke å ha verdens beste produkt hvis ingen prøver det, svarer han.

Tjener mindre

Siden slutten på 1800-tallet har det stort sett vært fisketorg i Ravnkloa. Handelen med fisk fra båter skriver seg lengre tilbake enn det. Dagens hall ble innviet i år 2000 (Trondheim Byleksikon, Bratberg).

Ketil Rismark skyldte på manglende betalingsvilje for fersk fisk da ha la ned drifta i desember 2021.

– Det er sviktende omsetning og folk har liten interesse av å bruke et ferskvaremarked som oss. I tillegg øker prisene på det som kommer inn, og vi har mindre fortjeneste på det som går ut, sa Rismark til Adressa i fjor.

Jon Forfod tror det gamle fiskemarkedet også led under få parkeringsmuligheter.

– Jeg tror god adkomst er kjempeviktig. Lokalitet er en suksessfaktor. Nå håper vi å ha fått en super plass for fiskebutikken vår, sier han.

Bjørn Vik-Mo i Coop kaller butikken et friskt tilskudd til senteret.

– Som huseier synes vi at det er svært spennende å få inn en slik aktør. Vi driver selv Obs City Syd, landets nest største dagligvarebutikk i senteret, og tror at det nye tilbudet vil øke interessen for sjømat, noe som også vil komme vår egen butikk til gode, kommenterer Vik-Mo.