I en børsmelding varsler Boa Offshore at de har fått enstemmig medhold i en voldgiftssak mot selskapet Fevamotinico S.á.r.l., som er knyttet til den ukrainske oligarken Kostjantyn Zjevago.

Dette selskapet var garantist for tilbakebetaling av penger fra Noryards Fosen til Boa, og må dermed betale tilbake 107,5 millioner kroner til rederiets datterselskap Boa IMR AS.

Bjørnevik sier til Adresseavisen at han ikke er overrasket over at voldsgiftdommen gikk i Boa Offshores favør.

- Det som kan bli en tyngre prosess er å få inn pengene, men det vil tiden vise, sier han.

Avlyste

Tvisten har bakgrunn i at Boa kansellerte byggingen av et nytt skip ved daværende Noryards Fosen i Rissa, kort tid før verftet gikk konkurs i oktober 2015.

Dette skulle skipet skulle eies i fellesskap av Boa og Zjevago, men ifølge Bjørnevik betalte ikke ukraineren inn sin del av egenkapitalen til eierselskapet Boa IMR.

Det hele endte med at Bjørnevik kansellerte byggeavtalen, og krevde tilbake pengene Boa hadde betalt inn på forhånd til verftet. Zjevagos selskap, Fevamotinico S.á.r.l., var garantist for tilbakebetalingen.

Administrerende direktør Helge Kvalvik i Boa Offshore sier til Adresseavisen at de er fornøyd med voldgiftsdommen.

- Dommen bekrefter tydelig det som har vært vårt standpunkt hele tiden, sier Kvalvik til Adresseavisen.

Han sier at de nå forholder seg til avgjørelsen, og at de forventer at pengene blir utbetalt i tråd med voldgiftsdommen.

Kreditor

Adresseavisen har tidligere fortalt at Boa IMR var den desidert største kreditoren etter Noryards Fosen-konkursen, med et samlet krav på drøyt 170 millioner kroner.

Voldgiftssaken ble ført i Oslo, og ifølge børsmeldingen fra Boa var det et enstemmig panel som avgjorde i deres favør.

Fevamotinico S.á.r.l. må betale tilbake 107,6 millioner kroner til Boa IMR innen 14 dager. Selskapet må også betale renter av 104 millioner kroner regnet fra 20. oktober 2015, i tillegg til sakskostnader.

Gjeldskrise

Boa Offshore ble i sommer enige med kreditorene om en plan for å håndtere rederiets gjeld på rundt 3,3 milliarder kroner, som rederiet hadde store problemer med å håndtere.

Planen innebar at Bjørnevik beholder eierskapet til Boa Offshore, men må selge unna skip og andre eiendeler. Samtidig har kreditorene lempet på sine betingelser overfor rederiet.

Boas krav mot Fevamotinico S.á.r.l. var også en del av denne planen.

Kvalvik sier at pengene går inn i løsningen som rederiet ble enige med kreditorene om, og at den vil bli distribuert til selskaper i Boa-konsernet og til usikrede kreditorer.