- Solenergi vil være en viktig del av fremtidens energibilde. Vi kan sitte passive å se at andre tilbyr dette til kundene våre, eller vi kan velge å gjøre det selv, sier Ståle Svenning, leder for Trønderenergis nye forretningsområde Ny Fornybar.

Selskapet inviterer nå kunder i Trøndelag til å bli med på pilotprosjektet, der de vil få montert utstyr som gjør at de kan produsere sin egen strøm.

Kundene vil få installert 30 kvadratmeter med solcellepaneler på taket, som selskapet anslår vil produsere rundt 4000 kilowattimer med strøm i året. Det vil tilsvare 10–20 prosent av forbruket til kundene som er aktuelle, tror selskapet.

Leier ut utstyr

Andrea Dahl Viggen leder pilotprosjektet, og sier at de er nysgjerrige på interessen.

- Målet er å teste markedet for sol i Trøndelag, samtidig som vi ønsker å få mer kunnskap og erfaring på hvilke muligheter vi har, sier Viggen.

Hun sier at selskapet vil tilby leie av utstyr, installasjon og service, og i tillegg vil pilotkundene være blant de første som får installert smarte strømmålere som vil måle både forbruk og produksjon kontinuerlig. Viggen sier at interesserte kunder kan melde seg på selskapets hjemmeside.

Kunden vil betale en fast pris på 300–500 kroner i måneden, og vil da eie strømmen selv. Hvis det i perioder produseres mer strøm enn kunden selv bruker, så vil Trønderenergi kjøpe overskuddsstrømmen til markedspris, og selge den videre i markedet.

Usikker lønnsomhet

Svenning sier at de i starten er usikker på lønnsomheten både for selskapet selv og for kundene som tar dette i bruk. Dårlig trøndersomre er også en risikofaktor, selv om solcellepanelene ikke behøver direkte sollys for å produsere energi.

- De første kundene vil nok være folk som gjør dette av nysgjerrighet, og som er interessert i å teste nye ting. På sikt vil kundene med stor sannsynlighet tjene penger på dette, men det er uvisst nå, sier han.

Svenning sier at de er helt sikre på at prisen på slike solcellepaneler vil fortsette å synke, men at strømprisen vil være et usikkerhetsmoment. Jo høyere strømpriser, desto mer vil det lønne seg for kundene å produsere strømmen selv. Men de siste par årene har prisene vært svært lave.

- Men i utgangspunktet vil dette bli lønnsomt også med dagens strømpriser, så lenge teknologikostnaden fortsetter å gå ned, sier Svenning.

Trønderenergis konsernsjef Ståle Gjersvold har tidligere omtalt de nye fornybare energikildene som både en trussel og en mulighet for selskapet. Hvis kundene starter produksjon av sin egen strøm, så vil de etter hvert kunne løsrive seg fra strømnettet. Da vil inntektene både fra kraftproduksjon, strømsalg og nettleie krympe.

Selskapet opprettet forretningsområdet Ny Fornybar ved sist årsskifte, og Svenning sier at de har lagt en strategi der de har sett på energimarkedet frem mot 2030.

Han sier at bildet preges av både endring og usikkerhet, blant annet for selskapets tradisjonelle produksjon av vann- og vindkraft. De tror vann og vind fortsatt vil være lønnsomt, men de er samtidig sikre på at solenergi vil ta en større andel i energimiksen. Tyskland er blant landene som har investert tungt i solenergi de siste årene.

- Den viktigste årsaken er at kostnadene ved teknologien stadig går nedover. Hver gang markedsvolumet dobler seg, så er det anslått at kostnadene går ned 20 prosent. Derfor er det forventet at kostnadene vil halveres de neste fire-fem årene, sier Svenning.

Nye aktører

Han sier at i USA har energiselskapene latt andre aktører gå foran i etableringen av solenergi-prosjekter, der blant annet Tesla-gründer Elon Musks selskap Solar City leier ut og installerer solsystemer på hustakene til folk. I Tyskland har derimot de tradisjonelle energiselskapene som Eon og RWE gått inn i solmarkedet, samtidig som de har tatt massive tap innen kull- og gasskraft.

I Norge prøver nyetablerte selskaper som Otovo å etablere seg i solcellemarkedet. Svenning sier at det gjenstår å se hvem som vil få overtaket i Norge, men tror de tradisjonelle kraftselskapene vil ha fordeler på grunn av eksisterende distribusjonssystemer og kundekontakt.

Svenning sier at de også ønsker å etablere kontakt med kunnskapsmiljøene i byen, som er velkomne til å samarbeide hvis de ønsker å bruke prosjektet til testing.

- Energi og miljø-linjen på NTNU. Smartgrid-senteret og Sintef Energi er de fremste kunnskapssentrene i Norge, og vi ønsker å ha tett kontakt med dem, sier han.

Nytt område: Ståle Svenning leder det nyopprettede området Ny Fornybar i Trønderenergi, mens Andrea Dahl Viggen leder pilotprosjektet. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen