Det er tilsynelatende små beløp det som listes opp i forslaget til frivillig akkord som Mathall Trondheim har sendt ut dem de skylder penger. Men for små bedrifter, skal det lite til før små beløp gir store utslag.

- For mitt enkeltmannsforetak tilsvarer 60 000 omtrent to månedslønner. Jeg er blitt nødt til å ta opp lån i banken for å dekke opp for det Mathall Trondheim skylder meg. Hadde jeg visst at betaling var usikker der, ville jeg solgt varene mine til andre. Etterspørselen var stor nok, og jeg kunne unngått denne bitre situasjonen, sier Knut Tore Halstensen i Romstad gård Orkanger som har levert geleer, sennepssaus, te og krydder til mathallen.

Før jul og opp til bare dager før Mathall Trondheim 8. februar vedtok å avvikle, leverte han varer for 60 118 kroner som aldri er blitt betalt.

Les også: Mathallen blir Bunnpris-butikk

- Føler meg lurt

- De har hatt betalingsproblemer før, og ga beskjed om at jeg trengte forsikringer om betaling. Det fikk jeg, men likevel kom det ingen betaling. Jeg føler meg lurt. Rett og slett, sier Halstensen.

Tilbudet han har fått gjennom frivillig gjeldsforhandling med Mathall Trondheim, er enten å få 30 prosent, ca. 18 000 kroner utbetalt nå, eller drøyt 30 000 betalt (50 prosent) ut i løpet av fem år. Halstensen har sagt nei til begge.

Andre kreditorer Adresseavisen har snakket med, mener de ikke har særlig sjanse til å få tilbake mer enn 30 prosent av det Mathall Trondheim skylder. Ifølge styreleder Tor Jarle Warø i Mathall Trondheim AS, har alle unntatt to kreditorer sagt ja til den løsningen.

Går ikke alle de rundt 80 kreditorene med på den foreslåtte akkorden, kan det isteden gå mot tvungen gjeldsforhandling eller mulig oppbud/konkurs for Mathall Trondheim AS.

Les også: Mathallens stamkunder fortviler

Tor Jarle Warø, styreleder i Mathall Trondheim

Styremøte mandag

Mandag skal styret i Mathall Trondheim diskutere hva de skal gjøre nå.

- Jeg vil ikke foregripe styremøtet. Jeg håper alle kreditorene gir oss tilbakemelding før mandag. Vi ønsker å gjøre opp etter oss på best mulig måte, men vi har dessverre ikke de ressursene som er nødvendig til å betale alt det vi skylder, sier Warø og legger til:

- Vi beklager sterkt at vi er ikke er særlig solvent til å håndtere hele leverandørgjelden. Jeg forstår leverandørenes frustrasjon over å tape en viktig kunde. Flere lojale leverandører vil kunne selge varer i Bunnpris' nye butikk, og kanskje vil det åpne nye muligheter. Det håper i hvert fall jeg som styreleder, sier han.

Konsekvensen av at Mathall Trondheim har avviklet, er det små leverandører som merker hardest. For de fleste av dem, handler det om betaling for relativt store leveranser før jul 2016.

Listen over utestående gjeld som Adresseavisen har fått en kopi av, gir en oversikt over ubetalte fakturaer for Mathall Trondheim. Forfallsdatoene varierer fra november i for opp til nå i april.

Les også: Trønderne sviktet ikke Mathallen, det var Mathallen som sviktet

Skuffet

Blant de mest høyest utestående beløp, er kjøttprodusenten Dalpro gårdsmat på Hitra. Mathallen skylder dem over 87 600 kroner.

- Mathallen tok en ganske stor bestilling før jul. Det er klart det merkes for vårt lille firma når det ikke blir betalt. Vi klarer å takle det, men det merkes, ja, sier daglig leder Edvard Olaus Ulvan i Dalpro.

- Alt dette er veldig skuffende. Mathallen skulle løfte oss småprodusentene og hjelpe oss. Isteden ender vi opp slik, sier han.

Ifølge styreleder Warø handler bestillingene før jul om et forventet salg på nivå med desember i 2015. En forventning som ikke slo til og som til slutt ble avgjørende for vedtaket om avvikling.

Totalt skylder Mathallen Trondheim 3,5 millioner kroner til sine kreditorer. Av dette står Bøndernes Hus, som siden november har vært eneeier i Mathall Trondheim, bak det desidert største kravet: 1,7 millioner kroner i husleie.

Les også: Ina (26) skal gi trondhjemmerne fersk fisk

Les også: Her har det vært fiskebutikk i 103 år, nå stenger den

- Masse penger for oss

Perry Frøysadal i Gangstad Gårdsysteri i Inderøy er den andre kreditoren som ikke har sagt ja til noen av de to foreslåtte løsningene. Mathallen skylder Gansgtad 63 000 kroner.

- Vi er i slutten av en hard investeringsperiode for å kunne fortsette å lage ost av melken vår. Dette er masse penger for oss som har en stor gjeld å betale på, sier Frøysadal.

Han mener, i likhet med Halstensen fra Romstad gård, at signalene fra Mathall Trondheim var noe helt annet enn den svært vanskelige økonomiske virkeligheten selskapet faktisk sto i.

- At Bøndernes Hus gikk inn som eneeier i november var et signal om at Mathall Trondheim ville være trygg lenge. Utestående gjeld ble betalt og vi leverte varer både før og etter jul. Men vi har ikke fått betalt for noe av dette. Kreditoroversikten viser det samme bildet for et stort antall leverandører. Og alt tyder på at de visste lenge før avviklingsvedtaket i februar, hvor det bar. Likevel fortsatte de å bestille varer. Dermed har de holdt oss for narr, sier Frøysadal.

Styreleder Warø avviser påstanden på det sterkeste.

Omsetningsfall før jul

- Vi hadde ventet en desemberomsetning i 2016 på samme nivå som året før. Men omsetningen sank betydelig og dermed fikk vi betalingstrøbbel og bestemte oss for å avvikle, sier han.

- Burde dere ha avviklet selskapet tidligere?

- Jeg vil ikke spekulere i det. Jeg er den tredje styrelederen Mathall Trondheim har hatt siden oppstarten i 2015. Men selskapet har hatt likviditetsproblemer hele tiden, sier han.

- Ble det spyttet ny kapital i selskapet da Bøndernes Hus ble eneeier?

- Nei. Vi jobbet hele høsten i fjor med å få investorer, men ingen hadde særlig lyst til å gå inn så lenge økonomien ikke var bedre, sier Warø.

Mandag skal styret hans altså diskutere gangen videre i saken. Har de to siste kreditorene innen da sagt ja til frivillig gjeldsforhandling, blir dét svaret. Hvis ikke er oppbudsmelding eller konkursbegjæring reelle alternativer.

Les også: Nå er det klart hvor Gulating flytter

Les også: Midtbyen burde bli mer som et shoppingsenter