Thomas Reinertsen understreker at de foreslår en frivillig ordning, som også vil omfatte ledelsen i selskapet.

- Vi vil ikke tvinge noen ned i lønn, men det er noe vi foreslår sammen med en rekke andre tiltak for å sikre arbeidsplassene, sier han.

Ingeniørbedriften med hovedkontor i Pirsenteret i Trondheim har blitt hardt rammet av nedturen i oljebransjen, i likhet med mange andre leverandørbedrifter. Rundt 700 ansatte har måtte forlate selskapet.

Reinertsen sier at de er nødt til å ta nye grep for å sikre kontrakter og arbeid de til ansatte som er igjen i selskapet. De ansatte ble tirsdag orientert om forslaget. Reinertsen sier at også vil måtte redusere pensjonsinnbetalingene.

Konkurrenten kuttet

Konkurrenten Aker Solutions innførte tidligere i år et midlertidig lønnskutt for ansatte innen vedlikehold- og modifikasjonstjenester. Ledelsen fikk et lønnskutt på ti prosent, mens øvrige ansatte gikk ned fem prosent.

Thomas Reinertsen sier at det er for tidlig å si noe om utfallet i Reinertsen, men at det er naturlig at de legger seg på et likt nivå som andre bedrifter.

- Vil dere i ledelsen gå ned ti prosent i lønn, slik man har gjort i Aker Solutions?

- Vi vil i hvert fall ikke legge oss på et lavere nivå enn øvrige ansatte, sier han.

Reinertsen sier at kuttet er nødvendig for å få tilbake konkurransekraften. Han sier at oljeselskapene forventer at leverandørselskapene kan levere billigere tjenester enn før.

- Det har blitt utfordrende når markedet forventer en betydelig ratereduksjon, og 80–85 prosent av vår salgsrate er knyttet til lønn. Da er vi også nødt til å se på det, sier han.

I et intervju med Adresseavisen nylig foreslo han også andre tiltak, blant annet tillatelse til større andel innleid arbeidskraft, økt mulighet for midlertidige ansettelser og endringer i oppsagtes fortrinn ved nye ansettelser.

- Ikke noe annet valg

Tillitsvalgt for fagforeningen Nito i Reinertsen, Kåre Walseng, sier de opplever at bedriften nå har valgt å kutte i lønn, samt redusere pensjonsordningen til et minimum.

- Reinertsen AS ønsker å gjøre dette for å øke konkurransekraften for å vinne kontrakter. Vi er nødt til å ha mer å gjøre. Hvis ikke ordresituasjonen bedrer seg så kan det i verste fall være kroken på døra, sier Walseng.

- Hvordan blir dette mottatt blant de ansatte?

- Det avhenger av livssituasjonen for den enkelte. Det er klart at det oppleves uansett som negativt å gå ned i lønn. Det er negativt for samfunnet som helhet også, ettersom det blir betalt inn mindre skatt, sier Walseng.

Thomas Reinertsen avviser at ordresituasjonen kan bety «kroken på døra» for selskapet, og sier at det finnes gode muligheter for Reinertsen AS i markedet.

- Under snittet

Tillitsvalgte i Aibel har uttalt til Adresseavisen at de opplever at folk føler skadefryd når ansatte i oljebransjen mister jobben, og at det er en misforståelse at ingeniører i leverandørindustrien har svært høye lønninger.

Walseng sier at han selv har fått høre at de er overbetalte, men sier at de ansatte i leverandørindustrien ligger under landsgjennomsnittet for ingeniører.

- Det samme gjelder for de ansatte i blant annet Aker Solutions og Aibel, mens lønnsvinnerne er de som jobber i statsbedriften, det vil si Statoil, sier han.

De ansatte i Statoil fikk tidligere i år vite at de får utbetalt bonus på 5,5 prosent for 2015, og selskapet har sagt at det skyldes en forpliktelse de inngikk overfor de ansatte i fjor.

Walseng sier at det hadde en veldig dårlig signaleffekt i dagens marked.

Presset: Nito-tillitsvalgt Kåre Walseng i Reinertsen sier at bedriften er nødt til å sikre nye kontrakter. Foto: Terje Svaan