– Jeg frykter at dette bare er starten, sier regionsjef Per Koen Kolstad i ingeniørorganisasjonen Nito.

I Sør-Trøndelag er antallet arbeidsledige ingeniører doblet i løpet av det siste året, fra 48 helt ledige personer i desember 2013 til 94 personer i desember i fjor, viser tall fra Nav.

Blant ingeniører innen petroleum, bergverk og metallurgi er antall helt ledige firedoblet, fra fem til 20 personer, det siste året. Seniorrådgiver Geir Arntzen hos Nav i Sør-Trøndelag sier at økningen minner litt om situasjonen under finanskrisen for seks år siden.

– Forskjellen fra den gang var at økningen var bredere, og at det gjaldt alle næringer. Nå ser i det først blant ingeniører tilknyttet oljebransjen, sier Arntzen.

Også blant sivilingeniører innen blant annet petroleumsteknologi har det vært en stor endring. I desember ifjor var ingen i denne yrkesgruppen registrert som ledige i Sør-Trøndelag. Nå er tallet steget til seks. Tallene viser også at antall ledige boreoperatører har steget fra fem til 14.

Antall permitterte ingeniører innen petroleum, bergverk og metallurgi har steget fra null til fire i løpet av samme periode, men Arntzen sier at de ennå ikke har registrert massepermitteringene av oljeingeniører hos Reinertsen. Han sier at ledigheten normalt gjør et hopp ved årsskiftet, men antar derfor at de vil oppleve et nytt hopp i januar. Men han påpeker at de fleste ledige ingeniører får jobb i andre næringer.

Oljeprisen rett ned

Det startet med innsparinger hos oljeselskapene på grunn av høye kostnader, men har gått over i en situasjon med fallende oljepris som kan gjøre nye utbygginger ulønnsomme. De siste par dagene har et fat nordsjøolje kostet rundt 46 dollar per fat, en nedgang på 60 prosent siden juni i 2014.

Per Koen Kolstad i Nito tror ikke man vil se utslag av de store nedbemanningene før det har gått et par måneder til.

– Vi vet med sikkerhet at mange av våre medlemmer som har mistet jobben ennå ikke er registrert hos Nav, blant annet fordi de er inne i sluttlønnsavtaler eller over i andre ordninger, sier han.

Kolstad har både ansvar for organisjonens avdelinger i Sør-Trøndelag og i Møre og Romsdal, og han sier at ting tyder på at også den store leverandørindustrien på Møre begynner å stramme inn.

– Det jeg personlig er mest redd for er at alle kommer inn i den samme banen og blir like skremt. Da kan innsparingene få en selvforsterkende effekt, og det tipper for langt til den andre veien, sier han

Unge ansatte utsatt

Kolstad forteller at Nito sentralt har ansatt to ekstra jurister for å håndtere alle sakene de må håndtere. Han sier at de nå bistår samtlige medlemmer i nedbemanningssaker, og at juristene er på plass på arbeidsplasser der det varsles storstilte nedbemanninger.

Han sier at selv om et stort antall ingeniører har mistet arbeidet, så har de inntrykk av at prosessene har skjedd på en ryddig måte.

– Vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger på prosessene, selv om det selvsagt er tragisk for dem som rammes. Ansiennitetsprinsippet står sterkt i norsk arbeidsliv, og det betyr at de unge er utsatt. Det er ofte i en etableringsfase, og dette er tungt for mange av dem, sier Kolstad.

I Nord-Trøndelag var det i desember i fjor 35 ledige ingeniører, sammenlignet med 20 for ett år siden. Ledigheten er størst blant driftsteknikere og IT-ansatte, mens antall ledige ingeniører innen blant annet petroleum har økt fra bare én til fire.

Pressekontakt Bjørn Magne Lyngstad i Nav i Nord-Trøndelag peker på en annen indikator som viser behovet for ingeniører har falt.

– Gjennom hele 2014 var det ingen som kom til oss for å lyse ut ingeniørstillinger i utlandet gjennom Eures-tjenesten, noe som er litt spesielt. Dette er ofte den typen arbeidskraft som er vanskeligst å finne innenlands, men i fjor kom det altså ikke en eneste søknad, sier han.

– Prøver å nå ut internasjonalt

– For øyeblikket er det mer eller mindre dødt i det norske markedet, og vi er mange som venter spent på hva Statoil vil foreta seg i 2015, sier Høvik, som leder markedsforumet i den trønderske oljeklyngen NCEI.

Ordretørken på norsk sokkel har så langt ført til store nedbemanninger hos ingeniørselskaper som Aibel, Aker Solutions og Reinertsen, men ifølge Høvik er det underleverandørene som nå rammes hardest, hvor konsekvensen bli permitteringer og oppsigelser i tiden fremover.

Samtidig forsøker mange av de trønderske oljeservicebedriftene å finne nye kunder i utlandet og i andre markeder.

– En del miljøer rundt Kristiansand, for eksempel National Oilwell, har ikke merket den samme nedturen som selskaper som retter seg mot norsk sektor. En del selskaper forsøker derfor å henge seg på disse, sier Høvik, og trekker frem Brasil, Vest-Afrika og Midtøsten som områder der det fortsatt er kontrakter å få.

– Men det er ikke nødvendigvis enkelt for et lite selskap å gå inn i et internasjonalt marked. Bedriften bør helst ha gjort hjemmeleksen før den satser internasjonalt, hvis ikke kan det koste mer enn det smaker, sier han.

For eksportrettet industri er dagene bedre, da den lave kronekursen for tiden bidrar til økt etterspørsel og salg, ifølge Høvik. Han sier at selskaper også sikter seg inn mot havbrukssektoren, som har svært gode økonomiske resultater. Et eksempel på en teknologi som også kan brukes innen havbruk er sensorer som brukes til overvåkning, ifølge Høvik.

De har også merket et større samarbeid mellom oljeklyngen og selskaper som jobber med vannrensing og vannbehandling, blant annet med vannklyngen som er sentrert i Leksvik.

Regionsjef Per Koen Kolstad i ingeniørorganisasjonen Nito nedbemanningene i oljebransjen ennå ikke vises for fullt i statistikkene. Foto: Nils H. Toldnes