Tirsdag morgen startet arbeidet med nok et modulbygg i prosjektet Hommelvik sjøside. Onsdag kveld var de 33 bitene på plass.

SE VIDEO AV MONTERINGEN I VINDUET OVER

Modulene er bygd i Estland og fraktet med båt til Djupvasskaia i Hommelvik.

- Enorm prisøkning

De første 96 leilighetene i prosjektet ble bygd på plassen. I 2014 gikk de over til å bygge med moduler.

- I 2013 opplevde vi en enorm prisøkning i plassbygd totalentreprise. Det var nok en økning på 15-20 prosent. Derfor kikket vi på modulbygg som alternativ, forteller Oddstein Rygg, daglig leder i Hommelvik sjøside AS.

Når det pågående byggetrinnet er ferdig har prosjektet 122 modul-leiligheter.

Skeptiske til modulbygg

Modulbygg har hatt et dårlig rykte etter at flere slike prosjekter fikk medieoppslag etter skader. Blant annet i en artikkel i Adresseavisen om Ranheim Panorama. Mye negativ omtale gjorde at også utbyggerne i Hommelvik var i tvil.

- Vannproblemer og kvalitet på materialer var hovedproblemene på de tidlige modulprosjektene her i landet. Det gjorde at vi også var skeptiske. Men vi fant en leverandør fra Estland som har vært i Norge i snart 20 år. De har lært mye på den tiden, og har de siste årene vist at de nå kan levere god kvalitet. Vi skal jo fortsette å bygge her, og vi er avhengige av et godt rykte, så kvalitet er ekstremt viktig for oss, poengterer Rygg.

Det er det estiske selskapet Kodumaja som leverer modulbyggene til Hommelvik sjøside. De hadde per 31.desember 2015 bygd nesten 6000 prefabrikerte leiligheter og eneboliger. 95 prosent av dem i Norden.

Ingen feil funnet

58 modul-leiligheter er allerede innflyttet, og så langt er erfaringene gode.

- Det ble ikke funnet noen feil ved overtakelse av disse. Det er ganske unikt i byggebransjen. Jeg mener at modulbyggenes rykte nå er gjenopprettet og at dette er framtida. Byggebransjen må effektiviseres. Dette behøver nødvendigvis ikke å bety kjøp av moduler fra utlandet. Norsk byggenæring bør ta opp hansken og selv produsere moduler til bygg. Det går ikke lenger an å stå med hammeren ute på byggeplassen. Den tiden er over, mener Rygg.

Færre «kokker»

Under byggingen av de første leilighetene i Hommelvik sjøside var det en håndfull byggeledere som vrimlet rundt på byggeplassen. Nå er det kun én.

- Hele prosessen er så mye enklere. Modulene bygges i Estland og de sender egne team som setter det hele sammen. Vi slipper så mange kokker, forteller byggeleder i Trh utvikling AS, Marius Selven.

Han tror også modulbygg vil dominere byggebransjen i årene som kommer.

- Alt bygges innendørs, så været er ikke er så viktig. Vi slipper koordinering mellom mange entreprenører. Her kommer alt ferdig og vi kobler det bare sammen. Vi har allerede flere modulprosjekter i gang her i distriktet, forteller Selven.

- Ufortjent dårlig rykte

I en rapport SINTEF Byggforsk lagde i 2014 konkluderes det med at bygging med moduler kan gi mange fordeler fremfor tradisjonelle, plassbygde løsninger.

- Vi gjennomførte studien og utarbeidet rapporten på oppdrag fra Husbanken etter en rekke negative mediesaker om modulbygg. Inntrykket etter våre undersøkelser er at modulbygging har fått et ufortjent dårlig rykte. Der det ble brukt profesjonelle aktører, og planleggingen var god, fungerte modulbygg like bra som plassbygg, forteller seniorforsker Anders-Johan Almås ved SINTEF.

I rapporten står det blant annet at «bygging med bygningsmoduler er krevende og skiller seg vesentlig fra plassbygging....Det må benyttes profesjonelle aktører i alle faser av prosjektet, dvs. prosjektering, produksjon, transport, montering og bygging

- Modulbygging er et eget fag. Inntrykket vårt nå er at de største leverandørene leverer bedre og bedre kvalitet. Men modulbygging passer ikke nødvendigvis til alle prosjekt, presiserer Almås.

Hva sier beboerne?

De som har bodd i de ferdige modul-leilighetene i Hommelvik i to år har så langt lite å klage på.

- Vi har bare positive erfaringer. Det er ingen merkbar forskjell mellom de plassbygde og de modulbygde leilighetene, forteller leder i sameiet Hommelvik Sjøside Sandfjæra, Skjalg Fladset-Skrove.

- Er det noen spesielle fordeler ved de modulbygde leilighetene?

- Det var kort byggetid og leilighetene er meget godt lydisolerte. De eneste synlige bevisene for at det er modulbaserte leiligheter er en list på gulvet i de store leilighetene, og brede vegger. Den generelle konsesus er at vi er meget godt fornøyd med både leiligheter og beliggenhet, sier Fladset-Skrove.

Daglig leder i Hommelvik sjøside AS, Oddstein Rygg, mener norsk byggenæring må ta opp kampen med utenlandske modulleverandører. Foto: Frank Lervik
Marius Selven i Trh utvikling er eneste byggeleder på storprosjektet Hommelvik sjøside i Malvik. Foto: Frank Lervik
I leiligheter som består av flere moduler blir det lagt en list for å skjule skjøten. Foto: Frank Lervik
Slik ser to av de ferdige modulbyggene ut. Foto: Frank Lervik
- Vi har bare positive erfaringer med modul-leilighetene, sier Skjalg Fladset-Skrove, leder i sameiet Hommelvik sjøside Sandfjæra. Foto: Privat
Seniorforsker Anders-Johan Almås ved SINTEF Byggforsk. Foto: Privat