Hos Rædergård entreprenør i Ørland på Fosen er det så mange byggeprosjekter på gang at bedriften sliter man med å få tak i nok folk.

Entreprenøren har blant annet tatt på seg å reise 19 rekkehus like sør for Ørland sentrum, sette opp et nytt kontorbygg i 5 etasjer i selve sentrum, bygge 5 flyktningboliger for Bjugn kommune, sette opp brakkerigg for 100 arbeidere inne på Ørland hovedflystasjon og er samtidig i gang med å bygge de første leilighetene i et prosjekt som til slutt skal bli 50 boliger i umiddelbar nærhet til flystasjonen.

Alle oppdragene gjør at selskapet må utvide arbeidsstokken kraftig det neste året. Fra dagens 80 ansatte, regner markedssjef Marlow Aasan med at de vil ha rundt 100 ansatte før året er omme.

- Det skjer utrolig mye i tilknytning til utvidelsen av flystasjonen. Vi har problemer med å få tak i nok folk. Enn så lenge har vi leid inn svenske tømrere via bemanningsbyrå, men på sikt må vi nok gå bredere ut for å få inn folk, sier Aasan.

Løftes av kampflybasen

Den store økonomiske driveren på Fosen er ombyggingen av Ørland hovedflystasjon som skal bli hovedbase for Forsvarets nye F35-fly. Basen skal bygges ut i løpet av de neste fem til ti årene. Her skal det gjøres investeringer for oppimot åtte milliarder, og det vil ifølge rådmann Snorre Glørstad i Ørland kommune komme minst 500 nye arbeidsplasser bare på flyplassen.

Dette bidrar til at Fosen for første gang kommer ut som den mest optimistiske arbeidsregionen i fylket i Navs bedriftsundersøkelse. Nærmere hver tredje bedrift på Fosen sier i undersøkelsen at de trenger flere ansatte i løpet av året, mens mindre enn én av ti sier de vil nedbemanne. Om man tar bedriftene som vil oppbemanne, og trekker fra bedriftene som vil nedbemanne, sitter man igjen med en nettoøkning på 22 prosent i regionen.

- Vanligvis er det Trondheimsregionen som har den største nettoøkningen. Men i år ser vi at det er en betydelig nedgang i forventningene til sysselsetting det neste året, sammenlignet med fjorårets undersøkelse. Den gang var nettoøkningen i sysselsetting på 23 prosent, mens i år er den på 15, kommenterer fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav Sør-Trøndelag.

Sør-Trøndelag på topp i Norge

Siden Trondheimsregionen er den klart største regionen i Sør-Trøndelag, med 74 prosent av alle arbeidstakere i fylket, gjør dette at forventningene i næringslivet i fylket samlet sett har gått noe ned sammenlignet med fjoråret. Nettoøkningen i sysselsetting er i år på 15 prosent. I fjor var den på 19 prosent.

Men nedgang til tross er Sør-Trøndelag blant fylkene i Norge hvor næringslivet ser mest positivt på det neste året. Bare Akershus har en høyere forventning til økning i sysselsettingen.

- Vi har merket oljeprisnedgangen og masseoppsigelsene av ingeniører i Sør-Trøndelag også. Men vi har en stor fordel av at arbeidsmarkedet i fylket er så sammensatt. Olje- og gassnæringen utgjør bare rundt ti prosent av det totale arbeidsmarkedet. Vi har ellers en næringsstruktur hvor bedriftene i stor grad leverer lokalt, med mange små bedrifter som har stabile leveranser. I tillegg er eksportindustrien i fylket veldig lite oljeavhengig, sier seniorrådgiver Geir Arntzen i Nav.

Næringene som i år svarer at de trenger flest sysselsatte, er i synkende rekkefølge tekstil- og lærvare, trevare, finansierings- og forsikringsvirksomhet i tillegg til produksjon av elektriske og optiske produkter og den nevnte byggebransjen.

- Flere av disse næringene er eksportnæringer. Det kan være at vi ser effekten av en lavere kronekurs, som gir dem bedre betingelser, kommenterer Arntzen.

Kunsten å få folk til å bli boende

På Fosen er det ikke bare byggebransjen som har travle dager. Kommunene jobber nå i høygir for å sikre seg at byggeboomen som kommer med kampflybasen ikke bare fører til midlertidige bosettinger, men at de som skal jobbe på basen bosetter seg permanent på Fosen. Skrekkscenarioet er at «alle» nyankomne bosetter seg i Trondheim, og pendler til Fosen.

- Vi har gjort beregninger som viser at befolkningstallet bør stige med 35 prosent i Ørland frem til 2026. I dag bor det i overkant av 5000 personer i kommunen, og det betyr at vi vil være rundt 7000 i løpet av bare noen få år, sier ansvarlig for samfunnsutvikling i Ørland, Heidi Fossland.

- Vi har fått Rambøll til å analysere bomønsteret for de neste årene. Analysen viser at det første året basen er i full drift vil rundt 90 prosent av dem som jobber der være pendlere. Men i løpet av 10-15 år regner vi med at det skal være nede på 50 prosent pendling, mens resten bor her, supplerer rådmann Glørstad.

900 boliger i sentrum

På en knaus ovenfor rekkehusene som Rædergård entreprenør er i ferd med å bygge i Ørland kan man se mye av den store byggeaktiviteten i kommunen. Glørstad forteller at det er planlagt til sammen 900 nye boliger i Ørland sentrum. Aasan regner med at entreprenør Rædergård vil ha nok å gjøre de neste årene.

- I tillegg til kampflybasen kommer det sannsynligvis også en storstilt vindmølleutbygging, samtidig som Marine Harvest og andre aktører innen havbruk ser ut til å utvide virksomheten. Dette vil være et veldig gunstig område å være i de neste ti årene, slår Aasan fast.

Grafikken viser forventningene bedriftene i henholdsvi de ulike regionene i Sør-Trøndelag og fylkene i Norge har til sysselsetting det neste året. Prosenttallene som er skrevet er nettoøkning i sysselsetting. Det vil si prosentandelen bedrifter i regionen som regner med at de vil ansette flere det neste året, minus prosentandelen bedrifter som sier at de vil redusere bemanningen det neste året.
Fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav sier at bedriftene i Sør-Trøndelag jevnt over er litt mindre optimistiske med tanke på fremtidsutsiktene det neste året enn i fjor. Samtidig er fylket det andre mest optimistiske i landet. Foto: Morten Antonsen
Seniorrådgiver Geir Arntzen i Nav mener det er en fordel for Sør-Trøndelag at fylket har en sammensatt arbeidsmarked. Det gjør at fylket ikke merker nedgangen i oljeprisen like godt som mange andre fylker i landet. Foto: Morten Antonsen