På landsbasis er nedgangen i nyboligsalget det siste året på 33 prosent.

- Vi ser med en viss bekymring på nedgangen i salget, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Foreningen legger hver måned frem statistikk som viser hvor mange nye boliger som blir igangsatt og solgt i Norge. En rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse viser at fallet i Trondheim i samme periode var på hele 42 prosent.

Stopper ikke her

Bekymringen til Jæger handler primært om hvordan det skal gå med igangsetting av nye prosjekter i tiden fremover, dersom salget blir for lavt.

- I leilighetsmarkedet må du selge 50-70 prosent av boligene før du kan starte bygging. Da får du et høyt salg i en periode, før du får igangsetting. Vi er avhengige av et greit salg for å bygge nye boliger. Vi bygger primært boliger som allerede er solgt, ikke basert på spekulasjoner, sier Jæger.

Han tror ikke at den negative salgsutviklingen vil snu med det første.

- Det er en ganske markant nedgang vi har hatt i år. Det var veldig gode salgstall mot slutten av 2016. Når vi resten av året nå skal sammenligne oss med veldig gode fjorårstall, så må vi forvente en ytterligere nedgang i salget også i månedene fremover, sier Jæger.

Mindre pågang

- Det har blitt litt stillere, litt færre telefoner, sier eiendomsmegler Mari Østgaard Buaas i Meglerhuset Nylander.

På Ranheim er Nylander i ferd med å selge leilighetene i fire blokker som er under bygging. Totalt skal Obos bygge fire blokker med 102 leiligheter i det som har fått navnet Ranheim Amfi. De to første blokkene er nå halvferdige og skal være klare for innflytting i løpet av 2018. 66 av leilighetene er solgt. Eiendomsmegler Buaas mener hun er i rute, og bekymrer seg ikke for salget.

- I et nybyggprosjekt selger vi ofte godt når det blir lagt ut for salg. Så er det ofte en rolig periode før bygningene kommer opp og folk ser at her er det noe på gang. Og fra nå selger vil jevnt og trutt til det er innflyttingsklart, sier hun.

LES MER : Trønderske nykommere på norsk milliardærliste

Usikre førstegangskjøpere

Signaturene til Silje Huse og Petter Haarberg kan være blant dem som havner på en salgskontrakt.

- Vi har ikke bestemt oss 100 prosent ennå, sier det unge paret.

De har fått se de halvferdige leilighetene og lurer på om de skal kjøpe en toroms på 49 kvadratmeter til 2,65 millioner kroner. Dette blir i tilfelle den første leiligheten de kjøper.

- Hva taler mot å kjøpe en leilighet her?

- Vi er usikre på om den er stor nok. Er det plass til å ha hund her? Det er vanskelig å se for seg hvordan leiligheten blir når den bare er et halvferdig skall.

- Hva taler for, da?

- Det er splitter nytt. Og så er det beliggenheten med godt kollektivtilbud, parkeringskjeller for bil, bynært, men ikke i byen og kort vei til marka og fine turområder.

Mindre konkurranse

Prosjektleder Audun Pedersen i Obos slår fast at det er færre boligprosjekt under bygging i Trondheim øst nå enn det var for to år siden, da det ble lansert svært mange nybygg på Ranheim og Lade.

- Vi har langt mindre konkurranse fra andre nybygg nå enn for to år siden, sier prosjektlederen for Ranheim Amfi.

Stillere nå: Eiendomsmegler Mari Østgaard Buaas i Nylander og prosjektleder Audun Pedersen i Obos forteller at de har mindre konkurranse i Trondheim øst enn for to år siden, men også at det er færre telefoner enn det var. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Boligprodusentene støtter seg på analyser gjort av Prognosesenteret når de vurderer hvor mange boliger det årlig er behov for. Foreningen har nylig justert ned det årlige behovet fra 37000 nye boliger per år, til 32000. Hovedårsaken er at man har observert at faktisk netto innvandring er lavere enn spådommene til SSB.

- Det påvirker oss i den forstand at det blir færre kjøpere. Det som er viktig nå er at kommunene regulerer nok tomter, slik at prisene holdes i sjakk. For høye boligpriser gjør at folk bruker mindre penger på andre ting, og det skader hele økonomien, sier Jæger.

Skeptisk til lånekrav

Regjeringen har innført en midlertidig forskrift, som gjør at bankene skal stille strengere krav med å gi nye boliglån.

- Vi har sagt til finansdepartementet at de må tenke seg godt om før de viderefører denne forskriften, slik at nedgangen i nyboligproduksjonen ikke blir for sterk, sier Jæger.

Unormalt mange salg i 2016

Jan Håvard Valstad, analysesjef i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, deler ikke Jægers bekymringer om synkende salgstall. Han påpeker at man sammenligner med et år med unormalt mange salg.

- På våren i fjor ble det lansert og solgt mange nye, attraktive boligprosjekter. I år kommer det mange nye prosjekter utover høsten, og de vil løfte det totale salget for 2017. Dersom man legger til bygging i eplehager og tilsvarende, som ikke fanges opp av denne statistikken, så er byggetakten akkurat der den trenger å være med den befolkningsveksten Trondheim har nå, sier Valstad.

Den ferskeste statistikken fra Econ Nye boliger viser at det i dag er 797 usolgte nye boliger i Trondheim. Dette inkluderer også boliger som er til salgs, men hvor det ennå ikke har vært byggestart. Bare 31 av de usolgte boligene er ferdig bygd.

- Det verste som kan skje er at utbyggerne ikke får solgt, men da vil de heller ikke bygge. På grunn av bankenes utlånspraksis, både mot utbyggere og boligkjøpere, vil man ikke komme i en situasjon der det bygges for mye, sier Valstad.