Nå har amerikaneren funnet ut at han må gå annerledes frem: For i Trondheim holder det ikke å «bare» sende søknad og cv. Han må møte de riktige folkene.

Det må bygges nettverk. Men hvordan gjøres det?

–Jeg visste det ville bli vanskelig å finne en jobb i Trondheim, men ante ikke at det skulle være så vanskelig, sier David Smith.

29-åringen med en bachelor i politikk og internasjonale relasjoner og en spennende cv slår ut med armene i Trondheims finansgate Søndre.

–Siden jeg kom hit for tre måneder siden har jeg søkt en til to jobber daglig, det vil si at jeg har søkt på mer enn 50 ledige jobber. Jeg ønsker meg helst en jobb innen bank, finans eller markedsføring, men jeg søker på alt, sier Smith som havnet i Trondheim etter at han møtte kjæresten sin i San Fransciso. Katrine Kavli Sivertzen er fra Trondheim og da hun fikk jobb i Powel her i byen ble Smith med henne. Til en by han trives så godt i at han gjerne blir boende.

–Det går saktere her, men jeg liker det. Jeg liker å gå i fjellet, både på ski og til fots. Men nå er det bare tre måneder igjen til turistvisumet mitt går ut, jeg må få meg jobb innen det.

Fra Wall Street til Søndre

I Søndre får han ikke jobb, men han har hatt et internship på New York børsen i finansgata Wall Street på Manhattan. Smith har også vært i den amerikanske hæren, og tjenestegjort i Irak. Det var da en god venn valgte å ta sitt eget liv etter utenlandstjeneste hvor han ble skadd og opplevde av kollegaer ble drept at Smith engasjerte seg for krigsveteraner. Og det var det som for to uker siden førte ham til møter med både Obama og Bush. Smith er nasjonal talsmann for organisasjonen «Wounded Warrior Project».

En liten uke i hjemlandet og viktige møter, før det var tilbake å søke jobber i Trondheim.

–Etter å ha sittet i samme panel som George Bush på en konferanse fikk jeg sikkert mer enn 50 jobbtilbud. Men de var dessverre alle i USA, smiler Smith. For han er tross alt fortsatt optimist.

–Jeg skjønner at jeg ikke kan starte på samme sted som jeg var i USA, og det er greit. Jeg vil bare få meg min første jobb her, slik at jeg kan bevise hva jeg er god for, sier Smith.

Mye familietid

Smith har begynt å skjønne at Trondheim er en nettverksby. At han må møte dem som kan gi ham en jobb i stedet for å kun søke jobber som legges ut på Finn.no. Derfor jobber han frivillig for arrangementer som Gi-bort-dagen til Engasjert byrå og filmfestivalen Kosmorama. Han møter opp på nettverkssamlinger og han skriver blogginnlegg, på blant annet Technoport.com. Der skriver han om en amerikaners møte med norsk arbeidsliv.

–Jeg forsøker å møte alle jeg kan, for noen må jo kjenne noen som kan gi meg en jobb. Det er jo slett ikke alle jobber som legges ut heller. Jeg har etter hvert forstått at her i landet må jeg besøke bedrifter, stikke innom og si jeg vil snakke med sjefen. Sånt gjør man ikke i USA, da bli man kastet ut, sier Smith.

Men Smith ser også forskjeller mellom nettverksbygging i Trondheim og USA.

–Det er jo det å treffe på de riktige da. Dere er veldig opptatt av familien her, så når klokka er fire går til og med administrerende direktør rett fra kontoret og hjem til familien. Det gjør det vanskeligere å treffes. I USA er det karrieresentret hvor du kan treffe potensielle arbeidsgivere, her må jeg oppsøke dem. I USA er det mer å leve for å jobbe, her er det heller jobbe for å leve, sier Smith som foreløpig ikke snakker helt flytende norsk, men han jobber med saken og nærmer seg.

Godt utdannet

–Jeg og kjæresten min snakker kun norsk til hverandre, og jeg bruker dagene til å lære språket og leter etter jobb, sier Smith som anslår at han i tre måneder har brukt rundt seks timer daglig på jobbsøking.

–Trondheim er en liten by, så det er få internasjonale firma her. Det gjør det vanskelig for meg. Dessuten er det en svært teknologisk by, og alle her er svært godt utdannet. Det holder ikke med en bachelor, her virker det som alle har master, gjerne to også, sier Smith som nå har det travelt med å møte de rette folkene. For turistvisumet går ut om kun tre måneder, og kun med en jobb kan han få fortsette å være trønder. Det er det som er drømmen, heller det enn møter med amerikanske presidenter.

Vært i krigen: For to uker siden satt David Smith på scenen sammen med George Bush i en paneldebatt om krigsveteraner.