Det ble med forsøket. I løpet av denne uken starter avviklingen av mathallen Trondheim ønsket seg og etterspurte i årevis før den åpnet i juli 2015.

Årsaken er ganske enkelt at for få kunder legger igjen for lite penger til at konseptet kunne overleve, ifølge styrelederen.

- Forbrukerne i Trondheim setter stor pris på mathall på fredag og lørdag, men ikke ellers i uka. Ferskvarer ser dessverre ikke forskjell på ukedagene, sier Warø.

Tor Jarle Warø, styreleder i Mathall Trondheim AS

LES KOMMENTAR: Spar oss for krokodilletårene. Vi får den mathallen vi fortjener

Løsningen blir at Bunnpris overtar butikkdriften og at restauranten trolig videreføres som del av naboen Emilies Eld, restauranten eid av Egon-eier Norrein Gruppen og Ronny Ramstad Myren.

For lav omsetning

For lav omsetning fører til for høyt svinn og manglende fortjeneste for butikken. Restauranten har hatt vekst, men trondhjemmerne har handlet stadig mindre i butikken i Bøndernes Hus i Prinsenkvartalet i Trondheim sentrum.

- Vi har bedret fortjenesten i butikken, bare ikke nok. Ansatte har gjort en kjempejobb. Som vi driver nå, ser vi ikke lønnsomhet før i 2020. Det blir for store investeringer for eierne å ta, sier styrelederen.

Mathall Trondheim eies, siden november 2016, av Bøndernes hus AS som tidligere eide selskapet sammen med Oi! Trøndersk mat og drikke AS og Moxto Holding AS.

2015 endte med 3,38 millioner i underskudd for mathallen, med en omsetning på drøyt ni millioner kroner fra juli til nyttår det året. Fortjeneste i oppstartsfasen er som regel vanskelig, og røde tall var ventet. Nå viser foreløpig resultat også for 2016 et underskudd, ifølge Warø. Også dette var ventet. Det avgjørende nå, er at lønnsomheten ser ut til å ligge for langt unna i tid.

- Hvorfor ikke før i 2020?

- Vi er avhengige av å bygge opp relativt stor omsetning for å gå i pluss. Det klarer vi ikke når lavpriskjedene tar inn mer og mer fra lokale leverandører og konkurrerer med oss på helt andre vilkår enn vi har. Forbrukerne er smarte: Finner de for eksempel Rørosrømme hos dagligvarebutikken på andre siden av gaten, til en lavere pris enn hos oss, handler de heller der, sier Warø.

Les også: Mathallen med underskudd første halvår

Nisjen ble dagligvare

Han peker på at det i løpet av de siste årene er skjedd stor utvikling i markedet for og etterspørselen etter lokalmat. Vekst og suksess for Bondens Marked og Trøndersk Matfestival har bidratt til at det som før var nisjevarer for en aktør som Mathall Trondheim, nå er blitt så populært at muskuløse dagligvarekjeder er kommet på banen med større utvalg lokalvarer i sine hyller.

- Betyr det som nå skjer at det ikke er mulig å drive mathall i Trondheim?

- Det er ingenting vi ønsker oss mer enn at noen skal klare det. Men det er krevende. Mathall Trondheim har vært et utmerket forsøk fra eierne som har investert med klokkertro på trøndersk lokalmat. Trondheim blir imidlertid for lite, sier Warø.

- Mathallen Stavanger gikk konkurs før jul, og jeg vet at også mathallen i Oslo har hatt det krevende, sier Warø.

Les også om Remas lokalmatsatsing: Kan bli vinnerne hos Rema, men holdes på pinebenken

Les også: Mathallene viser vei for større mangfold av lokal mat

Lykke: – Trist at det ikke går

Blant dem som syns det er leit at Trondheims mathall ikke lykkes, er sjefen for kjeden som overtar butikkdriften.

- Det er trist at det ikke går. Vi selger mat selv og er sånn sett konkurrent. Men jeg bor jo her også og hadde gjerne sett at Trondheim hadde en god mathall, sier Bunnpris-sjef Christian Lykke i I.K. Lykke.

Inntar mathallen: Christian Lykke og Bunnpris skal overta lokalene etter Mathall Trondheim, avtroppende daglig leder Anne Morkemo til venstre. Endel av vareutvalget i mathallen vil også prege Bunnpris-butikken. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen

- Vi må vel innse at mathaller som regel fungerer i byer som er veldig mye større enn Trondheim. Vi kan ikke sammenligne oss med Madrid, Barcelona eller Bilbao. Det er jo bare så vidt det går i Oslo, sier han.

Les også: Mathall i Oppdal tjener godt på hyttefolket

Nytt Bunnpris-konsept

For Bunnpris blir dette en mulighet til å prøve noe nytt. Kjeden som har rundt 250 butikker landet over, har i dag tre konsepter: Gourmet som på Tyholt og i Elgeseter gate, brustadbuer som også har åpent på søndager, og de normale Bunnpris-butikkene som den i Munkegata i Midtbyen. Butikken ved Prinsenkrysset blir noe annet.

- I dette lokalet må vi prøve å få til en bybutikk. Noe vi ikke har fra før. Lokalet er for lite til gourmet-konseptet vårt, så det blir en slags crossover der vi både viderefører de varene mathallen har solgt godt av, men også fokus på mat og varer folk kan ta med seg i farten. Dette er tross alt en butikk i tilknytning til kollektivknutepunktet i Midtbyen, sier Lykke.

Jobbet der selv

Han forteller at Bunnpris helt siden starten for Mathall Trondheim har vært interessert i å komme inn i lokalene med litt av sitt konsept.

- Det er vel derfor vi nå ble kontaktet, fordi vi hadde vist interesse tidligere, sier han.

Lokalene i Bøndernes Hus har han selv et personlig forhold til.

- Lykke Prinsen lå i her, og det var her jeg selv hadde min første jobb. Jeg var barnearbeider, kanskje seks-syv år, og tjente ikke mye. Men så gjorde jeg nok heller ikke mye nytte for meg, sier Christian Lykke.

Vil ivareta ansatte

Mathall Trondheim har per dato ganske få ansatte, ifølge styreleder Warø. To-tre faste ansatte i butikkdelen skal få fortsette hos Bunnpris. I restaurantdelen har det vært flere midlertidig ansatte og ifølge Warø bare to-tre faste ansatte etter at kjøkkensjefen og restaurantsjefen sluttet i desember.

- Vi har med vilje ikke erstattet dem ettersom vi var usikre på veien fremover. Nå har styret fokus på å ivareta fast ansatte på en best mulig måte. Det kan være muligheter for at ansatte er med over til driverne av det nye konseptet, sier Warø.

- Når skjer endringene?

- Løpende fremover. I løpet av denne uka vil vi nok ha på plass en fornuftig tidsplan, sier styrelederen.

Les også: Sier farvel til Mathallen

Les også: Disse spisestedene i Trondheim anbefales på nett

Les også: Bli med inn i Mathallen dagen før åpning

Les også: Folk er veldig sulten på en mathall

Les også: Etablerer mathall i Trondheim