Drøyt et halvt år etter at Haugane og tidligere oljeminister Borten Moe kunngjorde oppstarten av oljeselskapet Okea, går de i gang med sitt første utbyggingsprosjekt.

Nå sitter tolv ansatte i sjette etasje i det såkalte Adressahuset på Nedre Elvehavn. Ola Borten Moe sier at de nå skal ansette enda flere.

- Vi tror at vi ganske raskt skal tredoble antall ansatte. Vi trenger rundt 20 til, og de skal sitte her i Trondheim. Det er viktig at vi ikke ubevisst bygger opp store deler av organisasjonen på andre steder. Vi må være en godt integrert og samkjørt organisasjon, sier han.

Plattformen ble vraket

Haugene og Borten Moe vil ikke opplyse hva Okea må betale for spanske Repsols andel på 60 prosent i Yme-feltet, men sier at hovedgevinsten for Repsol ligger i å bli kvitt prosjektet.

Yme-utbyggingen er omtalt som en av Norges største industriskandaler. Plattformen på feltet ble vraket før den ble tatt i bruk, og skal nå taues til land for opphugging. Først når den er borte skal avtalen mellom Okea og Repsol gjennomføres.

- Plattformen som gjorde dette til et skandaleprosjekt skal fjernes. Den råtna tanna skal bort, men vi tror resten av tanngarden er intakt, sier Haugane.

Den Abu Dhabi-bygde Yme-plattformen ble i 2012 evakuert etter at det ble oppdaget sprekkdannelser i skroget, og etter store forsinkelser og milliardoverskridelser vedtok lisenseierne i fjor å legge ned feltet.

Dermed påtok de seg også kostnadene med å tette brønnene og å fjerne de øvrige installasjonene på feltet, som ifølge Haugane og Borten Moe er beregnet til rundt tre milliarder kroner.

Okea-gründerne mener at brønnene og det installerte utstyret er fullt brukbare, og de vil ta utgangspunkt i dem når de skal lage en oppdatert utbyggingsplan. De er også sikre på at de øvrige lisenshaverne, polske Lotos, tyske Wintershall og kuwaitiske Kufpec, vil gi feltet en ny sjanse.

- Alternativet for dem er å plukke opp retningen for en nedstengning. De har allerede en stor økonomisk eksponering, sier Borten Moe.

- Lav oljepris gir nye muligheter

Lisenspartnere vedtok å skrote utbyggingen da oljeprisen var høyere enn i dag, men Haugane sier at de skal komme opp med en lønnsom utbyggingsløsning. Han sier at den lave oljeprisen skaper en ny mulighet, men at leverandørene er nødt til å ta innover seg den nye virkeligheten i bransjen.

- Med dagens oljepris må leverandørindustrien ha helt andre forventninger til hvilke kostnader de kan legge på. Vi har den fordelen at vi bare behøver å bygge opp den organisasjonen vi trenger, men om vi lykkes avhenger av hvor ivrige nøkkelleverandørene er, sier Haugane.

De sier at den mest sannsynlige utbyggingsløsningen er en såkalt oppjekkbar plattform med både bore- og prosessanlegg, noe som kan leies hvis en er ledig. Dermed går også utbyggingskostnadene betraktelig ned.

Investeringsselskapet Seacrest Capital Group har gått inn med 200 millioner dollar i Okea (1,76 milliarder kroner med dagens valutakurs), og Haugane sier at de har nok kapital til gjennomføre dette prosjektet. Han sier at produksjonen kan starte opp allerede i 2018, avhengig av hvilke løsninger de velger.

Billigere å bygge ut

Oljeanalytiker Kjetil Bakken i Carnegie sier at Okea kan starte med blanke ark, og han har tro på at de kan komme opp med gode løsninger for feltet. Han sier at Yme var et attraktivt felt, men at eierne valgte en dyr og dårlig plattformløsning.

Han sier at Okea har mulighet til å velge en bedre utbyggingsløsning, og at prisen og tilgangen på både ingeniører, rigger og verftsressurser er bedre enn den var.

- Årsaken til at mange prosjekter har hatt kostnadsoverskridelser er at verftene har tatt på seg for mye arbeid, noe som har ført til forsinkelser og dårlig arbeid. Nå er kapasiteten bedre, og i tillegg ser vi at oljeselskapene velger smartere og enklere løsninger, sier han.

Repsol ble operatør for Yme-feltet etter at de i desember i 2014 kjøpte opp det canadiske oljeselskapet Talisman.

- Ikke en del av strategien

Kommunikasjonssjef i Repsol Norge, Grethe Elise Foldnes, sier at Yme aldri har vært en viktig del av selskapets strategi i Norge, men at det har vært viktig for dem at samfunnet får avkastning på investeringene som allerede er gjort. Samtidig vil de unngå store avviklingskostnader.

- Markedet har endret seg betydelig siden eierne av Yme bestemte seg for å oppgi utbyggingsplanene. Dette kan være en mulighet for Okea, mens Repsol ikke ser på det som en del av sin strategi, sier hun.

Olje- og energiminister Tord Lien sier det er positivt at selskapene arbeider med å finne løsninger som gjør at ressurser utvinnes lønnsomt, også på Yme.

- Departementet har i dag mottatt samtykkesøknad fra selskapene og kan ikke kommentere på det konkrete innholdet i den. Samtykkesøknaden blir behandlet på ordinært vis, sier Lien.

Skandaleplattform: Yme-feltet ligger i den sørøstlige delen av Nordsjøen. Plattformen skal hugges opp, men Ola Borten Moe sier at resten av installasjonene kan brukes. Foto: Frank Lervik