– Tilbudet om å kjøpe NTS er en konsekvens av at vi etter noen intense dager har oppnådd enighet med eierfamiliene i Rørvik, sa Gustav Witzøe.

Konsernsjefen og gründeren i Salmar fortalte dette da lakseoppdrettsselskapet presenterte regnskap og resultater for 2021.

Overtar konfliktselskap

Onsdag hadde Salmar sikret seg 50,1 prosent av aksjene i NTS. Dermed går det mot at Salmar vil sikre seg kontrollen i det Rørvik-baserte oppdrettsselskapet som de siste månedene har vært ridd av en heftig konflikt mellom de største eierne.

Lokale eiere i NTS har stilt seg i opposisjon til Helge Gåsø, som siden 2019 har vært største eier i NTS med 37 prosent av aksjene. Onsdag valgte de tre største opprørerne i NTS å selge sine aksjer til Salmar.

Samme dag satte Helge Gåsø døren på gløtt for at også han vil selge til Salmar. Det er kjent at det i utgangspunktet opp gjennom årene ikke har vært et hjertelig forhold mellom frøyværingene Helge Gåsø og Gustav Witzøe.

Selge? Vil Helge Gåsø selge til Salmar, eller vil NTS bli delt opp? Foto: Dag H. Ystgaard

Blir størst

Gustav Witzøe sa fredag morgen at Salmar og NTS vil bli det største oppdrettsselskapet i Norge. Dermed vil Salmar her hjemme gå forbi Mowi, som i alle år har vært den største aktøren både i Norge og på verdensbasis.

Både Salmar og NTS har i tillegg virksomhet på Island. Salmar har dessuten lakseoppdrett også i Skottland.

Oppkjøpet blir det største noen gang i Trøndelag. Tilbudet fra Salmar verdsetter NTS til 15,1 milliarder kroner.

– Trygger begge selskapene

– Sammenslåingen trygger virksomhet og sysselsetting for begge selskapene, sa Gustav Witzøe.

Det formelle oppkjøpstilbudet fra Salmar kan bli lagt frem først i utgangen av mars, blant annet fordi det skal gjennomføres en gjennomgang av tilstanden i NTS. Tiden kan også bli brukt til en avklaring av om NTS skal bli delt opp slik at Helge Gåsø tar med seg ut oppdrettsrederiet Frøy som han tok med seg inn i det Rørvik-baserte selskapet.