– Mange nordmenn har endret forbruket gjennom pandemien, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom hos Danske Bank.

Olsen viser til at mens vi har redusert pengebruken på restaurant- og kulturtilbud, så har mange til gjengjeld kjøpt hytte eller båt, og i fjor var omsetningen av biler rekordhøy.

– Ved gjenåpningen skal penger igjen vris mot forbruk, sier Olsen med en oppfordring om å ikke åpne lommeboken for mye.

Det koster å eie

– Bruk penger og kos deg, men husk at det koster å eie en hytte, kjøre større båt med de høye drivstoffprisene vi ser nå, og nedbetale billån. Flere har handlet på impuls under pandemien, og utgiftene knyttet til det å eie vil nok overraske enkelte. Nå skal vi tilbake til hverdagen, og mange har et ønske om å fortsette å leve som de gjorde før pandemien. Flere får seg nok en «reality check», tror Olsen.

Det er også mange som gleder seg til å reise igjen.

– De som før pandemien var vant med sydenturer midt i fellesferien, en helgetur til en storby i ny og ne og leie av fjellhytte i påskeferien, må nok trolig tilpasse seg sin egen økonomi på en helt ny måte dersom de har gjort store kjøp de to siste årene. Med nye eiendeler som hytte, båt, eller bil følger det også med andre utgifter enn det du hadde før pandemien startet. På toppen av det hele må vi forberede oss på ytterligere renteøkninger og derfor dyrere boliglån. Så er det i tillegg de høye strømprisene da, sier Olsen.

Ut på byen med kortet

Forbrukerøkonomen har satt opp et regnestykke for en familie på fire per måned, som viser hvor mye ekstra penger som gjerne skal brukes nå når landet har åpnet opp igjen.

– Dette gir nok en aha-opplevelse for hvordan den nye økonomien blir, sier Olsen.

Ekstrautgifter for en familie på fire per måned:

– Et restaurantbesøk for en familie: 1500 kroner.

– Et kinobesøk: 700 kroner. Billetter til 500 kroner og godteri for 200 kroner.

– Mamma og pappa skal kanskje på en konsert eller teaterstykke: 2000 kroner.

– Både mamma og pappa skal ut og treffe gamle venner, og gjerne ta igjen for julebordet som ble avlyst: 1000 kroner.

– Vi har riktignok vært en del på kafé det siste året, men frem mot sommeren skal vi virkelig ta igjen det tapte. Sett av en 1000-lapp ekstra i måneden.

Dette gir til sammen månedlige ekstrautgifter på 5200 kroner.

Fyll opp bufferkontoen

Det er også på tide å planlegge årets sommerferie, og ifølge Virke planlegger hver husholdning å bruke i gjennomsnitt 40 150 kroner på ferie i 2022.

– Vi har vært lite på fest de to siste årene. Nå skal penklær-delen av 2019-garderoben rustes opp. Flere vil nok bruke 10 000 kroner totalt til hele familien, sier Olsen som råder alle til å ha en bufferkonto.

– Nordmenn har spart mye penger under pandemien. Noen har investert, mens andre har opprettet solide bufferkontoer. Når vi nå, forhåpentligvis, skal tilbake til hverdagen og leve som før pandemien, er det fornuftig å ta høyde for utgiftene som kommer. Er du ny hytteeier, ville jeg satt av litt ekstra på bufferkontoen. De første årene er man ikke helt kjent med alle utgifter som løper, og det kan derfor være lurt å være godt forberedt. Hvor mye som bør stå på kontoen avhenger av eiendelene dine, utgifter og inntekt. Jo mer du eier, jo mer sannsynlig er det at noe blir ødelagt og må repareres eller fornyes, sier Olsen som mener det nå er mest fornuftig å bruke penger med omhu.

– Kanskje du faktisk ikke har råd til å bestille sydenferien i fellesferien, hvis dette budsjettet er spist opp av utgifter til hytte, sier Olsen.