Næringsbygget som skal bygges i Travbaneveien 1 skal ikke bare varmes opp med fjernvarme, det skal også kjøles ved hjelp av fjernvarme basert på spillvarme fra avfallsforbrenningsanlegget på Heimdal.

Det 5500 kvadratmeter store næringsbygget blir en pilot, forteller seniorrådgiver Andreas Stokke i Statkraft.

- I sommerhalvåret er det mye spillvarme tilgjengelig. Denne kjøleløsningen er lite brukt. Derfor er det et viktig steg for oss å få løsningen inn i et næringsbygg. Dette kan dekke kjølebehovet til nye bygg i Trondheim de neste 10–20 årene, hvis det lykkes, sier Stokke.

Utbyggerne av Travbaneveien 1 regner med å begynne å bygge i første halvdel av 2018 og at bygget vil stå ferdig i 2019.

Reduserer strømforbruket

I dagens tette og godt isolerte næringsbygg er det stort behov for kjøling i sommerhalvåret, på grunn av varmen som produseres av lys og datamaskiner. Samtidig utnyttes kun 50 prosent av kapasiteten i fjernvarmesystemet om sommeren.

Å bruke fjernvarme til kjøling vil redusere strømforbruket, forteller Terje Berg, som er markedsansvarlig for Statkraft i Trondheim.

- For Statkraft er dette en del av samfunnsansvaret. Vi utnytter spillvarmen som er tilgjengelig, og samtidig frigjør fjernvarme elektrisk strøm som normalt ville blitt brukt til kjøling og reduserer belastningen på elnettet, sier Berg.

Markedsansvarlig for Statkraft i Trondheim, Terje Berg, forteller at bruk av fjernvame reduserer belastningen på elnettet.

- Har vært plasskrevende

Kjøleteknologien som skal sørge for kaldt vann til nybygget, er ikke ny. Den brukes allerede i fem store bygg i Norge, blant annet på St. Olavs hospital og Solsiden kjøpesenter.

Teknologien heter absorpsjonskjølemaskin, og seniorrådgiver Åmund Utne i Statkraft forklarer at den virker omtrent som et propankjøleskap, hvor varme driver kjøleprosessen.

- Det er en velutprøvd teknologi, med dette er første gang vi bruker den i småskala. Utfordringen er å få den inn i mindre bygg som vanlige næringsbygg, fordi maskinene har krevd mye plass og store kostnader, sier Utne.

For seniorrådgiverne Åmund Utne (til venstre) og Andreas Stokke i Statkraft blir Travbaneveien 1 en pilot for kjøleteknologien.

- Trenger et referansebygg

Utbygger av Signalbygget er selskapet Travbaneveien 1, som eies av kjøpmann og eiendomsinvestor Anders Ervig, arkitekt Per Jan Solem og eiendomsinvestorene Andreas Olstad og Kaare Arnstad.

Statkraft er med for å få i gang pilotprosjektet for fjernvarme til kjøling.

- Det er viktig for oss å få opp et referansebygg, slik at løsningen blir kjent og bygget kan markedsføre løsningen, sier Stokke.

Enova har gitt støtte til 50 prosent av kostnadene med å få kjøleteknologien inn i bygget. Verken utbyggere eller Statkraft vil anslå hva pilotløsningen betyr i ekstra kostnader på bygget.

- Må bli billigere

For å få teknologien utbredt i flere næringsbygg må den bli billigere, forteller Stokke.

- Jeg har stor tro på løsningen, men investeringskostnaden til kjøleteknologien må ned, sier Stokke.

Samtidig påpeker han at teknologien har vesentlig lavere driftskostnader enn andre løsninger.

- Investeringen betaler seg over tid. Besparelse knyttet til bruken av energi, drift og vedlikehold anslår vi til rundt 30 prosent. I tillegg kommer redusert behov for reinvestering, fordi teknologien har lengre levetid enn andre, sier Stokke.

Solceller

Utbygger Anders Ervig sier de også vurderer andre energisparende tiltak

- Solceller på taket, som skal gi strøm til belysning og til elbil- og elsykkellading, blir også installert. Det vil bidra til at behovet for energi reduseres ytterligere, sier Ervig.

Lavere kostnader til energi, vil gi utslag på husleia for leietakerne i bygget, ifølge Ervig.

Leietakerne er opptatt både av å spare kostnader til energi og mange av dem er også opptatt av hvor miljøvennlige lokaler de holder til i, forteller Andreas Olstad.

- Det varierer fra aktør til aktør hvor stort fokuset er på miljø og energiklasser. Men det er klart at leietakere verdsetter dette mer og mer, både i perspektiv av lavere driftskostnader og bærekraftige miljøløsninger sier Olstad.

Kjøpmann og eiendomsinvestor Anders Ervig (til venstre) og arkitekt Per Jan Solem har fått inn eiendomsinvestorene Andreas Olstad (til høyre) og Kaare Arnstad i Travbanveien 1, for å få bygd det nye næringsbygget.

- Snart leid ut 50 %

Nybygget i Travbaneveien 1 er på seks etasjer pluss sokkel. Utbyggerne er også opptatt av å ha så lite fellesarealer som mulig.

- Bygget blir arealeffektivt og brukervennlig med fellesfunksjoner som garderober, dusj og sykkelparkering i sokkelen, sier Ervig.

Bygget som ligger langs Innherredsveien og like ved E6, skal huse rundt 300 arbeidsplasser. Foreløpig er det ikke klart hvilke bedrifter som skal leie i bygget.

- Vi jobber med å få inn leietakere, og vi tror vi snart har leid ut 50 prosent av bygget. Det gamle bygget på tomta er revet. Jeg antar at byggingen starter i første halvår i år, og det tar 12–14 måneder å bygge ferdig, sier Ervig.

- Skjer mye fremover

Til tross for at det er mye ledig kontorareal i byen, frykter ikke eierne av Travbaneveien 1 tomme lokaler.

- Området er i vekst, og det skal skje mye i travbaneområdet fremover, sier Olstad.

Han viser til det nye Nav-bygget ved Sirkus Shopping og andre næringsprosjekter i området, boligutbyggingen som kommer på Leangen Travbane og at området er et kollektivknutepunkt, med togstasjon, flybuss, flere busslinjer og den kommende metrobussen.