- Vi hadde forhåpninger, men hadde ikke trodd vi skulle få to priser. Vi ble kjempeglade, og dette hjelper oss utrolig mye, sier daglig leder Gisle Østereng i Seram Coatings etter prisutdelingen på Studentersamfundet.

Under Innovator 2015 vant selskapet «Startstøtte», som er et etablererstipend på 500 000 kroner, og «Ung innovasjonspris» som årlig gis til en kvinnelig forsker, oppfinner eller gründer.

I år gikk sistnevnte pris, på 200 000 kroner, til Nuria Espallargas. Hun er 35 år og NTNUs yngste kvinnelige professor. Østereng beskriver henne som et råskinn, og sier Seram Coatings er heldige som har henne på laget.

Stort marked

Seram Coatings produserer overflatebelegg av et av verdens hardeste materialer, Silisiumkarbid.

- Vi er de første til å lage coating med det materialet, og har allerede verdensrekord i hardhet. Det hjelper oss veldig, sier Østereng.

Overflatebelegget er egnet til å beskytte det meste mot slitasje og rust, for eksempel motorer og industrideler.

- Det er et stort og økende marked på cirka 6 milliarder dollar, sier Østereng.

Han legger til at Seram Coating satser på produksjon lokalt på Sluppen i Trondheim.

- Vi har ingen planer om å produsere andre steder. I tillegg bruker vi bare råstoff fra Norge, sier Østereng.

Del av festival

Innovator 2015, også kalt gründernes oscarfest, er den største prisutdelingen for gründere i Midt-Norge. Nytt for året er at prisutdelingen samarbeider med den ferske teknologifestivalen Trondheim Playground.

Torsdag kveld ble gründerprisene delt ut på Studentersamfundet. I tillegg til Seram Coatings, ble også tre andre vinnere kåret.

Forenkler aksjemarkedet

Islero fikk årets «Take-Off»-pris for ideen om et nytt nettsted som skal forenkle aksjemarkedet.

- Det blir en abonnementsbasert tjeneste hvor brorparten av inntekten går tilbake til analytikerne. Dette er en kjent og testet forretningsmodell gjennom eksempelvis delingstjenesten Spotify, heter det i en pressemelding.

Juryen mener blant annet at Isleros konsept ser ut til å «fylle et udekket behov knyttet til identifisering av potensielle investeringsobjekt.»

Livreddende app

I kategorien «Venture Cup» ble det kåret vinnere i to kategorier; hovedklasse og entreprenørklassen. Hver av vinnerne fikk 70 000 kroner.

Det var bedriften Picterus som vant hovedklassen med en app som falt i smak hos juryen. Appen skal motvirke at barn dør av gulsott ved at fotografier analyseres.

Slik lyder deler av begrunnelsen:

- Vinneren tar tak i en stor og relevant utfordring - en utfordring på liv og død! Juryen er imponert over arbeidet som er lagt ned.

Stabilisator for Gopro

Vinneren av entreprenørklassen og 70 000 kroner var FlowMotion, som utvikler et hjelpemiddel til det populære kameraet Gopro.

Gimbal blir verdens første vannavstøtende stabilisator, som skal gi bedre Gopro-bilder fra for eksempel skiløypa. Ved hjelp av sensorer og elektriske motorer holdes kameraet helt i ro mens brukeren beveger seg.

Ifølge en pressemelding har FlowMotion utviklet en prototype som leverer 100 prosent.

foto
Picterus utvikler en app som skal redde barn fra gulsott. Foto: Kai T. Dragland