I løpet av de kommende årene vil du få enda flere matbutikker å velge mellom, særlig i Trondheim.

- Vi er like offensive fortsatt og ønsker å vokse og ta markedsandeler i Trøndelag, sier eiendomsdirektør Ivar Sølberg i Norgesgruppen Midt-Norge.

Norgesgruppen, som eier kjedene Kiwi, Meny, Spar, Eurospar og Joker, har konkrete planer klare for hele seks nye butikker i Trøndelag. Alle sammen er Kiwi-butikker og alle i Trondheim (se liste lenger ned i saken).

- Vi jobber også mot andre byer i regionen. Men Trondheim er det klart viktigste området, fordi her er befolkningsveksten størst, sier Sølberg.

Norgesgruppen er ikke alene om å åpne nytt. Verken Rema 1000 eller Coop Midt-Norge har tenkt å gi fra seg sitt markedsovertak i Midt-Norge. Og både de og Bunnpris planblegger nye butikker i Trøndelag. Så sent som i juni åpnet Rema 1000 sin første butikk i Rennebu, på Berkåk. Til sammen har de fire aktørene planene klare for i alt 17 butikker til.

Kiwi jobber med å realisere denne tomten som tidligere huset en Esso-stasjon ved Byåsveien på Havstad i Trondheim. Foto: Marianne Tønset

Les også: Reitan tapte terreng på hjemmebane

Kamp om kundene

På landsbasis viser offisielle markedsandel fra analysebyrået Nielsen at to kjeder bykser frem.

Norgesgruppens Kiwi har økt sin markedsandel første halvår i år med ett prosentpoeng ril 21,1 prosent og er på full fart til å ta igjen Reitan-familiens Rema 1000 som landets største dagligvarekjede.

Størst vekst på landsbasis hadde likevel Coops Extra-kjede med 1,4 prosent vekst til 12,4 prosent, mens Rema 1000 for første gang på mange år i en offisiell måling mister markedsandeler. Tilbakegangen er på 1,2 prosentpoeng til 23,7 prosent. Bunnpris har tapt 0,1 prosentpoeng markedsandel til 3,9 prosent.

Les også: Ikke noe norsk samvirkelag har noen gang tjent mer

Coop: God vekst i sør, ned i nord

Hvordan de offisielle tallene er for trøndelagsregionen får vi trolig ikke før på nyåret neste år. Men ved utgangen av 2016 hadde Coop fortsatt et solid overtak på konkurrentene i både Sør- og Nord-Trøndelag med en markedsandel i sørfylket på 45,4 prosent og i Nord-Trøndelag på hele 54,7 prosent. Det betyr at nesten annenhver krone som brukes på dagligvarer i Trøndelag, legges igjen hos en av Coops butikker.

- Så langt i år har vi en god vekst i Sør-Trøndelag og en liten nedgang i Nord-Trøndelag når det gjelder markedsandel. Vekst i eksisterende butikker forklarer oppgangen i sør og i nord er det omlegging fra to til én supermarkedsbutikk på Stjørdal som er forklaringen, sier administrerende direktør i Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei.

Les også: Det her veit Æ, Trumf og Coop om dæ

Åpner 40 på landsbasis

Remas markedsandel i Sør-Trøndelag var på 28,7 prosent ved årsskiftet mot Norgesgruppens 15 prosent. I Nord-Trøndelag gikk Norgesgruppen i fjor for første gang forbi Rema med markedsandel på 20,4 mot Remas 20,2 prosent.

Noe av det tapte vil Rema ta igjen med etablering av nye butikker, anslagsvis 40 på landsbasis bare i år. Flere i Trøndelag. Etablering av nye butikker er hovedstrategien for alle aktørene for å øke sine andeler blant trønderne.

Nyetableringer viktig for vekst

Rema har konkrete planer for nye butikker, både i Trondheim og andre steder i Trøndelag.

I midten av juni åpnet Rema 1000 sin første butikk i Rennebu, på Berkåk, og håper med det å ta en god andel av utfartshandelen. Rema har flere lignende planer med nyetablering både i Meråker og Grong. Og, selvfølgelig, også flere butikker i Trondheim.

- Vi har avtalene i boks, men foreløpig er det ikke bestemt når åpningsdagen blir. Ut over dette har vi planer om tre-fem nyåpninger i Midt-Norge utenfor Trondheim frem til neste sommer. Disse kan vi foreløpig ikke konkretisere mer, sier regiondirektør i Rema 1000 Midt-Norge.

Regiondirektør for Rema 1000 i Trondheim, Brynjar Hovstein, har fire nyåpninger i vente i løpet av det kommende året, samt allerede plan for en ny butikk i Ranheimsfjæra i 2019.

På planen står også butikkbygg på Hallset i Trondeim og åpningsdato i august 2018. Rema kjøpte gamle Munkvoll leir for flere år siden, men det har tatt tid å få opp en butikk. Deler av eiendommen ble for en tid tilbake solgt videre til Trondheim kommune. Omregulering fra militært område til næring har tatt tid, og nå er planen altså butikkåpning om et års tid. (Se hele listen over Remas planer, nederst i saken).

Les også: Reitan-familien tar ut 171 millioner i utbytte

Coop vil ikke fortelle hvor

Bunnpris hadde håpet å åpne ny butikk på Tiller i Trondheim. Men Rema sikret seg kontrakten med utleier og ikke engang to runder i retten, i en tvistesak mellom Bunnpris og huseier, endret på det.

Les også: Bunnpris tapte kampen om dette butikklokalet

- Utover det har vi et snart 20 år gammelt prosjekt på Kattem som det nå omsider kan se ut til at vi kommer videre med. Vi jobber også med å flytte og/eller utbedre eksisterende butikker, sier Bunnpris-sjef Christian Lykke.

Her skal Rema åpne ny butikk på Tiller i Trondheim. Bunnpris ville også hit, men Rema fikk signert leieavtalen først. Alle dagligvareaktørene har planer for nye butikker i Trøndelag de kommende par årene. Foto: Rune Petter Ness

Coop er eneste aktør som ikke vil konkretisere sine nybutikk-planer overfor Adresseavisen.

- Vi vil ikke gå ut med den type informasjon før vi har gitt tydelig informasjon internt. Fra sommeren 2017 til og med 2019 har vi konkrete planer for tre nyetableringer, fem flyttinger og utvidelser samt tre konseptskifter til Extra. Mange prosjekt er i prosess, men ikke avklart, sier Skei.

Les også: Ole Robert Reitan om Remas motgang: - Jeg har brukt for mye tid på ting som ikke har skapt verdier for oss