Markedsansvarlig Thomas Sjue i Austmann Bryggeri er skuffet over at ølet deres kastes ut av hyllene i Rema 1000s butikker i Trondheim fra fredag 13. januar.

- Håndverksøl er en destinasjonskategori og den varegruppen som vekker sterkest følelser innen dagligvare. Når vi løftes ut av butikkene, så går ikke det bare ut over produsentene. Det er et tap for forbrukerne også, sier Sjue.

I Trondheim har Rema 1000 solgt tre lokale håndverksøl i butikkene, fra Austmann Bryggeri, To Tårn Bryggeri og Trondhjem Mikrobryggeri. Sjue forteller at ølflaskene fra Austmann har vært i hyllene i 22 Rema-butikker siden i vår.

- 12 til 13 prosent av vårt salg i dagligvare gikk nå gjennom Rema. Det har vi bygd opp på veldig kort tid. Det begynte å ta av i siste halvår i 2016. Vi er lei for at det ikke er godt nok, og at vi ikke får anledning til å vise oss verdig i året som kommer, sier Sjue.

- Det er et tap for forbrukerne også, sier markedsansvarlig Thomas Sjue i Austmann Bryggeri.

Øker mest i dagligvare

Austmann Bryggeri selger også ølet sitt de andre dagligvarekjedene Kiwi, Meny og Spar, som eies av landets største dagligvareaktør, Norgesgruppen, og i Coop Midt-Norges butikker. Austmann Bryggeri venter kraftig vekst i salget i dagligvarebutikkene i år.

- Det tapet vi har nå er lite, sammenlignet med salget vi ville klart å få til sammen med Rema det kommende året. Vår andel av dagligvare relativt til salget vårt til Vinmonopolet, utelivet og eksport, vil vokse voldsomt. Vi har anslått at den andelen vil doble seg. Men det får vi til også uten Rema, sier Sjue.

Han forteller at de håper Austmann Bryggeri kan komme inn i ølhyllene til Rema 1000 igjen senere.

(Saken fortsetter under bildet)

Fra Austmanns Facebook-side: Kjære Rema 1000 kjøpmann, mitt hjerte er knust; det ser ut til at det er slutt mellom oss. Men glem meg ikke, tenk på meg når du ser i øl-hyllene dine. Tenk på meg og kjenn på ergrelsen over at våre nye bokser ikke står der. Kjære kjøpmann, jeg skulle så gjerne vært din enda litt lenger - men sterkere krefter drar oss fra hverandre. Til vi møtes igjen. For alltid din - Austmann Foto: Skjermdump fra Facebook

Konkurransetilsynet holder øye med bestevennstrategien til Rema.

Velger bestevenner

Austmann Bryggeri er sammen med To Tårn Bryggeri droppet til fordel for Trondhjem Mikrobryggeri, som leverandør at håndverksøl. I tillegg selger Rema 1000 industriprodusert øl fra E.C. Dahls/Ringnes, Ringnes-eieren Carlsberg og egeneide Grans.

Rema 1000 lanserte før jul sin nye bestevenn-strategi. Kjeden sier den vil ta opp kampen med spesielt Norgesgruppens makt over leverandørene, og vil derfor knytte til seg hovedleverandører som de kaller bestevenner. Vareutvalget skal suppleres med varer fra mindre, lokale leverandører.

Hansa Borg er medeier i Austmann.

Færre nasjonale øl

Når det gjelder øl, er Carlsberg Rema 1000s nye bestevenn. Det nordnorske bryggeriet Mack har varslet at de frykter betydelige kutt og oppsigelser etter at Rema har signalisert at de vil redusere butikkplassen for Mack og andre øl som Hansa, Aass, Borg og CB. Mack blir kun å få kjøpt i Rema-butikker i de tre nordligste fylkene. Kjeden skal reduserer antallet nasjonale ølsorter fra 49 til 43, for å gi plass til regionale og lokale ølsorter.

Sjue liker ikke bestevenn-strategien.

- Det er leit. Vi mener det er viktig med sunn og bred konkurranse, og det er viktig at forbrukerne får lov til å velge mellom merkevarer som de selv har følelser for og et forhold til. For produsentene er det viktig med stor og sterk konkurranse, sier Sjue.

- Foretrekker Trondhjem Mikrobryggeri

På spørsmål om hvorfor Rema 1000 kaster ut Austmann Bryggeri og To Tårn Bryggeri fra hyllene, svarer administrerende direktør for kategori og innkjøp i Rema 1000, Lars Kristian Lindberg, i en e-post til Adresseavisen at de selger klart mest øl fra Trondhjem Mikrobryggeri:

- Vi ønsker å tilby merkevarer fra mindre, lokale bryggerier for å gi våre kunder flere valgmuligheter. Vi har hatt en grundig prosess hva gjelder valg av mikrobryggeri i Trondheim, og har hatt god dialog med både Austmann og Trondhjem Mikrobryggeri. Trondhjem Mikrobryggeri har brygget øl i Trondheim i nesten 20 år, og bruker sin kompetanse til å lage øl akkurat slik trønderne ønsker det. Vi ser at kundene klart foretrekker øl fra Trondhjem Mikrobryggeri, og er derfor glade for å ha en økt satsing sammen med dem.

Lindberg legger til at Rema 1000 i Stjørdal og Røros fortsatt skal selge håndverksøl fra henholdsvis Stjørdalsbryggeriet og Røros Bryggeri.