Vokstervær betyr vær som gir gode vekstforhold.

- Vi ønsker oss enda mer regn, men også sol, sier Marit Vindal, melkebonde i Storlidalen i Oppdal.

Frem til slutten av juli så det ut til at avlingene i Storlidalen, vest i Oppdal, skulle bli katastrofalt dårlige. Langvarig varme og nesten fullstendig fravær av regn truet fremtiden for en rekke gårdsbruk i Sør-Norge. I Trøndelag er det Oppdal som har merket tørkesommeren aller verst.

LES OGSÅ: Kornhalm fra Trøndelag kan løse tørkekrisen på Østlandet

Grønne spirer

Men nå er det kanskje i ferd med å rette på seg.

- De siste dagene har vi sett grønne spirer mellom det brune og solsvidde graset. Hvis det fortsetter slik, kan vi ta igjen noe av det tapte. Usikkerheten er knyttet til at regnet kom når vekstsesongen nærmer seg slutten. Derfor er vi slett ikke sikre på hvor mye gras vi greier å produsere før høsten kommer, sier Marit Vindal.

Solregn: Gårdbruker Marit Vindal håper august vil by på en kombinasjon av sol og regn for å kunne ta igjen noe av det tapte fra tørken tildligere i sommer.

Sammen med ektemannen Kenneth Jamtseter driver hun gården Oppigard Vindal, der paret har investert store beløp de siste årene.

LES OGSÅ: - Tørkekrisen angår oss alle

Våte fakta

Nedbørstall for målestasjonen Ångårdsvatnet i Storlidalen bekrefter Vindals oppfatning av at det har kommet en god del regn de siste dagene:

  • De fire første dagene i august kom det mer regn enn i hele juli.

  • Fra 1. til 7. august har det kommet 58,1 millimeter regn. Det tilsvarer 85 prosent av normalnedbøren i hele august.

LES OGSÅ: Bonde i Gauldal er lykkelig for tordenvær og morgendugg

- Veldig kjærkomment

- Regnet er veldig kjærkomment, selvfølgelig er det det. Det er så mye at det til og med monner, det ser vi på det grønne, friske gresset som vokser frem mellom det brune, sier Vindal.

Hun understreker at det er overraskende store lokale forskjeller, selv mellom områder som ligger like ved hverandre.

Grønt igjen: Igjen spirer graset i Storlidalen og andre steder i Trøndelag som har vært hardt rammet av tørke tidligere i sommer.

Gårdbrukerne i Storlidalen teller på knappene om de skal la graset vokse seg større og tettere, eller om de skal slå nå og håpe på en tredje grasslått.

Vannet trekker ned

- Etter den dårlige førsteslåtten hadde vi bare halvparten av en normalavling. Det er derfor mye som skal erstattes for at vi skal ha det grasfôret vi trenger til vinteren. Det er helt avhengig av været fremover, sier Vindal.

LES OGSÅ: Kornbonde på Innherred ser frem til rekordavling

Tørken har mange steder ført til at jordsmonnet har fått en knallhard skorpe som ikke tar til seg regn.

- Vi var bekymret for at regnet ville renne oppå og ha liten effekt for grasplantene, men heldigvis ser det ut til at vannet har trukket ned i grunnen, sier Marit Vindal.

Tid for vareopptelling

Kari Toftaker, bonde og leder i Oppdal Bondelag, gleder seg også over regnet.

- Nå gror det og vokser. Sol og regn om hverandre er ideelt, det er realt vokstervær, sier Toftaker.

Hun oppfordrer sine gårdbrukerkolleger om å føre løpende vareopptelling over fôrmengden. Hun er bekymret for at fôr som det er behov for i Trøndelag blir sendt til Østlandet.

- Spre budskapet om hvor mye du har. Til de som har gras eller halm å selge, vil jeg minne om at det nå er tid for å være solidarisk. Ikke skru prisen for høyt, oppfordrer Kari Toftaker.