- Ikke før vi får en skriftlig garanti, tror vi på Ringnes-ledelsen ord om satsing på ølproduksjonen i Trondheim, sier hovedtillitsvalgt Jan Lillebo ved E.C.Dahl.

Sinte ansatte

- Uansett vil det i 2015 ikke være 100 i arbeid på E.C. Dahls som Ringnes-ledelsen sier. Så mange trengs ikke for å brygge øl. Det riktige tallet er heller 40, mener Lillebo og tillitsvalgt Synnøve Bødker i sorteringen.- Om Ringnes-ledelsen ikke bløffer, bedriver de i alle fall ordkløveri, sier de to.

Da Jan Lillebo kom ut gjennom bryggeriporten etter gårsdagens allmøte var han tydelig sint.

- De legger ned en lønnsom virksomhet, det finnes ikke tall som viser noe annet. Å flytte brusproduksjonen til Oslo er en ren strategisk beslutning og et skritt på veien mot full nedleggelse, sier Lillebo og viser til Ringnes-eier Carlsberg som har sagt at de ønsker et bryggeri i hvert land.

- Styrt fra Danmark

- Dette er ikke rotfesta i Carlsberg. Ringnes-ledelsen kan ønske hva de vil, men det er Carlsberg som bestemmer, sier Lillebo.Synnøve Bødker har arbeidet på E.C. Dahls i 31 år. Nå tar hun det for gitt at hun kommer til å miste jobben. - Klart jeg gjør det når det ikke lenger skal være sorterings- eller lagerfunksjon her lenger, sier hun.

I tallet 40 inkluderer de tillitsvalgte 10-15 bryggere og resten sjåfører. De 60 andre ledelsen snakker om fortsatt vil jobbe ved E.C. Dahls i 2015, må i så fall være salgsfolk. Men så mange i salgsleddet er neppe nødvendig, sier de to tillitsvalgte.

- Trodde vi var berget

De medgir at gårsdagens beskjed om flytting av brusproduksjonen og overgang til engangsemballasje ikke var ventet akkurat nå.- Faktisk hadde vi trua på at vi var berga, i alle fall fram til valget og et eventuelt regjeringsskifte, ettersom de rødgrønne har gått inn for å beholde grunnavgiften på engangsemballasje, sier Lillebo.I likhet med Rita Ottervik tror han at en del av årsaken til omleggingen til engangsemballasje har med matvarekjedenes ønske om å ta over distribusjonen.- I tjue år har de trua med det, sier Lillebo som mener de nye plastikkflaskene kommer til å føre til enorme mengder søppel. Denne plasten kan ikke gjenbrukes, den må enten dumpes eller brennes.