Kombinasjonen av den kraftige summingen fra gigantiske papirmaskiner og HMS-pålagt hørselvern, gjør det vanskelig å føre en samtale i produksjonslokalene på Norske Skogs fabrikk på Skogn.

- Hvor er alle som jobber her!?

- Hæ!?

- Jeg ser ingen som jobber her, har de lunsj!?

- Åh, det trengs ikke så mange for å betjene maskinene. Tre personer per maskin, roper fabrikksjef Amund Saxrud tilbake etter å ha løftet på øreklokkene på hjelmen.

I full produksjon

I det enorme fabrikklokalet på Skogn utgjør de tre papirmaskinene PM1, PM2 og PM3 hjertet i det som i en årrekke har vært en hjørnesteinsbedrift i Levanger og Innherred i Nord-Trøndelag.

Siden november i fjor har alle de tre maskinene vært i full produksjon. Med bryteren skrudd på maks kan de produsere inntil 520 000 tonn avispapir i løpet av ett år, nærmere 1500 tonn per dag. Mens konsernledelsen i Norske Skog sitter begravd i vanskelige forhandlinger med kreditorene, som de skylder rundt 8,5 milliarder kroner, renner pengene inn på Skogn.

I fjor hadde fabrikken en omsetning på nærmere 1,7 milliarder kroner. Til tross for at markedet var vanskelig, med stor overkapasitet på produksjonssiden og lave papirpriser, klarte fabrikken å levere et positivt driftsresultat.

- 2015 var ikke et enkelt år. Vi reddet oss inn på god jobbing med kostnadene. Blant annet har vi justert ned bemanningen og kan gjøre samme jobb med færre personer. I tillegg har vi jobbet med skognæringen. Vi ønsker å ha mest mulig tømmer fra Midt-Norge. Frakt er dyrt, sier Saxrud.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

350 ansatte

Effektiviseringen har pågått over flere år, og forklarer delvis hvorfor en utenforstående kan lure på hvorfor fabrikkgulvet ikke akkurat myldrer av folk. De tre papirmaskinene har vært i drift fra henholdsvis 1966, 1967 og 1981, men er kraftig modifiserte siden den gang.

All overvåkning skjer elektronisk. Selv om å kontrollere en papirmaskin ifølge Saxrud er mange ganger mer komplisert enn å styre et fly, klarer man seg altså med tre personer per maskin. Ni for å håndtere alle tre. Så er det selvsagt flere gjøremål knyttet til produksjonen som krever mer arbeidskraft og man må ha arbeidsfolk som kan fylle de fem skiftene som gjør at man kan produsere døgnet rundt.

Tar man med dem som jobber ved råstoffanlegget hvor tømmeret kommer inn, de som jobber med vedlikehold av maskinene, alle som jobber med salg, logistikk, lager og lasting og lossing på båter og lastebiler, kommer totalen opp i 350 ansatte. I tillegg tar fabrikken til enhver tid imot 25 lærlinger.

- Vi har en ganske effektiv produksjon. Folk her gjør en fantastisk jobb. Det er ikke enkelt å kutte kostnader, men vi må forbedre oss konstant skal vi ha en fremtid, sier Saxrud.

- Unik fabrikk i Norske Skog

Omfanget av effektiviseringen vises best om man sammenligner med situasjonen noen år tilbake i tid. På slutten av 90-tallet, da alle papirpiler pekte oppover, jobbet det rundt 600 personer ved fabrikken.

I dag kan fabrikken produsere like mye papir, i alle fall målt i meter, men med rundt 250 færre ansatte. Kommunikasjonssjef Carsten Dybevig understreker den viktige rollen Skogn-fabrikken spiller for konsernet.

- Skogn er en av de beste fabrikkene vi har. De er veldig gode på kostnads- og effektivitetstiltak og har et veldig godt samarbeid med de ansatte. Man kan nesten snakke om en Skogn-kultur som er unik i konsernet, sier Dybevig.

- Mest effektive i Europa

I strategien Norske Skog har lagt vil effektiviteten forbli et spørsmål om liv og død også i årene fremover. I motsetning til flere av konkurrentene har Norske Skog spesialisert seg nesten utelukkende på produksjon av avis- og magasinpapir. Dette markedet flatet ut i 2005, og har falt siden.

Det betyr at Norske Skog er avhengig av at konkurrenter legger ned, mens de selv består.

- Selv om markedet faller, trengs det avispapir. Vi er blant de mest effektive i Europa og viser at vi kan tjene penger. Nå er alle maskinene i full produksjon i hvert fall frem til over sommeren. Da skal et par avtaler reforhandles, men vi håper at vi kan fortsette i full produksjon også etter dette, sier fabrikksjef Saxrud.

Analytikere mener Norske Skog må omstille seg hvis konsernet skal overleve. Les mer om dette her (Pluss)