Sjetteklassingene ved Vinne skole gjør store øyne når de får se utstyret som nå står klart til bruk i sløydsalen på den nyrenoverte skolen. Ved skolen på Verdalsøra har de allerede kommet i gang med å bruke gaven fra Lag Entreprenør og Bygger’n.

Men ekstra spesielt er det for Vinne-elevene, som ikke har hatt sløyd på timeplanen på tre år. Sløyd er en del av faget kunst og håndverk i moderne terminologi.

– Vi hadde litt sløyd i første-, andre- og tredjeklasse mens gammelskolen stod her. Men ikke etterpå, da vi flyttet opp til Ness mens byggingen av ny skole pågikk, forklarer Andrea Myrvang Gates.

– Det er et veldig artig fag, og det blir enda bedre nå med utstyret vi har fått, supplerer Oda Høydal.

Bruke sæger

De to guttene som representerer elevene når gladnyheten vises frem, Emil André Svedjan og Mathias Strand Balgaard, har nesten ikke hatt sløyd i det hele tatt siden de begynte på skolen for snart seks år siden.

– Vi har gått i Ness hele tiden, og der har det ikke vært så mye av det, sier guttene. En liten smak på håndverk i ordets rette forstand fikk de riktignok før jul i fjor, da de hadde juleverksted.

– Da laget vi en nisse, smiler Mathias Strand Balgaard.

– Hva ser dere mest frem til?

– Å få jobbe med hendene og sagene, sier Balgaard.

– Å få bruke sæger, sier Emil André Svedjan.

Slitt utstyr

Men hvordan kom avtalen med entreprenøren og byggvarekjeden i stand? Det skal sløydlærer på Verdalsøra, Terje Hansen ha sin store del av æren for.

– Jeg har vært sløydlærer i mange år, og synes det er et viktig fag. Jeg er selv ikke så flink til å skrive, men mye bedre på å forme ting med hendene. Så opplevde jeg at det var ganske mye slitt utstyr på skolen, og det føltes ikke som et veldig godt sted å lære på, sier Hansen.

Ydmyk forespørsel

Han konstaterte også at slitt utstyr ikke var like viktig å ta godt vare på av elevene. Der har han allerede merket stor forskjell etter at det nye utstyret kom på plass. Nå brukes det med varsomhet og på en måte som gjør at det vil vare.

Etter å ha hørt med skoleledelsen om det var greit at han forhørte seg med Lag Entreprenør om muligheten for hjelp til oppgradering, troppet han opp hos daglig leder Lars Petter Sjøvold.

– Terje kom inn på kontoret, og rettet en ydmyk forespørsel. Det gjorde meg både engasjert og glad, for vi er jo også opptatt av å fremme håndverk blant barn og unge, sier Sjøvold.

Stadig utvikling

Forespørselen var såpass stor at entreprenøren følte de ikke kunne innfri den helt alene, og da ble Bygger’n koblet på.

– Det var lett for oss å si ja, for vi trenger proffkunder i bransjen. Det har også skjedd mye på verktøysiden bare de siste årene, så vi skjønner behovet, sier markedsdirektør Markus Berget i Bygger’n Proff.

Han sier at de setter stor pris på å bidra til å bedre hverdagen til skoleelevene og bidra til lokalsamfunnet.

– Det er viktig for oss at de lykkes med håndverk, sier Berget.

Lars Petter Sjøvold tillegger at Lag Entreprenør tar inn lærlinger hvert år og at de er avhengig av ungdommer som vil gå den retningen.

Populært fag

Ved Verdalsøra ungdomsskole opplever de at flere og flere velger arbeidslivsfag i valget mellom det og ulike språk.

– Det stopper jo på ingen måte mulighetene videre, slik noen kanskje har trodd, påpeker ungdomsskolerektor Bjørn Åge Henriksen. Han er svært begeistret over de to aktørenes bidrag, og sier at han ikke trodde det var mulig at de kunne bidra så mye som de har gjort.

Lærer på arbeidslivsfag ved skolen, Joar Wibe, forteller at det nyeste av utstyret de nå har byttet ut, brukes videre i Vuku, som dermed også får en oppgradering.

Lærer på sjettetrinnet i Vinne, Terje Leinum, konstaterer at selv om de har fått en ny flott skole, så har det ikke vært overflod av midler til utstyr.

– Så vi er også veldig takknemlige, fremhever han.

En halv kubikk

Helt konkret har Vinne-skolen fått kapp- og gjærsag, bordsag, båndsag og skrumaskiner, mens Verdalsøra har fått fire flotte dreiebenker og «enorme mengder» håndverktøy.

– Jeg tror det er en halv kubikk med verktøy, hvis det går an å måle det i det. Og det er verktøy som er tilpasset barnehender, fremhever Terje Hansen.

Han forteller at da han tok initiativet til å spørre Lag Entreprenør om et bidrag, så var målet å lage Norges fineste og beste sløydsal ved skolen han jobber på.

– Folk kunne kanskje le litt av det da, men nå tror jeg det stemmer, sier han.

Og skulle de dele den førsteplassen med noen, så blir nok det sløydsalen på nyskolen i Vinne.