Østhus-familiens selskap Staur Eiendom AS har saksøkt staten Latvia og krever 65 millioner euro i erstatning. Det tilsvarer 601 millioner kroner med dagens valutakurs.

- Vi forventer å vinne saken, sier Bernt Østhus, advokat, investor og daglig leder i Staur.

Investorer

Staur Eiendom AS er et datterselskap av Staur Holding AS, som er konsernspiss i familien Østhus' mangslungne forretningsvirksomhet. Bernt er daglig leder, styremedlem og nest største eier i Staur Holding, mens hans far Agnar er styreleder og største eier. Agnar Østhus er gründeren bak Norsk Kylling på Støren.

Strid rundt flyplass

Konflikten med den latviske staten har sitt utgangspunkt i en eiendomshandel fra november 2006.

LES OGSÅ: Latvisk byggebransje er bekymret etter byggeskandale i Trondheim

- Sammen med et lokalt selskap i Latvia, inngikk vi avtale med den latviske staten om å utvikle et stort område rundt flyplassen i Riga (hovedstaden i Latvia, journ.anm.). Vi vant en anbudskonkurranse for å utvikle området. Arealet besto av fire tomter, hver med sitt formål. Her skulle vi utvikle og drifte parkering, det skulle bygges minst to hoteller og det skulle settes opp kontorbygg. Forutsetningen for alt dette var at staten skulle vedta en masterplan for området, men denne planen kom aldri, sier Bernt Østhus.

Søksmål: Bernt Østhus, advokat, investor og daglig leder i Staur, velger å bruke sterke ord når han beskriver vilkårene for lovlig forretningsvirksomhet i Latvia.

Ble truet

Han forteller at det etter hvert dukket opp signaler om at forholdene rundt flyplassen ikke var slik de skulle ha vært. Det er summen av saker som har dukket opp som gjør at de norske investorene har saksøkt den latviske stat, som eier flyplassen i Riga.

- Når vi stilte spørsmål ved ulike forhold, opplevde vi blant annet at våre lokalt ansatte ble truet til å ligge unna, sier Østhus.

- Et korrupt land

Investoren velger å bruke sterke ord for å beskrive situasjonen i Latvia. Østhus mener landets forretningsliv er preget av korrupsjon og bånd til lokal mafia.

- Det vi har opplevd er medaljens bakside ved å inngå avtaler i et gjennomkorrupt land. Det er blitt problematisk for oss som av prinsipp nekter å betale bestikkelser. Vi kommer aldri mer til å investere i Latvia, sier Østhus.

Andre norske investorer har lyktes i Latvia og andre baltiske land.

- De som har gjort det bra, kom inn i landet på et tidlig tidspunkt, og investerte i prosjekter med mindre politisk eksponering, sier Østhus.

Krever 601 millioner

Staurs virksomhet i landet er organisert i selskapet Rixport SIA. Tvisten med den latviske stat er anlagt som en internasjonal voldgiftsrettssak. I årsberetningene for 2017 fra Staur Eiendom og Staur Holding går det frem at grunnlaget for kravet er at aksjonærene i Rixport SIA ikke har fått erstatning for at verdiene deres er blitt ekspropriert. Det heter videre at Staur regner med å vinne rettstvisten.

Regner med å vinne

LES OGSÅ: Østhus høster heder og ære for hobby

- Hvorfor regner dere med å vinne saken?

- Vi og våre rådgivere opplever grunnlaget for kravet som klart. Spørsmålet er mer hvordan kravet skal beregnes. Vi har også i en tidlig fase mottatt et forlikstilbud som langt på vei dekker våre investeringer. Vi har avslått tilbudet, fordi vi i tillegg krever erstatning for inntektene vi går glipp av. Likevel indikerer forlikstilbudet at også Latvia mener at vi har en sak. Saken har et faktum som det ikke er så lett å komme seg ut av, sier Østhus til Adresseavisen.

Investor: Bernt Østhus og investeringsselskapet Staur har saksøkt den latviske staten og krever erstatning på over 600 millioner kroner. Østhus mener myndighetene i landet har erstatningsansvar for at det er stukket kjepper i hjulene for Staurs investeringer i Riga.

Han legger til at de norske eierne akkurat nå er i ferd med å ferdigstille sitt sluttinnlegg for voldgiftsretten. Et advokatteam basert i Oslo, London og Riga arbeider med tvisten for de norske investorene. Bernt Østhus opplyser at det er ventet at rettssaken vil komme opp for voldgiftsdomstolen i midten av 2019.

Latvia

Det baltiske landet Latvia grenser mot Østersjøen i vest, Russland i øst, Estland i nord og Litauen og Hviterussland i sør. Frem til september 1991 var Latvia en del av det daværende Sovjetunionen. Landet har knapt to millioner innbyggere. Latvia er medlemmer i EU og Nato.

Flyplassen som er kjernen i rettstvisten mellom den latviske stat og de norske investorene, ligger 13 kilometer fra Riga sentrum. Flyplassen hadde i 2017 seks millioner passasjerer. Til sammenligning var det i fjor 4,4 millioner passasjerer på Trondheim lufthavn Værnes.

Er blitt bedre

Latvia har vært under press etter en rekke korrupsjonssaker de siste årene. Saker som er blitt avslørt har hatt tilknytning til finanssektoren, og har blant annet handlet om hvitvasking av penger, ifølge Washington Post og Financial Times.

Basert på oppfatninger av omfanget av korrupsjon, gjennomfører organisasjonen Transparency International hvert år en global rangering av korrupsjonsnivå. Norge rangeres som et av de tre minst korrupte landene i verden. Latvia kommer på 40. plass av 180 land som er vurdert. Utviklingen i landet er blitt svakt bedre de siste årene, i følge rangeringen fra Transparency.

Eiendom, olje og vann

Østhus-familien har blant annet investeringer i eiendom, oljeutvinning og produksjon av ferskvann.

- Vår største investering er aksjer i det britiske oljeselskapet Petricore, sier Bernt Østhus.

Denne investeringen har en bokført verdi på nær 100 millioner kroner. Av eiendomsinvesteringer er det omstridte selskapet i Latvia klart størst, med Staurs eierandel i Overvik i Trondheim på andreplass. Også Overvik har for øvrig vært en omstridt eiendom.

Staur er fortsatt største aksjonær i selskapet Aqualyng, som hadde sitt opphav i Vanvikan hos den kjente gründeren Bjørn Lyng. Selskapet har flyttet til Singapore. Aqualyngs største virksomhet med å produsere ferskvann skjer i Australia og Kina.

Verdi: 600-700 mill.

Ifølge Bernt Østhus er markedsverdien av Staur-konsernet mellom 600 og 700 millioner kroner. Staur-konsernet utarbeider ikke konsernregnskap. Det er derfor ikke mulig å se samlede inntekter og resultater.

- Inntekter og resultater for et enkelt år gir liten mening for selskaper som oss, der forretningsvirksomheten i stor grad er kjøp og salg av virksomheter. Resultater blir først synlig når vi selger, og i fjor hadde vi ingen salg, sier Østhus.

Har skrevet ned oljeverdier

Staur-selskapene gjennomførte ingen salg i 2017, og har derfor heller ikke store inntekter. Derimot har eierne av Staur valgt å skrive ned verdier for over 86 millioner kroner de to siste årene. Bernt Østhus opplyser at størstedelen av nedskrivningen gjelder Staurs investering i oljeselskapet Fram Exploration, som driver utvinning av olje i USA.

Kystad ble kostbart

Konsernspissen i Staur-systemet er Staur Holding AS. I årsberetningen i dette selskapet går det frem at underskuddet på 12,5 millioner kroner i 2017 dels skyldes rentekostnader og dels skyldes kostnader knyttet til selskapets engasjement i den mye omtalte Kystad-saken.

Staur engasjerte advokatfirmaet Selmer til å granske beskyldningene som kom i frem i Adresseavisens avsløring av Staur-partner og Ap-politiker Rune Olsøs roller vedrørende et tomteområde på Kystad på Byåsen i Trondheim.

- Den største delen av underskuddet skyldes rentekostnader, men vi gjennomførte en granskning i Kystad-saken, og den ble ganske dyr, sier Bernt Østhus.

Nøyaktig hvor dyr granskningen ble, vil han ikke opplyse.