Fra selskapet Prora Holding tok eiendomsutvikleren Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen ut 17 millioner kroner i utbytte for regnskapsåret 2013. Selskapet var heleid av de to.

På dette tidspunktet skyldte Prora investorene flere hundre millioner kroner, før de ble reddet fra konkurs av gjeldsforhandlingene i 2014.

Da utbyttet ble hentet ut fra Prora Holding i 2013, hadde selskapet ingen driftsinntekter, men finansinntekter på 50,5 millioner. Finansinntektene kom inn som utbytte fra tre datterselskaper. De fikk inntektene sine fra investorer som har betalt for å kjøpe seg inn i byggeprosjekter Prora skulle utvikle.

- Svindel og lureri

Tre år senere er flere av prosjektene investorene kjøpte seg inn i ikke realisert. Likevel havnet pengene i Eriksen-familiens Prora Holding.

Én av investorene, Trond Sundal, investerte sammen med kona Christin en betydelig sum i ett av prosjektene som ikke ble realisert. Han sier de trodde pengene gikk inn i prosjektet.

- Vi investerte i selskap for å utvikle prosjektet vi investerte i, og ble lovet at pengene skulle komme prosjektene til gode og at pengene skulle stå i det selskapet. Når vi i ettertid har grunn til å tro at Prora verdsatte disse selskapene skyhøyt, for så å føre alle pengene over til holdingselskapet og utbetaling av 17 millioner i utbytte til familien Eriksen, er det svindel og lureri, sier Sundal.

Siktet for grovt bedrageri

Kort tid etter at Eriksen-familiens tok ut utbyttet sommeren 2014, gikk Terje og Roger Eriksen i gjeldsforhandlinger med 45 investorer som Prora skyldte rundt 330 millioner kroner, for å unngå konkurs. Investorene godtok en restrukturering av gjelden, og fikk eierandeler i Prora-toppen Prora Eiendom.

Flere av investorene har senere anmeldt Terje og Roger Eriksen til politiet, og de er nå siktet for grovt bedrageri og regnskapsjuks, med en strafferamme på seks år. Begge nekter straffskyld.

Datterselskapene

Finansinntektene som gikk inn i Eriksen-familiens Prora Holding i 2013 kommer fra tre datterselskaper:

• Prora Boligprosjekter

• Prora Næringsprosjekter

• Prora Tomteprosjekter.

I likhet med Prora Holding, hadde heller ikke disse selskapene inntekter fra drift, kun finansinntekter.

De tre datterselskapene til Prora Holding eide flere utbyggingsprosjekter for bolig- og næringseiendom.

Bygget som ikke ble bygd

Adresseavisen har tidligere skrevet om næringsbyggprosjektet Lyngården, som på tidspunktet utbyttet ble tatt ut lå inn under Prora Næringsprosjekter.

Investorene Christin og Trond Sundal og Per Arne Helland kjøpte seg inn prosjektselskapet Lyngården i 2013. Ekteparet Sundal kjøpte 42 prosent for 13,5 millioner, og Helland kjøpte 44 prosent for 15 millioner. Prora Næringsprosjekter eide selv 14 prosent.

Pengene Helland og Sundal kjøpte prosjektet for, forsvant oppover i systemet, og endte til slutt i Prora Holding.

Lyngården skulle bygge et kontorbygg i Brøsetveien, og tomta ble leid fra KLP. Siden Prora ikke startet bygging, sa KLP i vår opp leieavtalen.

Både ekteparet Sundal og Helland har nedskrevet investeringene som tapt. Ekteparet Sundal har i etterkant tatt ut stevning mot Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen for gjennomføringen av prosjektet. Søksmålet er på rundt ti millioner kroner.

Ingen boliger bygd

Fra Prora Tomteprosjekter tok Prora Holding ut til sammen 17,45 millioner i utbytte og ekstraordinært utbytte fra selskapet.

Det eneste selskapet eide i 2013 var 59,8 prosent av prosjektselskapet Kystad Vestre, i dag Kystad Bolig. Finansinntektene er gevinst på salg av aksjer i Kystad Vestre til en rekke investorer, blant andre ekteparet Sundal og Helland. Ingen boliger er så langt bygd på Kystad.

Solgte seg ut

Fra Prora Boligprosjekter tok Prora Holding ut 4 150 000 kroner i utbytte.

Ifølge Roger Eriksen eide Prora Boligprosjekter i 2013 en andel i prosjektselskapet Munkvoll Gård. Prora har solgt eierandelene i Munkvoll Gård til Boligbyggelaget Tobb og Reitan Eiendom.

Rente på 20 prosent

Da investorene kjøpte seg inn i prosjektselskapene, fikk de avtaler der Prora forpliktet seg til å kjøpe tilbake aksjene innen en bestemt dato.

Gjenkjøpsavtalene sier i tillegg at Prora skal betale avkastning til investorene. I avtaler Adresseavisen har sett er renta på 20 prosent per år.

Investorene som har anmeldt Terje og Roger Eriksen til politiet, mener Prora bevisst har holdt forpliktelsene om tilbakekjøp og avkastning utenfor regnskapene til og med 2012. Inntektene fra salget av aksjer i prosjektselskapene er derimot inkludert i regnskapene.

Investorene mener de på denne måten ble lurt til å tro at økonomien i Prora var langt bedre enn den virkelig var.

Etter hvert steg gjelden slik at Prora Eiendom sommeren 2014 skyldte 45 investorer 330 millioner kroner, og var truet av konkurs.

Noen måneder før dette, i februar 2014, kjøpte Terje Eriksen seg en ny bolig for 11,2 millioner kroner på Singsaker i Trondheim.

Kjøpte bolig på Singsaker

Investorene reagerer på at Eriksen kjøpte seg ny bolig og tok ut utbytte like før gjeldsforhandlingene. En av dem er Atmel-gründer Vegard Wollan. Han ble medeier i prosjektene som var datterselskaper under Prora Holding i forbindelse med gjeldsforhandlingene i mai og juni.

- Det er en forkastelig måte å drive business på, når Terje Eriksen kjøper hus for elleve millioner og tenker det er en grei ting å gjøre. Men jeg har tillit til at det blir kikket på av politiet nå, sier Wollan.

Wollan har også anmeldt Terje og Roger Eriksen til politiet.

- Svertekampanje

Adresseavisen har stilt flere spørsmål til Roger og Terje Eriksen om utbyttene fra Prora Holding. Roger Eriksen svarer dette i en e-post:

- Vi har ikke noe behov for å kommentere enkeltheter verken i tidligere, nåværende eller fremtidig forretningsdrift.

Terje Eriksen forklarer huskjøpet like før gjeldsforhandlingene i en sms til Adresseavisen:

- Det er riktig at jeg høsten 2013 inngikk avtale om å kjøpe nytt hus. Dette ble finansiert gjennom salg av mitt gamle hus, salg av bil, og opptak av et helt vanlig pantelån i DNB, skriver Eriksen.

Advokat Halvard Helle i Schjødt, som representerer Terje og Roger Eriksen og Prora Eiendom, skriver i en e-post til Adresseavisen:

- Jeg reagerer kraftig på at man nå forsøker å mistenkeliggjøre et helt vanlig huskjøp i 2013. Vi ser konturene av en ganske stygg svertekampanje, der uenighet om sivile krav følges opp med grunnløse politianmeldelser og en jevn rekke medieoppslag der kildene bruker mediene bevisst for å skade den løpende forretningsdriften, skriver Helle.

På denne tomta skulle prosjektselskapet Lyngården bygge et kontorbygg i Brøsetveien. Foto: jens petter søraa
Ekteparet Christin og Trond Sundal investerte i Lyngården, og har tapt pengene de kjøpte aksjene for. Foto: privat
Atmel-gründer Vegard Wollan er en av investorene som har anmeldt Terje og Roger Eriksen til politiet. Foto: Morten Antonsen