Onsdag presenterer rådmannen i Trondheim sitt forslag til kommunebudsjett for 2017.

- Den største avgiftsøkningen blir på avløp og vann, for der gjør vi stor investeringer. Dette går jo direkte på forbrukeren, men vi ligger uansett svært lavt sammenlignet med andre byer og andre kommuner når det gjelder avgiftsnivå, inkludert eiendomsskatt, sier rådmann Morten Wolden.

Her kan du lese hvilke prioriteringer rådmannen foreslår, og hvordan de påvirker for deg.

336 ekstra avgiftskroner

I forslaget har han foretatt en illustrasjonsberegning for en familie som bor i en bolig på 150 kvadratmeter med et skattegrunnlag på 1,15 millioner kroner etter bunnfradraget. Beregningen forutsetter at familien har vannmåler og et stipulert forbruk på 150 kubikkmeter, samt at de har tre renovasjonsbeholdere på 140 liter.

Regnestykket viser at denne husholdningen får en reell økning i utgifter på 336 kroner etter avgiftsøkningen. Avgiftene som økes er på vann, avløp, renovasjon, feiing og plan- og byggesaker.

I forslaget står det at prisen innbyggere betaler for tjenestene skal beregnes etter prinsippet om selvkost, altså at kommunen ikke kan kreve mer i avgifter enn hva det koster dem å tilby tjenestene.

«For renovasjon er det lovkrav om at selvkost skal danne grunnlaget for innbyggernes gebyrer. For de andre tjenestene er det ikke pålagt med full kostnadsdekning, men selvkost er gitt som øverste ramme for gebyrinntektene».

Du kan se budsjettfremleggelsen på kommunens nettsider (ekstern lenke)

Økt eiendomsskatt

Rådmannen foreslår også å øke eiendomsskatten fra 5,65 promille til 5,75 promille.

«For husholdning som har en bolig på 150 kvadratmeter vil det utgjøre en nominell utgiftsøkning på 115 kroner, eller en reell reduksjon på 54 kroner» skriver rådmannen i forslaget.

Totalt vil økningen i avgifter og eiendomsskatt bety 599 kroner i året for husholdningen i eksemplet. Justert for pengeverdien blir den reelle økningen 282 kroner.

Rådmannens forslag har også med satsene for piggdekkavgift i Trondheim. Avgiften ble avgjort gjeninnført fra og med i høst under budsjettmøtet i desember i fjor. Satsene er fastsatt nasjonalt, og er på 1400 kroner for et sesongoblat, 450 kroner for et månedsoblat og 35 kroner for et dagsoblat, forbeholdt at bilen har en tillatt totalvekt under 3,5 tonn. Er bilen tyngre enn dette dobles avgiftssatsene.