Midtre Gauldal har i lang tid ventet spent på avgjørelsen om Norsk Kylling blir i kommunen eller ikke. Men avgjørelsen som var ventet fra styremøtet tirsdag, kom ikke. Men det blir ingen fremtid for Norsk Kylling ved dagens anlegg i Støren sentrum i Midtre Gauldal kommune.

- Vi må bygge for fremtidens markedssituasjon, og må optimalisere Norsk Kyllings verdikjede. Som en følge av dette ser vi at Norsk Kyllings fabrikk på Støren dessverre ikke har tilstrekkelig kapasitet, sier styreleder i Norsk Kylling og administrerende direktør for eier Rema 1000, Ole Robert Reitan i en pressemelding.

Dermed må Midtre Gauldal vente enda en stund på å få vite om hjørnesteinsbedriften Norsk Kylling blir i kommunen, men på ny tomt, eller bygger nytt annet sted.

Les også: Norsk Kylling tjener penger igjen

Flere alternativer

Med om lag 350 ansatte er det snakk om en arbeidsplass av betydelig størrelse. I Midtre Gauldal utgjør Norsk Kyllings arbeidsstokk en tidel av kommunens sysselsatte.

«Norsk Kylling har over lang tid sett på ulike muligheter i Midt-Norge, men en endelig beslutning er ennå ikke tatt» heter det i en pressemelding fra Norsk Kylling-eier Rema 1000 onsdag kort tid etter allmøte for for fabrikkansatte holdt ved Støren Kulturhus klokken 15 onsdag.

- Det jobbes med flere alternativer for tomt, kritiske faktorer her er tid, risiko, strategiske fordeler, ulemper og kostnader, sier administrerende direktør i Norsk Kylling, Kjell Stokbakken.

Bakteppet for beslutningen om ny fabrikk, er en positiv utvikling for Norsk Kylling og et ønske fra Rema 1000 om å stase stort på produksjon av hvitt kjøtt i Midt-Norge.

- Vi ser tydelige tegn på at kundene våre ønsker sunnere mat, og i større grad velger hvitt kjøtt. For å imøtekomme disse ønskene, bygger vi ny fabrikk for å kunne produsere mer hvitt kjøtt. Dette vil sikre framtida for produksjonen av hvitt kjøtt i Midt-Norge, sier administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan i pressemeldingen.

Les også: Rekordresultat for Reitan

Fra blodrødt til pluss i fjor

Norsk Kylling eies av Reitan-familien gjennom Rema 1000 som har brukt tre år og store ressurser på å snu driften ved fabrikken.

For første gang siden Rema 1000 kjøpte siste rest av Norsk Kylling fra Østhus-familien i 2012, kan selskapet legge frem et positivt resultat for 2015. Ifølge administrerende direktør Kjell Åge Stokbakken fikk Norsk Kylling et overskudd før skatt på 4,5 millioner kroner i fjor på en omsetning på 982 millioner. Til sammenlikning hadde de et underskudd før skatt på 152 millioner i 2014 av en omsetning på 1032 millioner kroner.

Les også: Norsk Kylling tapte en kvart milliard på to år

I oktober kjøpte Rema 1000 opp hele Hugaas Industrier i Midtre Gauldal, som leverer dagsgamle kyllinger til bøndene som igjen leverer slakteklare kyllinger til Norsk Kylling. Dermed er har Rema 1000 kontroll på kyllingen fra egg til filetene, pålegget, vingene og andre produkter de selger i sine butikker.

Les også: Nortura kutter, Norsk Kylling øker

Tomtevalg i vente

Flere kommuner skal ha jobbet for tiltrekke seg Norsk Kylling og deres 350 ansatte. Sveberg i Malvik, har vært nevnt om alternativ, blant annet fordi den 97 mål store tomta like ved Norturas anlegg opprinnelig var kjøpt med tanke på Rema 1000. Den tomta ble solgt til investorer i februar i år. Ifølge Trønderbladet har Norsk Kyllling også hatt samtaler med Melhus kommune om mulig tomt der.

I tilleg har Midtre Gauldal i flere år jobbet for å beholde Norsk Kylling ved å kunne tilby den store arbeidsgiveren et attraktivt alternativ til lokaliseringen i Støren sentrum. Kommunen har blant annet ønsket Norsk Kylling til et nytt industriområde på Haukdalsmyra. Til Trønderbladet har leder for nærings-, plan- og miljøutvalget, Svein Fløttum uttalt at det vil være en katastrofe for Midtre Gauldal om Norsk Kylling flytter ut av kommunen.

Foreløpig må både kommunen og andre smøre seg med tålmodighet før de får vite hvor Norsk Kylling skal flytte.

Les også: Får ikke levere kylling neste år

foto
Ole Robert Reitan satser stort på kyllingproduksjon i Midt-Norge