– Vi er lefsebygda i Norge. Det er i Lierne vi kan prosess- og produktutvikling, og jeg trodde vi var sterkere enn vi var. Men vi kom oss ikke inn i markedet, sier Inderdal til Namdalsavisa (betalt).

Drømmebakeriets gründer John Helge Inderdal viser oss rundt i produksjonslokalene til bakeriet som ble bygget i 2015. Det er drøye to timer siden det ble offentlig kjent at Drømmebakeriet har meldt oppbud.

Selv har både han, styre og ikke minst de litt over 30 menneskene som jobbet for bakeriet, visst om det i flere dager.

– De ansatte ble informert om dette forrige søndag, forteller Inderdal.

Julebord eller gravøl

– Og vi skal nok samles igjen ganske snart og prate sammen. Før jul avtalte vi at det enten ble et forsinket julebord eller gravøl på senvinteren, legger han til.

I de månedene mellom, har Inderdal jobbet knallhardt med å finne løsninger. Folk som kjenner ham, forteller om en mann som har jobbet dag og natt med ett eneste mål: Sikre videre drift ved bakeriet.

Ikke tid til å være tålmodig

– Det har vært utfordrende i ni måneder. Egentlig kom vi aldri skikkelig i gang. Vi har produktene, men vi fikk ikke fotfeste, så vi misset, forteller lefsegründeren og sammenligner med utviklinga i det første bakeriet han startet.

– Skulle vi brukt like lang tid til å bygge oss opp denne gang, ville jeg vært 80 før noe begynte å skje. Og det hadde jeg ikke tid til, smiler han og fortsetter:

– Men det tar tid å komme seg inn, og vi har ikke lenger ressurser til å slåss oss inn i markedet. Dessuten har verden forandret seg mye på 25 år.

– Ville du saset igjen om du vet det du vet nå?

– Jeg ville i alle fall gjort ting på en annen måte. Blant annet inngått allianser for å komme lettere til butikkhyllene.

– Hva tenker du om framtida?

– Nå er jobben min å følge opp pålegg fra bostyrer. Utover det er jeg ferdig med Drømmebakeriet. Jeg håper det kan bli noe her igjen, men det er utenfor min rekkevidde nå, sier Inderdal og gjentar nok en gang at Lierne er Norges lefsebygd.

Prøvde absolutt alt

– Jeg vil bidra med min kunnskap og legge til rette dersom noen vil satse her. Alt ligger til rette her. Produksjonslokalene er en drøm. Og de ansatte ... Det er for jævlig om de ikke skal få seg ny jobb innenfor faget sitt. De er fantastiske. Jeg har ikke brukt energi på det operative denne gang, skryter han.

Og det er trua på de ansatte og hva de kunne klare å skape, som er årsaken til at Drømmebakeriet ikke la inn årene tidligere.

– Å starte et nytt bakeri var et bidrag til å beholde kompetanse og arbeidsplasser i bygda. Derfor har vi sjekket ut absolutt alle muligheter for å sikre videre drift. Når det nå er slutt, er det viktig å vite at jeg har gjort det jeg kan, sier Inderdal.

Den første og siste omvisninga pressen har fått i Drømmebakeriet er over.

Gråværsdag

Vi plukker med oss sekk og klær fra resepsjonslokalet. Inngangsdøra går opp. Og glir igjen når vi har kommet oss ut i skodda og regnværet.

Inderdal tar fram nøkkelen, stikker den inn i nøkkelhullet og vrir om.

– Det er i alle fall riktig vær for en sånn nyhet.