Som en øy omgitt av et hav av Coop Midt-Norge, holder ett samvirkelag avstand mens andre slutter seg til giganten.

- Jeg bruker å spøke med at vi kan greie å legge ned oss selv; vi trenger ikke gå inn i Coop Midt-Norge for å få til det, sier styreleder Erik Klomsten i Coop Rye SA på Byneset.

- Betyr alt for oss

Fra kaffehjørnet ved Coop Marked Rye, lokalt også kjent som prostatahjørnet, kaster han et blikk ut vinduet. Kanskje er det blitt vane for de som er her mange ganger i uka, men for byfolk som vi må innrømme at vi er, er det ikke til å unngå å fundere på om Coop Marked Rye kan ha den fineste utsikten fra noen matbutikk vi har vært i.

Post med utsikt: Post i butikk er god butikk for lille Coop Rye. Utsikten fra skranken ved kaffehjørnet, er heller ikke noe å klage på.

Der de fleste dagligvarehandler omkranses av parkeringsplasser, har du herfra et deilig skue over kornåkeren, Trondheimsfjorden og over til Fosen. For her trengs det ikke plass til så altfor mange biler samtidig.

- De fleste tar vel storhandelen inne i byen. Vår butikk er mer en supplementsbutikk, sier Klomsten.

- Men den betyr alt for oss som bor her, så vi slipper å kjøre land og strand for hver lille ting vi trenger, sier kundene Lise Velde og Randi Langørgen.

Betyr alt: Å slippe å kjøre til Spongdal eller Ila for å handle, betyr mye for kundene Lise Velde og Randi Langørgen.

At butikken på Rye skal bestå, er grunnen til at Coop Rye SA har tatt det noe spesielle valget om å klare seg alene i Coop Midt-Norge-land.

For mens det ene s-laget etter det andre fusjoneres inn i det som nå er landets nest største samvirkelag, Coop Midt-Norge, takker Coop Rye SA pent nei. Selvstendigheten har de holdt på i snart 100 år. Og det vil de fortsette med.

S-lagene går sammen

Fra 2016 har det som opprinnelig var Trondos SA, fusjonert med Coop Inn-Trøndelag, Coop Rørvik, Coop Steinkjer, Coop Indre Namdal og Coop Tydal. Nå sist takket Coop Røros og Coop Leksvik ja og skal fusjoneres inn fra oktober, mens Coop Frosta skal ta stilling til fusjon i slutten av august.

Etter fusjonene har Coop Midt-Norge 133 butikker i 25 trønderske kommuner. Hovedkontoret ligger på Lade i Trondheim og alle Coop-butikkene i kommune eies enten av Coop Midt-Norge eller Coop-selskapet Norsk Butikkdrift AS.

Det vil si; alle unntatt én. Lille Coop Rye SA på Byneset vil ikke.

- Blir vi med i Coop Midt-Norge, blir vi lagt ned. Det var det de sa sist vi snakket med dem om fusjon i 2010, da de ennå het Trondos. De har jo butikk både i Spongdal og i Ilsvika. De trenger ikke butikk på Rye, sier Klomsten.

Nytt kjølerom: Butikken på Rye klarer seg godt alene og styreleder Erik Klomsten viser gjerne frem det nye kjølerommet det lille samvirkelaget har investert i.

Les også: Her skal Coop bygge og åpne nye butikker i Trøndelag

Bittelillebror

Coop Rye SA går ganske greit økonomisk og har «i de senere år både hatt litt overskudd og litt underskudd» som de skriver i årsberetningen sin. De fire siste årene er gjort opp med overskudd, faktisk over en halv million i pluss i fjor. Og mens storebroren på Lade bruker sine overskudd til å bygge kjøpesenter, betyr plussregnskap på Rye en ny panteautomat eller nytt golvbelegg, for eksempel.

Investering: Mens Coop Midt-Norge bygger kjøpesenter for sine overskudd, er en ny panteautomat blant det Coop Rye handler når de går i pluss.

Forskjellene er generelt store mellom Trondheims to samvirkelag. Mens Coop Rye har 321 medlemmer, passerer Coop Midt-Norge snart 200 000 medlemmer etter de siste fusjonene. Coop Rye SA har én butikk, mot Coop Midt-Norges 133. Coop Rye omsetter for 12 millioner kroner i året; Coop Obs! Lade selger årlig kaffe og kaffeprodukter for mer (14 mill.) enn totalomsetninga på Rye. Og i Coop Midt-Norge forsvinner en sånn sum i desimaler når årsomsetningen på over 6 milliarder kroner legges frem.

- Men for en Coop Marked-butikk er 12 millioner i årsomsetning ganske bra det, altså, anerkjenner administrerende direktør Torbjørn Skei i Coop Midt-Norge.

Les også: Enda to samvirkelag på vei inn i Coop Midt-Norge

Skryt fra Lade

- Jeg syns Coop Rye gjør en kjempejobb med dyktige folk og sikkert en del dugnad og hjelp fra lokalmiljøet, sier Skei.

- Stemmer det at butikken ville blitt lagt ned om de ble med i Coop Midt-Norge?

- Vi har ikke vurdert dette eller snakket med Rye om fusjon siden 2010, da vi hadde samtaler med flere små samvirkelag samtidig. Både Meråker, Tydal og Selbu er jo fusjonert inn siden da, men for Rye var det ikke aktuelt. Det vi var tydelige på den gangen, var at vi mente det var riktig for oss å satse på én butikk på Byneset og at det ville være Prix-butikken på Spongdal. Dette er altså åtte år siden, sier Skei.

Skal Rye ha butikk, må de nok klare seg selv. Da får det bare stå sin prøve at noen av hylleprisene her blir noe høyere enn i enkelte andre kjeder og at inntjeningen blir noe lavere. Med innkjøp i langt mindre volum får nemlig ikke Coop Rye like gode innkjøpspriser som de mange ganger større aktørene.

Alene best: Mens det ene samvirkelaget etter det andre fusjoneres inn i Coop Midt-Norge, nekter Cooop Rye å bli med de store.

- Det går greit det. Det er Coop som setter prisene våre og vi er ikke så høy prismessig. Litt mer enn på Pris, men det samme som de andre Coop Marked-butikkene. Men Coop tjener mer på oss per vare enn på Obs-ene. Vi får ikke samme rabattene, sier bestyrer Bjørn Tore Stensen ved Coop Marked Rye og Coop Rye SA.

Største utfordring han har er tilbudsvarene som han ikke styrer helt selv. De er et eget samvirkelag med har kjedetilknytningen til Coop Marked og må følge de tilbudene kjeden setter opp. Det stemmer ikke alltid over ens over hele landet. Men, jo da, også det går greit, ifølge den fåmælte bestyreren.

Pris betyr heller ikke alt.

Ølskapet: 56 sorter øl. Kjøleskapet på Rye er blitt pupulært, både blant lokale og forbipasserende.

Stor dugnadsånd

I prostatakroken er kaffen gratis, og også gårsdagens bakervarer om det er noe til overs. Med pappkoppen i hånda og drosjebilen klar utafor, er kunde og innflytter Kim Feuerherm klar på én ting:

- Det er mye hyggeligere her enn i byen hvor du snakker naboen kanskje én gang i året. Her i butikken treffer man folk man kjenner og slår av en prat rett som det er.

Han tror ikke det er noen fare for at Trondheims minste samvirkelag blir lagt ned.

- Nei, her stiller vi opp til dugnad om det trengs, sier Feuerherm og tar siste slurk av kaffen.

- Det meste på bygda går på dugnad, sier han.

Sosialt på nærbutikken. Fra ventre: Kim Feuerherm, Oddbjørn Dahl og Joakim Haugen Høstad. Foto: Vegard Eggen

Les også: Ikke noe norsk samvirkelag har noen gang tjent mer

Les også: Coop blir størst på handel i Trøndelag