Den største veksten vil komme i Kristiansund, men også ved hovedkontoret på Nedre Elvehavn vil de lyse ut mellom 15 og 20 nye stillinger, ifølge de to gründerne.

- Vi vil gå fra 26 ansatte i dag til et sted mellom 180 og 200 til sammen, og det vil også bety en betydelig oppbemanning her i Trondheim, sier Ola Borten Moe, som sier at de vil lyse ut stillinger innen både økonomi, regnskap og geologi.

Det har gått drøyt tre år siden tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe og tidligere Det norske-sjef Erik Haugane etablerte Okea sammen med medgründerne Anton Tronstad og Knut Evensen.

Milliardkjøp

I dag får de inntekter fra en liten eierandel i Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen, men i juni i år ble det kjent at selskapet hadde inngått avtale om å kjøpe Shells andeler i de to feltene Draugen og Gjøa for 4,5 milliarder kroner.

Blir oppkjøpet godkjent før nyttår vil de i år kunne bokføre inntektene fra begge feltene. Omsetningen vil dermed øke fra drøyt 38 millioner kroner i fjor, til rundt fem milliarder kroner i år, ifølge Borten Moe, som er forretningsdirektør i selskapet.

Administrerende direktør Haugane påpeker at Okea på tre år har vokst til å bli det største industriselskapet i Trondheim.

Utenfor Sula

Draugen-feltet ligger i Norskehavet, rundt 65 kilometer vest for øygruppen Sula i Frøya kommune. Okea får en eierandel på 44,56 prosent, og vil også overta operatørskapet og dermed selve driften av feltet.

Haltenbanken: Etter at oppkjøpet er godkjent, vil Okea bli ansvarlig for driften av Draugen-plattformen utenfor kysten av Trøndelag. Foto: Norske Shell

Gjøa-feltet ligger i Nordsjøen, rundt 45 kilometer vest for Sognefjorden, og her blir Okea en ordinær medeier i lisensen med en andel på tolv prosent.

Haugane sier at alle avtalene vedrørende oppkjøpet er gjennomført, men at de nå venter på godkjenning av transaksjonen. For å kunne overta operatørskapet på Draugen kreves det samtykke fra myndighetene. Han sier at alle Shells systemer og prosedyrer for driften av Draugen må erstattes med Okeas egne, noe som krever mye arbeidsinnsats fra de ansatte.

Draugen-feltet ble for to år siden valgt ut som kulturminne av Norsk Oljemuseum, som det første norske felt som kom i drift nord for 62. breddegrad.

Shell forlenget i fjor levetiden for feltet frem til 2027, men Haugane og Borten Moe sier at deres ambisjon er å fortsette oljeproduksjonen til ut på 2040-tallet.

Driftsorganisasjon

Gjennom oppkjøpet overtar de i utgangspunktet rundt 80 ansatte ute på Draugen-plattformen, i tillegg til en organisasjon på i underkant av 20 på land i Kristiansund.

- For at Petroleumstilsynet og andre myndigheter skal være tilfreds med at vi kan drifte Draugen fremover vil vi trenge flere folk. Derfor leder Shell nå et prosjekt, i samarbeid med Okea, om å sette opp en organisasjon i Kristiansund, slik at vi vil overta adskillig flere enn de 20 for å fylle alle posisjonene, sier han.

Tidligere denne uken ble det klart at Shells driftsdirektør Tor Bjerkestrand går over til Okea når oppkjøpet er fullført, og vil lede selskapets virksomhet i Kristiansund.

Okea har også varslet at Kristiansund ikke bare vil få driftsorganisasjonen til Draugen, men at de også vil legge fremtidige driftsoppgaver på hele norsk sokkel til nordmørsbyen. På spørsmål om hvorfor driften av andre felt ikke vil legges til hovedkontoret i Trondheim, svarer Haugane:

- I Kristiansund vil vi allerede ha en kompetent driftsavdeling, så uten å behøve å ansatte mange flere kan vi ta på oss nye driftsoppgaver, sier Haugane.

Vokser: Ola Borten Moe (t.v.) og Erik Haugane har ansatt Shells driftsdirektør Tor Bjerkestrand som leder for Okeas virksomhet i Kristiansund. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen

Ny hovedeier

Oppkjøpet finansieres gjennom utstedelse av et obligasjonslån på 210 millioner dollar (1,8 mrd. kroner), og gjennom at det thailandske raffineri- og drivstoffselskapet Bangchak kjøper seg inn i selskapet for en milliard kroner.

Bangchak blir dermed ny hovedeier i Okea med en i underkant av 50 prosent av aksjene, mens den opprinnelige hovedeieren, det Bermuda-baserte investeringsselskapet Seacrest Capital Group, nå sitter igjen med rundt 35 prosent.

De øvrige aksjonærene er i all hovedsak trøndere. Før Bangchak kjøpte seg inn hadde de fire gründerne alle eierandeler på mellom 1,4 og 2,2 prosent av aksjene.

I tillegg hentet selskapet inn drøyt 100 millioner kroner gjennom utstedelse av nye aksjer før jul i fjor. Blant dem som kjøpte seg inn var lokale investorer som brødrene Erling og Anton Jenssen, Kolbjørn Selmer, Trond Brekke, brødrene Svein, Morten og Tore Lindbak, Kaare M. Gisvold, Wist-familien og Ragnar Lyng og hans familie.

Mot børs

Ifølge Borten Moe kjøper Bangchak seg inn Okea til kurs som er 30 prosent over det de lokale investorene betalte for sine aksjer. I tillegg kan det nå også bli aktuelt med en tidligere børsnotering av selskapet, som kan gi trønderne ytterligere gevinst.

- En børsnotering vil være avhengig av rekke taktiske og strategiske ting, men det er helt klart at Bangchak som børsnotert selskap også ønsker å vise til sine eiere at dette er en fornuftig investering. En markedsverdi får vi først når vi er på børs, så det er helt åpenbart at det vil bli et slikt løp for oss, sier Haugane, som ikke ser bort ifra at de vil begynne å forberede en børsnotering allerede til neste år.

- Men det er ikke noe styret har tatt stilling til på det nåværende tidspunkt, sier han.