- Noen interessenter har allerede meldt seg, også utenlandske. Vi håper å ha de indikative budene i hus omkring slutten av august, sier styreleder i Småkraft AS, Haakon Alfstad.

Sju måneder har gått siden salgsprosessen startet internt. Snart håper de fire eierne Statkraft, Agder Energi, Skagerak Energi og BKK å ha kvittet seg med selskapet og de 44 småkraftverkene de har i drift.

Med i salgsporteføljen ligger også ni kraftverk som er under bygging, 41 konsesjoner til utbygging og 69 søknader om å bygge ut.

Tre av kraftverkene som er i drift befinner seg i Trøndelag. I tillegg er ett under bygging. Salget av det delvis statseide selskapet vil bli det største av sitt slag i Norge noen gang.

Tjente 32 mill. mindre

- Hovedgrunnen til at vi selger, er at vi føler vi har utviklet dette til en suksess og at tiden nå er inne for å høste. Målet er å ha gjennomført et salg i løpet av 3. kvartal, forteller Alfstad.

Småkraft AS ble startet i 2002, og har siden det realisert en lang rekke prosjekter. Målet har hele tiden vært å bygge småkraftverk på en lønnsom måte i samarbeid med lokale grunneiere.

Les også: - Vi er inne i en fase der det ser mørkt ut

Men til tross for at Alfstad beskriver selskapet som en suksess, har lave strømpriser gjort utslag. Etter toppåret 2013, med en driftsinntekt på 143 millioner, endte fjoråret med 111 millioner.

- Vi er ikke utålmodige. Selv om kraftprisene har vært lave de senere årene, er det ikke det som er grunnen til at vi nå selger, påpeker Alfstad.

- Veldig kapitalkrevende

Han forklarer videre at småkraft krever at man må tenke annerledes enn med større kraftutbygginger, og at det ofte er økonomisk marginale utbygginger.

Se også: Interaktivt kart: Sjekk om din kommune får flere kraftverk i framtiden

- Det må tenkes standardisering og effektivitet i alle ledd i planleggings-, utbyggings- og driftsfasen. Det er veldig kapitalkrevende, og nå ønsker vi å frigjøre denne kapitalen til andre satsinger, sier Alfstad.

FrP: - Positiv utvikling

Statssekretær Kåre Fostervold (FrP) sier til Adresseavisen at omkring 90 prosent av kraftproduksjonen i Norge fremdeles er eid av staten og kommunene. Men han er ikke negativ til utenlandske investorer på markedet.

- Innenfor det gjeldende regelverket, er det positivt at ulike aktører investerer i norsk kraftforsyning, sier Fostervold.

Les også: Småkraftforeninga bekymret for salg av kraftselskap

Han er heller ikke negativ til at utenlandske selskap skal høste inntekt fra de grønne elsertifikatene som innføres for en rekke småkraftverk fra 2016. Da vil 215 millioner kroner utbetales årlig.

- Formålet med elsertifikatordningen er å øke produksjonen av fornybar energi i Norge, uavhengig av eierskap, sier statssekretæren.